08 Ιουλίου 2014

Το δημοψήφισμα σκοντάφτει στα μη "ομοειδή" αιτήματα-Γιατί σκλήρυνε το Μαξίμου

Της Μαρίνας Μάνη

Δημοψήφισμα ήταν... και πάει, όπως προκύπτει από τους χειρισμούς κυβέρνησης-Βουλής και, κυρίως, από την αδυναμία (βλ: απροθυμία) της αντιπολίτευσης να κινηθεί ενιαία στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ» υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εξέλιξη που επιτρέπει στην κυβέρνηση να ελπίζει ότι η ίδια αδυναμία θα παρατηρηθεί και στην αναζήτηση των, επίσης, 121 βουλευτών για να μπλοκάρουν την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας –από το φθινόπωρο και μετά που θα «ανοίξει» η σχετική συζήτηση.

Ολα δείχνουν ότι η μάχη για τα διαδικαστικά του (παρ΄ολίγον) δημοψηφίσματος θα γίνει για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς:

Δεν υπάρχουν οι 180...

Πρώτον: ακόμη και να έφτανε το αίτημα 120 βουλευτών για δημοψήφισμα στην Ολομέλεια δεν θα «περνούσε» καθώς δεν επρόκειτο να βρεθούν τα 180 «ναι» που απαιτούνται βάσει του Συντάγματος. Κι αυτό διότι στις 120 θετικές ψήφους θα έπρεπε να προστεθούν άλλες 60... από τη συμπολίτευση –όπερ, άτοπον.

Σ΄αυτή την περίπτωση, η Κουμουνδούρου θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι πρωτοστάτησε στη συγκρότηση αντιπολιτευτικού μετώπου που έδωσε τη μάχη αλλά την έχασε αφού είναι μειοψηφία στη Βουλή.

Η παράμετρος του «ομοειδούς»

Δεύτερον: για να έφτανε με άνεση το αίτημα στην Ολομέλεια θα έπρεπε να προκύπτει από ενιαίο κείμενο που να συνυπογράφουν οι 120 τουλάχιστον βουλευτές. Μετά το ΚΚΕ όμως και η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε  χθες να καταθέσει δικό της αίτημα, καθώς τέσσερις βουλευτές της αρνήθηκαν να προσυπογράψουν το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ (όπως άφηνε να εννοηθεί η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη).

Εστω κι έτσι, θα μπορούσαν οι τέσσερις προτάσεις (σ.σ. και των ΑΝΕΛ) να προσμετρηθούν, εάν ήταν «ομοειδείς».  Επ΄ αυτού,  υπάρχει το προηγούμενο του 2008, όπου η τότε αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ) κατέθεσαν «ομοειδή» κείμενα με υπογραφές για δημοψήφισμα πάνω στην Συνθήκη της Λισσαβώνας, υπολογίσθηκαν ως «ένα» και έφτασαν στην Ολομέλεια –για να απορριφθεί η πρόταση αφού δεν συγκέντρωσε 180 «ναι».

Στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ» όμως θεωρείται βέβαιο ότι τα αιτήματα θα διαφέρουν, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στην μη ιδιωτικοποίηση τμήματος της Επιχείρησης, το ΚΚΕ ζητά ακύρωση όλων των (κοινοτικών) αποφάσεων για την απελευθέρωση της ενέργειας, ενώ η ΔΗΜΑΡ διευκρίνισε ότι είναι υπέρ της απελευθέρωσης. (Τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν τους προσμετρά κανένα κόμμα σε κανένα αίτημα).

Ο «καυγάς», άρα, θα γίνει στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης για την ανάδειξη ευθυνών με στόχο να πληρωθεί ο «λογαριασμός» στις εκλογές.

Ο Μεϊμαράκης... ξέρει

Κατόπιν όλων αυτών, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης προτίμησε χθες να κινηθεί «θεσμικά» τονίζοντας στους δημοσιογράφους ότι εάν κατατεθούν τα αιτήματα και... εάν το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κρίνει ότι είναι «ομοειδή», τότε ο ίδιος δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να συγκαλέσει εκτάκτως και αμέσως (εντός του Σαββατοκύριακου) την Ολομέλεια για τα περαιτέρω –δεδομένου ότι τώρα η Βουλή λειτουργεί με Θερινά Τμήματα.

Ως... παλιά καραβάνα, ο κ. Μεϊμαράκης θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι ο ίδιος δεν θα εμποδίσει μία τέτοια διαδικασία και θα κινηθεί εντός Συντάγματος, έχοντας συνυπολογίσει, φυσικά, την παράμετρο των μη ομοειδών προτάσεων...

Ακαριαία ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, καθώς τόσο τα στελέχη του στη Βουλή (Π. Ρήγας) όσο και ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσαν να αναδείξουν το διαφορετικό περιεχόμενο των ανά κόμμα αιτημάτων (σ.σ. βάσει δηλώσεων των εκπροσώπων τους, αφού ακόμη δεν έχουν υποβληθεί ώστε να ξέρει κανείς το περιεχόμενό τους) και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο σύγκλισης της Ολομέλειας.

Γιατί σκλήρυνε το Μαξίμου

Παρά ταύτα, το Μαξίμου εξέπληξε... ακόμη και την αντιπολίτευση με την ακόμη πιο σκληρή στάση που διεμήνυσε αργά το απόγευμα: ακόμη κι αν τα αιτήματα υπολογισθούν ως ένα και φέρουν 120 υπογραφές, η Ολομέλεια δεν θα συγκλιθεί εκτάκτως αλλά κανονικά την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου –όπως συμβαίνει με τη λήξη και του Γ΄ Θερινού Τμήματος.

Προς τι η σφήνα; Συνεργάτες του πρωθυπουργού, σημείωναν αργά τη νύχτα χθες ότι προτιμούν να αφήσουν το θέμα να «σέρνεται» μέχρι τον Οκτώβριο (σ.σ. εάν, πάντα, επιτευχθεί... ομοειδές αίτημα)  παρά «να ανοίξουν οι ορέξεις της αντιπολίτευσης ότι μπορεί να συμπράξει και να πετύχει τον έτερο στόχο των 120 βουλευτών που θα μπλοκάρουν την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας».

Το γεγονός δε, ότι στους 120 βουλευτές που έχουν διαμηνύσει ότι θα συνταχθούν με το αίτημα για δημοψήφισμα συγκαταλέγονται και οι πρώην της ΝΔ (Γ. Κασαπίδης και Ν. Σταυρογιάννης) εκτιμήθηκε ότι δίνει χαρακτήρα ευρύτερης συμπαράταξης που ξεφεύγει από τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ και της ελάσσονος αντιπολίτευσης...

Οσο για το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», η συζήτηση στο Α΄Θερινό Τμήμα συνεχίζεται σήμερα και η ψηφοφορία θα γίνει αύριο – χωρίς να αναμένονται εκπλήξεις.



Πηγή:www.capital.gr