22 Ιουλίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ-ΕΡΓΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ: Ακρίβυνε το γάλα παρά τις εξαγγελίες για μείωση της τιμής

Την... πλάτη γυρίζουν πλέον οι καταναλωτές στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα και επιστρέφουν στο εβαπορέ, καθώς είναι πιο φθηνό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας μέσα σε ένα χρόνο τα γαλακτοκομικά και τα αυγά αύξησαν την τιμή τους κατά 2,6% ενώ το νωπό παστεριωμένο γάλα κατά...
4,46%. Μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο αφού δηλαδή ψηφίσθηκε ο σχετικός νόμος για την αύξηση στη διάρκεια ζωής η τιμή του αυξήθηκε σε σχέση με τον Ιανουάριο κατά 2% περίπου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης κινητοποιείται καθώς συνεχείς είναι οι διαμαρτυρίες των καταναλωτών για τις υψηλές τιμές σε πολλά βασικά είδη κατανάλωσης. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ήδη ξεκίνησε σειρά επαφών με τους φορείς του γάλακτος. Σήμερα συναντήθηκε με τους αγελαδοτρόφους και τις επόμενες ημέρες ακολουθούν συναντήσεις με βιομηχανίες και σούπερ-μαρκετ. Στόχος η μείωση των τιμών, ενώ οι έμποροι υποστηρίζουν ότι η αύξηση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες εξακολουθεί να μην επιτρέπει μεγαλύτερο άνοιγμα της αγοράς και αποτρέπει τις εισαγωγές.

Εν τω μεταξύ από την 1η Αυγούστου ξεκινούν οι έλεγχοι για το ψωμί, με βάση την διάταξη που προβλέπει υποχρεωτικό ζύγισμα του ψωμιού και επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες. Το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό η φρατζόλα των 350γρ. θα διατίθεται σε ένα εύρος τιμής από 0,50 ευρώ έως 0,70 ευρώ. Μάλιστα ζητά από τους καταναλωτές να απαιτούν να ζυγίζουν το ψωμί ώστε να αξιοποιούν το δικαίωμα τους να πληρώνουν το ακριβές αντίτιμο για την ποσότητα που αγοράζουν.