08 Ιουλίου 2014

Φοιτητές του ΕΜΠ ζητούν να χαθεί το εξάμηνο!

Οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ αγανακτούν για τις ετήσιες καταλήψεις σχολών που, ουσιαστικά, υπηρετούν πολιτικές στοχεύσεις - Η απόφαση διχάζει τους διδάσκοντες της σχολής

Η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι πλέον απελπιστική και ενδεικτικό των όσων συμβαίνουν είναι η πρόταση αγανάκτησης που κατέθεσαν οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ και ζητούν «να χαθεί το εξάμηνο».

Οπως αναφέρει και η «Καθημερινή» η ανατρεπτική στάση των φοιτητών, που ζημιώνει τους ίδιους, αποδίδεται στην αγανάκτηση για τις ετήσιες καταλήψεις σχολών που υπηρετούν πολιτικές στοχεύσεις. «Οι φοιτητές ζητούν να μη μετατρέπεται ο ακαδημαϊκός χρόνος σπουδών σε όπλο για κομματικές μάχες, αρνούνται να πραγματοποιούνται στα χαρτιά 13 εβδομάδες διδασκαλίας και στην πράξη λιγότερες», ανέφερε χθες στην εφημερίδα καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής.

Χθες στο Μεγάλο Αμφιθέατρο Χημικών (γνωστό ως ΜΑΧ), χωρητικότητας 600 θέσεων, στο ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων συγκεντρώθηκαν καθηγητές και φοιτητές με βασικό θέμα την απόφαση των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής να χαθεί το εξάμηνο. Συγκεκριμένα, στη γενική συνέλευση των φοιτητών με 184 ψήφους υπέρ πλειοψήφησε η πρόταση για απώλεια του εξαμήνου. Οι δύο άλλες προτάσεις - ήταν υπέρ της ολοκλήρωσης του εξαμήνου, αλλά με διαφορετική επιχειρηματολογία- μειοψήφησαν. Η πρόταση της παράταξης της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς ΕΑΑΚ έλαβε 70 ψήφους, ενώ του ΜΑΣ (ΚΚΕ) 60 ψήφους.

Οι φοιτητές στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. «Δεν αρνούμαστε τις μεγάλες ευθύνες του κράτους για ελλείψεις της σχολής σε εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Όμως και η ευθύνη των ανθρώπων της Αρχιτεκτονικής για την υποβάθμιση είναι σημαντικές», ανέφερε χθες φοιτητής.

Ενδεικτικά φέτος, μετά τις τρίμηνες κινητοποιήσεις στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους και την πρόσφατη νέα κατάληψη του ΕΜΠ από διοικητικούς υπαλλήλους, δεν αποκλείεται να κληθούν οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής να καλύψουν εν κρυπτώ το τρέχον εξάμηνο με μία εβδομάδα μαθημάτων τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι καθηγητές διαφοροποιούνται από τους φοιτητές. Μεγάλη μερίδα των καθηγητών θέλει να μη χαθεί το εξάμηνο, διότι κάτι τέτοιο «ενοχοποιεί» τις κινητοποιήσεις που έγιναν και ακυρώνει την επαναστατική πρακτική των καταλήψεων που υιοθετούν ορισμένα πολιτικά κόμματα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται ότι η ηγεσία της σχολής τάσσεται κατά της απώλειας εξαμήνου, με μία επαμφοτερίζουσα στάση, επιθυμώντας να μη δυσαρεστηθούν ούτε οι «επαναστάτες» των κομμάτων, ούτε οι φοιτητές.