21 Ιουλίου 2014

Ιράκ: Τζιχαντιστές κατέλαβαν μονή, έδιωξαν τους μοναχούς

Μια παλαιά μονή κοντά στην πόλη Καρακός στο βόρειο Ιράκ, που στεγάζει καθολικούς Σύρους μοναχούς κατέλαβαν χθες οι τζιχαντιστές, και έδιωξαν τους μοναχούς. "Δεν έχετε πια χώρο εδώ και πρέπει να φύγετε αμέσως", φέρεται να είπαν οι αντάρτες της τζιχαντιστικής σουνιτικής οργάνωσης, οι οποίοι ελέγχουν από τον Ιούνιο τη Μοσούλη.

Οι μοναχοί ζήτησαν να πάρουν μαζί τους μερικά κειμήλια, όμως οι τζιχαντιστές τους διέταξαν να εγκαταλείψουν τον χώρο χωρίς να πάρουν τίποτα μαζί τους. Οι μοναχοί, μετά από πολλά χιλιόμετρα που περπάτησαν βρήκαν καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που τους οδήγησαν στην πόλη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη μονή ζουν μόνο εννέα μοναχοί η οποία αποτελεί έναν από τους αρχαιότερους και πιο ιερούς τόπους λατρείας του χριστιανισμού στο Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος εξέδωσε την Παρασκευή τελεσίγραφο με το οποίο έδινε στη χριστιανική μειονότητα προθεσμία μερικών ωρών για να εγκαταλείψει τη Μοσούλη. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα η τζιχαντιστική οργάνωση είχε καλέσει τους χριστιανούς αυτής της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ "να ασπασθούν το ισλάμ, να καταβάλουν έναν ειδικό φόρο ή να εγκαταλείψουν την πόλη", διότι διαφορετικά θα εκτελεσθούν.

Το Παρίσι καταδίκασε τις "απαράδεκτες απειλές" του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των χριστιανών στο Ιράκ και δήλωσε πως "κινητοποιείται για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των χριστιανικών κοινοτήτων της Ανατολής".

http://www.megatv.com/megagegonota/article.asp?catid=27372&subid=2&pubid=33721598