03 Ιουλίου 2014

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ! Ελληνικό σόου στην Ευρωβουλή: Αντιπολίτευση και Χρυσή Αυγή κατά της ελληνικής προεδρίας

Δεν ήταν οι «Θεσμοφοριάζουσες» στο Φεστιβάλ Αθηνών: εμβρόντητοι οι λοιποί ευρωβουλευτές παρακολούθησαν χθες στο Στρασβούργο την ελληνική αντιπροσωπεία - που εξελέγη με σταυρό  και πανελλαδική ψηφοφορία - να μεταφέρει τα θλιβερά κοινοβουλευτικά ήθη των τελευταίων χρόνων στο Ευρωκοινοβούλιο, με τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης να εκτοξεύουν μύδρους κατά της κυβέρνησης και τους χρυσαυγίτες να προκαλούν.
Ο Γιώργος Επιτήδειος μάλιστα ήταν ιδιαίτερα προκλητικός κάνοντας λόγο για πολιτικές διώξεις του μορφώματος και παράνομες προφυλακίσεις του αρχηγού και μελών του.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός αφενός προέβη στον - κατά κοινή ομολογία θετικό - απολογισμό της ελληνικής προεδρίας, αφετέρου, περιέγραψε τα βήματα προόδου της ελληνικής οικονομίας η οποία όπως τόνισε εξέρχεται σταθερά από τις συνθήκες της κρίσης. Φρόντισε επίσης να υπενθυμίσει ότι πριν αναλάβει την πρωθυπουργία στην Ελλάδα είχε καταστήσει σαφείς τις διαφωνίες του έναντι των ευρωπαϊκών πολιτικών λιτότητας.

Με τις διαπιστώσεις του έλληνα Πρωθυπουργού συμφώνησε απολύτως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής προεδρίας για την επίτευξη συμβιβαστικών συμφωνιών σε τομείς όπως η τραπεζική ένωση, τα ενεργειακά ζητήματα και η θαλάσσια ασφάλεια, η κατ' επιλογήν καλλιέργεια των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών κ.ά.
Αμέσως μετά την πρωτολογία του Αντ. Σαμαρά έλαβαν τον λόγο περί τους δεκαπέντε ευρωβουλευτές, από τους οποίους η συντριπτική πλειονότητα ήταν Ελληνες, οι οποίοι διεκδίκησαν - προφανώς λόγω τηλεοπτικής κάλυψης - χρόνο ομιλίας από τις πολιτικές ευρωομάδες τους. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ο απόλυτος «εξελληνισμός» της  Ευρωβουλής που χθες το μεσημέρι μετετράπη τρόπον τινά σε Βουλή των Ελλήνων - με τις γνωστές κορόνες που κατά κόρον χρησιμοποιούνται στη χώρα μας. Μάλιστα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης φρόντισαν να μιλήσουν σε καθαρά αντικυβερνητικούς τόνους για την ελληνική προεδρία, διαλύοντας κάθε ψευδαίσθηση για την από κοινού παρουσία της χώρας στο εξωτερικό.

Ετσι στη δευτερολογία του ο έλληνας Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να απαντήσει κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ για τις θέσεις του στα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής, ειδικά δε σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις και τον εκφοβισμό των επενδυτών. Στη συνέχεια, απαντώντας σε ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι ηγετικά στελέχη της κατηγορούνται όχι για τις ιδέες τους αλλά για τις πράξεις τους. Τα θέματα αυτά δέσποσαν και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος πάντως εκθείασε το σημαντικό έργο αλλά και τον λιτό χαρακτήρα της ελληνικής προεδρίας.

Ο σταρ Ρέντσι. Αρωμα Ελλάδας, αν και όχι τόσο της σύγχρονης, είχε και η απογευματινή συνεδρίαση της Ευρωβουλής χθες στο Στρασβούργο, όπου ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μάλλον επιβεβαίωσε τη φήμη του ανατέλλοντος αστέρος της ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. Αρχισε την ομιλία του λέγοντας τα εξής: «Σήμερα ολοκληρώθηκε η ελληνική προεδρία και η σκυτάλη πέρασε από την Ελλάδα στην Ιταλία. Μας έρχεται στον νου λοιπόν μια σημαντική σχέση και κληρονομιά: από τον Περικλή στον Κικέρωνα, από την ελληνική στη ρωμαϊκή αγορά, από τον αρχαίο ναό στην εκκλησία, από τον Παρθενώνα στο Κολοσσαίο. Σήμερα όμως δεν τα αναστοχαζόμαστε όλα αυτά. Επικεντρωνόμαστε στα σπρεντ, στη χρηματοοικονομική κρίση, στις δυσκολίες» είπε ο Μ. Ρέντσι, προσγειώνοντας αναμφιβόλως κάπως άγαρμπα τους ευρωβουλευτές ακροατές του στη σύγχρονη ευρωπαϊκή  πραγματικότητα. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ανέφερε στη συνέχεια ότι «αν η Ευρώπη τραβούσε σήμερα μια φωτογραφία selfie το πρόσωπό της θα ήταν κουρασμένο», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να ξαναβρεί την ψυχή της» και να δώσει βάρος στη «σημασία της συνύπαρξης».
Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα του οποίου ηγείται έλαβε το υψηλότερο ποσοστό ψήφων από κάθε άλλη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη. Και αυτό, συνέχισε ο Μ. Ρέντσι, παρά το γεγονός ότι ξεκάθαρα είπε στους ιταλούς πολίτες πως «τα προβλήματα δεν δημιουργήθηκαν εξαιτίας της Ευρώπης» και ότι η Ιταλία «πρέπει  να προχωρήσει με δύναμη στις αναγκαίες αλλαγές». «Δεν ζητάμε να αλλάξουν οι κανόνες, αλλά θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι έχουμε υπογράψει ένα Σύμφωνο όχι μόνο Σταθερότητας αλλά και Ανάπτυξης» είπε ο ιταλός πρωθυπουργός.

ΣΤΟΧΟΣ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ. Τα πυρά των ευρωσκεπτικιστών δέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και ως έναν βαθμό ο επανεκλεγείς στην προεδρία της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς. Αμφισβητήθηκαν τόσο οι διαδικασίες επιλογής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και οι προσωπικές ικανότητες του λουξεμβούργιου πολιτικού, τον οποίο ο βρετανός ακροδεξιός πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε αλκοολικό. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ηγέτις της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, ενώ την υπεράσπιση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέλαβαν οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, οι οποίοι αναμένεται εξάλλου να τον υπερψηφίσουν για την προεδρία της Επιτροπής στην επόμενη σύνοδο της Ευρωβουλής. Σε ό,τι αφορά τον Μάρτιν Σουλτς θετικά εκφράσθηκε χθες, ως έναν βαθμό, ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος τον κάλεσε να κάνει πράξη «έστω και το ένα τοις εκατό από αυτά που είπε».

Μανώλης Σπινθουράκης
ΤΑ ΝΕΑ