07 Ιουλίου 2014

Τελικά μόνο ο Γιωργάκης θα ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, επέστρεψε από το Μεξικό όπου βρισκόταν για εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και όλο το Σαββατοκύριακο και ενημερωνόταν από τους στενούς συνεργάτες του για όλες τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις ειδικά στο μέτωπο της ΔΕΗ.

Η Χαριλάου Τρικούπη αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία τις θέσεις του κ. Παπανδρέου ελπίζοντας ότι θα κινηθεί εντός πλαισίου και σίγουρα χωρίς να στηρίξει τη πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα.

Η λέξη "δημοψήφισμα" θίγει ωστόσο ευαίσθητες χορδές για τον Γιώργο Παπανδρέου καθώς η πρόταση Τσίπρα στηρίζεται αφενός σε δικό του νόμο και αφετέρου είναι γνωστές οι απόψεις του υπέρ διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας προκειμένου ο λαός να έχει δυνατότητα έκφρασης, συμμετοχής στα κοινά και επηρεασμού των εξελίξεων πάνω σε μείζονα θέματα.

Σύμφωνα με προσεγγίσεις ο κ. Παπανδρέου "κουβαλώντας" την πικρή εμπειρία των Καννών με αφορμή τη δική του πρόταση για δημοψήφισμα το Φθινόπωρο του 2011 αναμένεται να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις:

- από τη μια θα στηρίξει επί της διαδικασίας την οποιαδήποτε πρόταση για δημοψήφισμα

- από την άλλη όσον αφορά την ουσία και το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σημειώνεται ότι ο κ. Παπανδρέου από την άνοιξη του 2011 είχε ταχθεί σε γενικές γραμμές και σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών υπέρ της αποκρατικοποίησης της Επιχείρησης και ένταξης της στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητος.

Πάντως οι τελικές θέσεις και απόψεις του κ. Παπανδρέου επί του θέματος αναμένονται εντός των ημερών αφού ενημερωθεί πλήρως για τις προθέσεις της κυβέρνησης και ανάλογα της συζήτησης στο Α΄Θερινό Τμήμα στο οποίο όμως δεν μετέχει.

newsit.gr