23 Ιουλίου 2014

Ανοιχτή να συζητήσει αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών η τρόικα

Ακόμη και το ΔΝΤ, που ήταν πιο αρνητικό από την Κομισιόν στο θέμα των ρυθμίσεων οφειλών προς εφορίες, Ταμεία, φέρεται πλέον να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα.

Στάση αναμονής τηρεί η τρόικα σε ό,τι αφορά το αίτημα της κυβέρνησης για αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τις ρυθμίσεις οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έθεσαν το ζήτημα κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης των επικεφαλής της τρόικας, αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες- η συζήτηση δεν προχώρησε σε βάθος.

Στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δεν υπήρξε πλήρης αποτύπωση των προβλημάτων από την ελληνική πλευρά, ούτε και ανάπτυξη όλων των εναλλακτικών λύσεων για την αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως η τρόικα δείχνει διάθεση να συζητήσει το θέμα, όμως δεν έχει πρόθεση να δώσει το «πράσινο φως» εάν η ελληνική πλευρά δεν προσέλθει με ισχυρή τεκμηρίωση τόσο για τους λόγους για τους οποίους θέλει αλλαγές όσο και για τη νέα πρόταση. Εξάλλου, ακόμη και το ΔΝΤ που ήταν πιο αρνητικό από την Κομισιόν στο θέμα των ρυθμίσεων, φέρεται πλέον να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα.

Οπως έχει αναφέρει η «Κ», το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδια για την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τις ρυθμίσεις προς τα Ταμεία, ενώ και εκείνες προς τις εφορίες έχει αποδειχτεί ότι δεν έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Στα σενάρια που έχουν επεξεργαστεί οι αρμόδιες αρχές προβλέπεται μεταξύ άλλων η αύξηση των δόσεων σε 100, ενώ ειδικά το υπουργείο Εργασίας έχει σχεδιάσει ένα νέο μοντέλο που προβλέπει:

• Διαχείριση «πακέτο» του χρέους, συνδυαστικά με τα λοιπά χρέη που έχουν προς τράπεζες και δημόσια ταμεία, για τις μεγάλες επιχειρήσεις με οφειλές πάνω από ένα ποσό.

• Ενταξη σε ρύθμιση με αυξημένο αριθμό δόσεων, για επιχειρήσεις με μεσαία διαστρωμάτωση, οφειλών προς το ΙΚΑ και ειδικότερα για οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στα έτη της κρίσης.

• Αύξηση του ορίου πάνω από το ποσό των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, για τις οφειλές των ελευθέρων επαγγελματιών που μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή των Μνημονίων η τρόικα είχε διαμηνύσει την αντίθεσή της σε ρυθμίσεις που δίνουν ουσιαστικά αμνηστία σε όσους δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, είχαν ασκήσει έντονη κριτική στις ελληνικές κυβερνήσεις για το γεγονός ότι επί σειρά ετών παρείχαν τέτοιου είδους ρυθμίσεις και είχαν ζητήσει αυτές που ισχύουν σήμερα να είναι και οι τελευταίες που θα εφαρμοστούν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πιέσει προς την κατεύθυνση της αλλαγής ορισμένων χαρακτηριστικών τους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι δεν πέτυχαν τους στόχους τους. Και με αυτό το επιχείρημα θα προσπαθήσουν να πείσουν την τρόικα από τον Σεπτέμβριο για την αναγκαιότητα των αλλαγών.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ\
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ