19 Ιουλίου 2014

«Γιατί το Boeing 777 πιθανότατα κατερρίφθη από ουκρανούς αυτονομιστές»

Ο δρ Mark Galeotti, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και ειδικός σε θέματα Ρωσίας, γράφει ποιούς θεωρεί υπεύθυνους για τη συντριβή της πτήσης ΜΗ17:

Φυσικά, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε οριστικά τι συνέβη, αλλά αυτό είναι ένα προσωπικό blog, δεν είναι ένα άρθρο εφημερίδας ή μια κυβερνητική έκθεση, κι έτσι έχω το χώρο για να εικάσω και να εκφράσω αυτό που νομίζω μάλλον ότι ξέρω. Ιδού λοιπόν.
Αν και θα ήθελα να ήταν αλλιώς, νιώθω ότι οι συντριπτικές πιθανότητες είναι η πτήση MH17 να καταρρίφθηκε από ένα πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα Buk-M1 που πυροδοτήθηκε από τους αντάρτες (αλλά το προμήθευσαν οι Ρώσοι):

1. Οι αντάρτες, κυρίως ο αρχιστράτηγος Στέκλοφ πράγματι ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε ένα κυβερνητικό An-24 στην ευρύτερη περιοχή συντριβής της MH17. Οι ισχυρισμοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαγράφηκαν εκ των υστέρων, αλλά σε αυτή την εποχή, τίποτα δεν χάνεται πραγματικά.

2. Οι αντάρτες κατέρριψαν άλλα κυβερνητικά αεροπλάνα και πράγματι υπάρχει στρατηγική αξία στην άρνησή τους στον εναέριο χώρο τους στις δυνάμεις του Κιέβου, δεδομένου ότι οι εναέριες δυνάμεις είναι ένα πραγματικό πλεονεκτήματα της κυβέρνησης. Αν θεώρησαν ότι το Boeing ήταν ένα κυβερνητικό αεροπλάνο, τότε αυτό μπορεί να φαινόταν σα μια μεγάλη ευκαιρία.

3. Η MH17 πετούσε πολύ ψηλά για τους φορητούς, ελαφρούς, τοποθετημένους σε οχήματα πυραύλους SAM που οι αντάρτες έχουν αναπτύξει ανοιχτά, αλλά πρόσφατα παραδέχθηκαν -και πάλι οι ισχυρισμοί αυτοί φαίνεται να έχουν αποσυρθεί- ότι έχουν τουλάχιστον ένα σύστημα Buk-M1 SAM, ένα τακτικό σύστημα μάχης που έχει το εύρος να αναχαιτίσει ένα πολιτικό αεροπλάνο από τον ουρανό και η κεφαλή του να το κάνει με ένα χτύπημα.

4. Ο Buk είναι ένας πύραυλος που καθοδηγείται με ραντάρ, κι έτσι θα μπορούσε πιθανότατα να έχει ξεκινήσει χωρίς να έχει εκτιμήσει ακριβώς τον στόχο του. Επιπλέον, ενώ οι αντάρτες μπορούν να έχουν το σύστημα στόχευσης με ραντάρ του Buk, στερούνται το εκτεταμένο δίκτυο ραντάρ και, πάνω απ 'όλα, τους ειδικευμένους χειριστές που θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν ένα επιβατικό αεροσκάφος από ένα κυβερνητικό στρατιωτικό αεροπλάνο.

5. Το σχέδιο των συντριμμιών και η κατάσταση των πτωμάτων δείχνουν μια καταστροφική επίδραση στον αέρα και στη συνέχεια ταχεία κάθοδο και όχι μια συντριβή από τον κινητήρα ή βλάβη του συστήματος. Και πάλι, αυτό μαρτυρά μια πυραυλική επίθεση και δεν φαίνεται να υπήρχαν ρωσικά ή ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη στον αέρα εκεί κοντά. Έτσι, και πάλι επιστρέφουμε στην εκδοχή του SAM.

Όντως, αποκλείω τις πιο εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας, ότι η MH17 καταρρίφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις για να δαιμονοποιήσουν τους αντάρτες και επίσης ότι καταρρίφθηκε από έναν S-300 από τη Ρωσία. Αυτή ήταν, κατά τη γνώμη μου, μία τραγική και δολοφονική γκάφα και όχι μία εκ προθέσεως θηριωδία. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την επίθεση –οι ανθρώπινες ζωές είναι ανθρώπινες ζωές, είτε πρόκειται για ουκρανούς αεροπόρους είτε για πολίτες διαφόρων εθνών- αλλά βοηθά στο να εξηγήσουμε τι συμβαίνει.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, υποψιάζομαι ότι όταν γράφεται η ιστορία, αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί η ημέρα που χάθηκε η επανάσταση. Ή τουλάχιστον άρχισε να χάνεται. Ειδικότερα, λόγω της παρουσίας των Αμερικανών και άλλων Δυτικών στην MH17, το Κρεμλίνο θα πρέπει, εξαιτίας της άμεσης και ενστικτώδους αντίδρασής του, οριστικά και απροκάλυπτα να αποχωρήσει από τον εξοπλισμό και την προστασία των ανταρτών. Αυτό λαμβάνει ιδιαίτερα υπόψη το τεκμήριο ότι η Μόσχα παρέχει τους πυραύλους από την αρχή. Μια ενιαία ρωσική έκθεση ισχυρίστηκε ότι οι αντάρτες είχαν καταλάβει έναν Buk από στοκ της ουκρανικής κυβέρνησης, αλλά αυτό ήταν σχεδόν βέβαιο προληπτική παραπληροφόρηση, καθώς δεν υπάρχει τίποτα άλλο για να στηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό. Εκτός αυτών, αν και δεν είναι τόσο δύσκολο να βρούνε πλήρωμα για το πυροβολικό, ακόμα και για τανκς, ο Buk απαιτεί καλά εκπαιδευμένο πλήρωμα και κάποιους που εκπαιδεύτηκαν σχετικά πρόσφατα.

Εν τω μεταξύ, η αποφασιστικότητα του Κιέβου να νικήσει τους αντάρτες όχι μόνο θα ενισχυθεί, αλλά είναι πιθανό και να ευλογηθεί από τη Δύση. Δεν είναι αδιανόητο ότι θα δούμε όχι μόνο δυτικές ειρηνευτικές δυνάμεις να αναπτύσσονται, αλλά ακόμα και δυτικά όπλα, εκπαιδευτές, ακόμη και ειδικές δυνάμεις. Χωρίς την υποστήριξη της Μόσχας, η εξέγερση δεν μπορεί να διαρκέσει τόσο καιρό. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κατασταλεί τόσο εύκολα. Αν μη τι άλλο, ισχύει το αντίθετο, δεδομένου ότι δεν θα μπορούν πλέον να βρουν καταφύγιο στη Ρωσία. Μαχητές με τις πλάτες τους στον τοίχο είναι πάντα επικίνδυνοι.

http://www.businessinsider.com/why-malaysian-airlines-mh17-was-probably-shot-down-by-a-rebel-missile-2014-7