20 Ιουλίου 2014

Αυτονομιστές παίρνουν τις σορούς από το Boeing -Τις φόρτωσαν σε τρένο και τις εξαφάνισαν [εικόνες]

Στην αρχή οι σοροί των θυμάτων από την αεροπορική τραγωδία του Boeing έμεναν στα χωράφια της Ουκρανίας, εκτεθειμένες. Τώρα, εξαφανίστηκαν. Γιατί σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές και Ουκρανούς αξιωματούχους, οι αυτονομιστές ανάγκασαν τα συνεργεία που εργάζονταν στα συντρίμμια να τους παραδώσουν και τις 196 σορούς που περισυνελέγησαν και τις φόρτωσαν σε τρένα- ψυγεία.
Η Ιρίνα Γκινίνα, εκπρόσωπος των παρατηρητών από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δήλωσε στο Associated Press ότι κάποιες από τις σορούς φορτώθηκαν σε τρένα στην πόλη Τόρεζ, που απέχει 15 χλμ. από το σημείο συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, θα μεταφερθούν στο Ντόνετσκ που είναι υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι περιμένουν να παραδοθούν οι σοροί στο Χάρκοβο, όπου ο στρατός έχει τον έλεγχο, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι οι αυτονομιστές θα συμφωνήσουν να το πράξουν.

Δημοσιογράφοι του Associated Press είδαν τους φιλορώσους να βάζουν τα πτώματα σε σακούλες και να τα βάζουν σε φορτηγά που βρίσκονταν στο σημείο της τραγωδίας και να τα μεταφέρουν σε άγνωστη κατεύθυνση. Το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με τους ρεπόρτερ, δεν υπήρχαν σοροί ή ένοπλοι αυτονομιστές στο σημείο όπου τα συνεργεία ακόμη αναζητούν διαμελισμένα πτώματα στα χωράφια.

Οι αναφορές για τις σορούς που είχαν αφεθεί να αποσυντίθεται κάτω από τον ήλιο είχαν προκαλέσει παγκόσμια οργή, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση της Ολλανδίας από όπου προέρχονταν τα μισά θύματα.

Μέλος των συνεργείων δήλωσε πως εκείνοι δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να παραδώσουν τις σορούς, όταν τις απαίτησαν οι αυτονομιστές. «Εκείνοι έχουν όπλα, εμείς όχι. Τις έβαλαν σε φορτηγά και δεν ξέρουμε πού τις πήγαν», είπε ο Αλέξντερ Πιλιούσνι στο Associated Press.