17 Ιουλίου 2014

«Πρωτιά» Χίτλερ στο Twitter λόγω Μουντιάλ και Γάζας

Τους τελευταίους μήνες το όνομα του Χίτλερ αναφέρθηκε πάνω από 10.000.000 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Τις τελευταίες ημέρες όμως οι αναφορές αυξάνονται όλο και περισσότερο, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και με τη συντριβή της Βραζιλίας απο τη Γερμανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Τα hashtags : #HitlerWasRight, #HitlerDidNothingWrong, #IfHitlerWasAlive είναι τα πιο πρόσφατα που κάνουν τον γύρο του Twitter και του Facebook τον τελευταίο καιρό και αποδεικνύουν τον αντισημιτικό τρόπο σκέψης που καλλιεργήθηκε τον τελευταίο καιρό με αφορμή το Μουντιάλ και την κρίση στη Γάζα όπως αναφέρει και αρθρογράφος στο BBC.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές και συνάμα εξόφθαλμες αναρτήσεις ήταν η παρακάτω που γράφτηκε από έναν χρήστη «Νομίζω, πως τελευταία φορά που κατέστρεψε κάτι η Γερμανία με αυτόν τον τρόπο, ήταν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. #HitlerDidNothingWrong».Ενώ Μαλαισιανός αξιωματούχος σχολιάζοντας τον τελικό του Παγκοσμίου κυπέλλου γράφει «Μπράβο... Καλά τους κάνατε..να μου ζήσεις Χίτλερ», προκαλώντας βροχή αντιδράσεων.

Ο αρθρογράφος του BBC σχολιάζει στο ίδιο δημοσίευμα ότι είτε πρόκειται για σχόλια σατιρικά είτε πρόκειται για σχόλια πραγματικά αντισημιτικά το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

Τα σχόλια των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν αντισημιτικό χαρακτήρα δεν παραμένουν μόνο στο Μουντιάλ αλλά αφορούν και στα τελευταία γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας κάτι που προκαλεί την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων.


Το ίδιο δημοσίευμα του BBC επικαλούμενο έρευνα που διεξήγαγε ο Mike Godwin, το 1990 γράφει ότι δεν θα έπρεπε αυτές οι αναφορές να «προκαλούν» έκπληξη. Ο Mike Godwin λέει «Είναι το μοντέλο του κακού στον Δυτικό κόσμο. Αν θέλεις να κορυφώσεις μία συζήτηση, αυτός είναι ο τρόπος» προσθέτοντας πως τέτοιου είδους φιλοναζιστικές αναφορές υπήρχαν και πριν μπεί το διαδικτύο για τα καλά στη ζωή μας, απλώς τώρα είναι ευκολότερο να τις επισημάνουμε.