14 Αυγούστου 2014

Παράταση για το Καστέλι έως τις 10 Σεπτεμβρίου

Παράταση στον διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης έως τις 10 Σεπτεμβρίου έδωσε ο υπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προκειμένου να υποβάλουν σχόλια οι ενδιαφερόμενες εταιρείες.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στο «Διαύγεια»: «εν όψει του πολύπλοκου χαρακτήρα του υπό δημοπράτηση έργου παραχώρησης κρίνεται ότι απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την υποβολή σχολίων εκ μέρους των ενδιαφερομένων».

Όπως ανέφερε σε δημοσίευμά του το Capital.gr, σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου. Ο προϋπολογισμός του αερολιμένα τοποθετείται στα 700 εκατ. ευρώ, μέγεθος που αυξάνεται στο 1,5 δισ. ευρώ, εάν ληφθεί υπόψη το κόστος απαλλοτρίωσης των απαιτούμενων εκτάσεων και των σχεδιαζόμενων οδικών αξόνων.

Πρόκειται για την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των οδικών προσβάσεων σύνδεσης του νέου αεροδρομίου με τους βόρειους (ΒΟΑΚ) και νότιους (NOAK) οδικούς άξονες, του νέου κλειστού αυτοκινητόδρομου (μήκους 18 χλμ. περίπου) που θα επιτρέπει τη σύνδεση του Νέου Αεροδρομίου Καστελίου με τον ΒΟΑΚ στην περιοχή της Χερσονήσου.

Μεγάλοι εγχώριοι και ξένοι όμιλοι αναμένεται να παραλάβουν τα τεύχη δημοπράτησης. Κατά την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία -είχε αποβεί άγονη- το «παρών» είχαν δώσει οι εταιρείες Ελλάκτωρ, J&P ΑΒΑΞ, Archirodon και οι γαλλικές Vinci και Bouygues. Αυτή τη φορά, εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό περίπου 10 εταιρείες, με την λίστα να περιλαμβάνει τους κινεζικούς κολοσσούς China State Construction Engineering Corporation και Fosun.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Ιούνιο στο Reuters, ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε δηλώσει ότι Κινεζικές, γαλλικές, γερμανικές και ισπανικές εταιρείες συναγωνίζονται για την κατασκευή ενός αεροδρομίου 800 εκατ. ευρώ στο νησί της Κρήτης, ένα από μια σειρά projects που έχουν προγραμματιστεί από την Ελλάδα καθώς ανακάμπτει από την ύφεση

Το αεροδρόμιο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2019 και θα δέχεται περίπου 7 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, κυρίως τουρίστες.

κλικ στη φωτο για μεγέθυνση

Πηγή:www.capital.gr