Απομένουν τρεις σειρές προς αποδόμηση του συνόλου των έντεκα δόμων. Ετσι, αποκαλύφθηκε η συνέχεια της πρόσοψης της εισόδου του μνημείου, με διάκοσμο, όμοιο με αυτόν των πλαϊνών τοίχων. Δηλαδή, νωπογραφία λευκού χρώματος, εξαιρετικά επιμελημένη, που μιμείται τον μαρμάρινο περίβολο.
Παράλληλα, αποκαλύπτονται, κάτω από τα επίκρανα, οι μαρμάρινες παραστάδες του θυρώματος, οι οποίες επικαλύπτονται, επίσης, από λευκή νωπογραφία.
Με τη μερική αφαίρεση χωμάτων, που βρίσκονται πίσω από την είσοδο, αποκαλύπτεται η πίσω πλευρά της εισόδου, ιδιαιτέρως επιμελημένη, αντίστοιχη της προσόψεως. Επί της νωπογραφίας των επιστυλίων της σώζονται ίχνη κόκκινου και μαύρου χρώματος. Η πλαϊνή και πίσω όψη των ιωνικών επικράνων των παραστάδων, που επικαλύπτονται από νωπογραφία, είναι επιζωγραφισμένες με τα ίδια χρώματα.
Εκτός από τις ανασκαφικές εργασίες, πραγματοποιούνται επεμβάσεις συντήρησης και στερέωσης του διακόσμου, μόλις έρχεται στο φως, από ειδικευμένους συντηρητές.
Αυτή είναι η «κλειστή» ομάδα των 12 που έχει αναλάβει να αποκαλύψει τα μυστικά του τάφου της Αμφίπολης
Παγκόσμιο είναι πλέον το ενδιαφέρον για την πορεία των ανασκαφών στον Τύμβο της Αμφίπολης και τα μυστικά που αυτός μπορεί να κρύβει τα οποία σύντομα θα μας αποκαλυφθούν.
Από την πρώτη στιγμή οι επικεφαλής των ερευνών ανέφεραν ότι πρόκειται για σπουδαία ανακάλυψη και αμέσως οι φήμες οργίασαν με αρκετούς να φθάνουν στο σημείο να αναφέρουν ότι ίσως εκεί να κείτεται ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος.
Ωστόσο, η ομάδα των ανθρώπων που είναι επιφορτισμένη να φέρει εις πέρας την σπουδαία και δύσκολη αποστολή αποφεύγει τα μεγάλα λόγια και περιμένει με αγωνία την μεγάλη ανακάλυψη.
Οπως αναφέρει η «Realnews» η «κλειστή» ομάδα που πλαισιώνει την επικεφαλής των ερευνών, Κατερίνα Περιστέρη, είναι 11 άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης της και προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, όπως αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, συντηρητές, φύλακες, ακόμη και σκαπανείς.
Το πρόσωπο -κλειδί
Ενας από αυτούς που εντάσσονται στην «ομάδα των 12» και έχει ρόλο κλειδί στην ανασκαφή είναι ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής. Ανήκει στην ομάδα των νέων συνεργατών της κυρίας Περιστέρη. Η επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών γνώριζε για τις επιστημονικές περγαμηνές του κ. Λεφαντζή και ζήτησε την συνδρομή του όταν χρειαζόταν κάποιες πιστοποιήσεις στην πορεία των ανασκαφών. Η βοήθειά του, μάλιστα, υπήρξε πολύτιμη, καθώς ήταν ο πρώτος που εκτίμησε πως ο Λέων της Αμφίπολης ήταν συνδεδεμένος με το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και διδάκτορας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως αρχιτέκτων -μελετητής στη Επιτροπή Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως, ενώ είναι μέλος της αποστολής τεχνικών που εκπονεί τη φωτογραμμετρική και αρχιτεκτονική αποτύπωση και τεκμηρίωση του μνημείου του Πανίερου Ναού της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ. Εχει ακόμη εργαστεί στη συντήρηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου της Οχιάς, στην περιοχή της Μέσα Μάνης, αλλά και στην αποκατάσταση του κτιρίου της Κίνησης Λιμένος στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος και στη μελέτη αποκατάστασης του παλιού υπουργείου Ναυτικών -οικίας Σκυλίτση. Παράλληλα, συμμετείχε σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα ελληνικών πανεπιστημίων και δίδαξε σε σεμινάρια, οργανωμένα κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το «αφεντικό» της ανασκαφής
Ενα ακόμη άτομο που έχει καίρια θέση σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο «εξ απορρήτων» της Κατερίνας Περιστέρη, αρχιφύλακας Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης. Οπως αναφέρει η «Real News» είναι μόνιμος υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ανήκει στους παλιότερους και πιο στενούς συνεργάτες της κ. Περιστέρη. Είναι, άλλωστε, ο άνθρωπος που την προέτρεψε να αρχίσουν και πάλι τις ανασκαφές στον τύμβο, συνεχίζοντας το αρχαιολογικό έργο του δασκάλου τους, Δημήτρη Λαζαρίδη. Εκεί, δίπλα στον καθηγητή γνωρίστηκαν με την Κατερίνα Περιστέρη, την οποία ο ίδιος θεωρεί αδερφή του.