Στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν δύο λίστες με ονόματα βουλευτών που θα ψηφίσουν τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη μία, δίπλα από κάθε όνομα υπάρχει σημείωση με πράσινο χρώμα, κάτι που δείχνει ότι σίγουρα ο εν λόγω βουλευτής θα υπερψηφίσει. Στην άλλη υπάρχει σημείωση με πορτοκαλί, η οποία δηλώνει ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής μπορεί να ψηφίσει, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Το σαφάρι που έχει ξεκινήσει το Μέγαρο Μαξίμου εδώ και καιρό για τη συγκέντρωση των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή του διαδόχου του Κάρολου Παπούλια, κάτι που σημαίνει ότι θα αποφευχθούν και οι πρόωρες κάλπες, φαίνεται πως αποδίδει καρπούς.
Εξάλλου, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μια οριακή εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με 180 ψήφους, αλλά με όσο το δυνατόν περισσότερες. Με τον τρόπο αυτό θα επιβεβαιωθεί η απόλυτη κυριαρχία της κυβέρνησης και παράλληλα θα σηματοδοτηθεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι και το κλίμα αλλάζει και η μεταμνημονιακή εποχή αρχίζει πλέον στην Ελλάδα.
ΠΑΡΑΔΟΧΗ
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού μπορεί να υποστηρίζουν ότι μέχρι τώρα έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον 171 με 173 βουλευτές, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, αφού οι πληροφορίες λένε ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Αλλωστε, το παραδέχθηκε έμμεσα στη Βουλή και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Δημήτρης Σταμάτης, που έκανε λόγο για εκλογή ακόμα και από τον πρώτο γύρο. «Το θέμα της εκλογής θα κριθεί εδώ, στο Κοινοβούλιο. Εν ανάγκη και στην τρίτη ψηφοφορία. Μακάρι να σας πείσουμε να τελειώνουμε με την πρώτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.
Ηδη, ανεξάρτητα από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ζυμώσεις που πραγματοποιούνται εδώ και καιρό, αφού οι βουλευτές ενδιαφέρονται και για τη μακροημέρευσή τους στο αξίωμα, όλα θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα επικρατεί εκείνη την περίοδο. Τότε, δηλαδή, που θα έχει ωριμάσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί να έχει ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα, που θα αποτελέσει και το ισχυρό «διαπραγματευτικό ατού» στα χέρια του πρωθυπουργού για περαιτέρω κινήσεις. Εξάλλου, στην τελική ευθεία, στο «παιχνίδι» θα μπει και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, που θα κάνει τις τελικές επαφές. Βέβαια, σε αυτό το πλαίσιο είναι ενταγμένη και η εισήγηση που υπάρχει -και την οποία αποκάλυψαν πρώτα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»- για ένα συνέδριο, όπου ο πρωθυπουργός θα απευθύνει κάλεσμα σε όσους είναι εκτός Νέας Δημοκρατίας για διαφορετικούς λόγους.
Η δικομματική κυβέρνηση σήμερα μετράει 154 βουλευτές (125 από Ν.Δ. και 27 από ΠΑΣΟΚ) μαζί με τους Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Αηδόνη, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου θα φτάσει τους 155, αφού ο ανεξάρτητος Νίκος Σταυρογιάννης, που είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αναλαμβάνει δήμαρχος Λαμίας και ο πρώτος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο της Φθιώτιδας, Δημήτρης Μπριάνης, θα πάρει τη θέση του.
Οι μαρκαρισμένοι με πράσινο χρώμα προέρχονται από Ν.Δ., ΑΝ.ΕΛ. και ΔΗ.ΜΑΡ
Από την καταμέτρηση προκύπτει ότι λείπουν ακόμα 25 βουλευτές για να συμπληρωθεί ο πολυπόθητος αριθμός των 180 και να εκλεγεί ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια. Στη λίστα που βρίσκεται στο πρωθυπουργικό γραφείο και της οποίας τα ονόματα φέρουν δίπλα πράσινο χρώμα, τον κύριο λόγο έχουν οι βουλευτές που προέρχονται από την κεντροδεξιά παράταξη. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της «Ενωσης για την Πατρίδα και τον Λαό», Βύρων Πολύδωρας, καθώς και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Οι δύο ανεξάρτητοι διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους και είναι δύσκολο να μην ψηφίσουν, πόσο μάλλον αν το πρόσωπο θα προέρχεται από τον χώρο της ευρύτερης κεντροδεξιάς.
Ο «γαλάζιος» Γιώργος Κασαπίδης όλο αυτό το διάστημα τηρεί στάση αναμονής, χωρίς να σηκώνει θόρυβο, ενώ διατηρεί επαφές με τον σκληρό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού. Ο βουλευτής Κοζάνης, μάλιστα, σε ενδεχόμενο κάλεσμα θα δηλώσει «παρών».
Ο Γιάννης Κουράκος, που αρχικά ακολούθησε τον Χρήστο Ζώη και στο εγχείρημα της Νέας ΜΕΡΑ, διατηρεί στενούς δεσμούς με κεντρικά στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης, ενώ δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι είναι κουμπάρος με τον πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Ζαγορίτη.
Η θετική ψήφος της Μίκας Ιατρίδη, που αποχώρησε από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, όλα δείχνουν ότι εκείνη την περίοδο θα αποτελέσει την αφορμή για την επανένταξη στη Νέα Δημοκρατία, αν δεν έχει προηγηθεί συνέδριο.
Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, που έχουν απομείνει με 13 βουλευτές, ο Τάκης Μελάς έχει ξεκαθαρίσει -παρά την εισήγηση του Πάνου Καμμένου- ότι, αν το πρόσωπο που θα προταθεί προέρχεται από την κεντροδεξιά, μπορεί να ψηφίσει. Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά δεν έχει κρύψει ποτέ τους στενούς δεσμούς του με τη «γαλάζια» παράταξη και όλα δείχνουν ότι δεν θα τους διαρρήξει τώρα.
Ο Παύλος Χαϊκάλης διατηρεί προσωπικές σχέσεις όχι μόνο με τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού από τα χρόνια της Πολιτικής Ανοιξης. Οι πληροφορίες επιμένουν, μάλιστα, ότι έχουν γίνει οι πρώτες κινήσεις προσέγγισης.
Η βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, λόγω και της πολιτικής καταγωγής της, είναι ένα πρόσωπο στο οποίο ποντάρουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Εξάλλου, διατηρεί καλές σχέσεις με το καραμανλικό μπλοκ, ενώ στις εσωκομματικές του 2009 είχε στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Οσον αφορά τους Ανεξάρτητους Ελληνες, παρά τα όσα γράφονται και ακούγονται, δύο ακόμα βουλευτές, ο Τέρενς Κουίκ και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στην Προεδρική εκλογή. Μάλιστα, οι μυημένοι επιμένουν ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους έφυγε στον ανασχηματισμό η Ζέττα Μακρή είναι και αυτός. Εξάλλου, η Μαρίνα Χρυσοβελώνη από το παρελθόν ήθελε να συμμετάσχει στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια της Μαγνησίας, αλλά οι κακές γλώσσες λένε ότι την «έκοβε» η πρώην υφυπουργός Υγείας.
Ο Γιώργος Νταβρής, ο Κώστας Γιοβανόπουλος και η Χρυσούλα Γιαταγάνα έχουν συγκροτήσει κοινή ομάδα. Ο βουλευτής Αχαΐας, μάλιστα, συμμετέχει σε διεργασίες για τη δημιουργία ακόμα και νέου πολιτικού φορέα με προεξάρχοντα τον Βασίλη Καπερνάρο.
Σε αυτή τη βάση, όμως, και υπό τις κατάλληλες συνθήκες η συγκεκριμένη ομάδα θα μπορούσε να στηρίξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν και η Χρυσούλα Γιαταγάνα -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- εκφράζει κάποιες επιφυλάξεις.
Η στάση της ΔΗΜΑΡ, που μετράει τη δεδομένη χρονική στιγμή 11 βουλευτές, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από τις αποφάσεις του συνεδρίου και την επανεκλογή του Φώτη Κουβέλη στη θέση του προέδρου του κόμματος –πόσο μάλλον αν προταθεί για το ύπατο αξίωμα, κάτι που φυσικά ο ίδιος διαψεύδει συχνά-πυκνά. Βέβαια, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι μία ψήφο έχει και ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης ως βουλευτής.
Ανεξάρτητα πάντως από αυτό, ο Σπύρος Λυκούδης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου έχουν δηλώσει «υπέρ της σταθερότητας της χώρας» με ό,τι αυτά τα λόγια συνεπάγονται. Σε αυτή την ομάδα μπορεί να προστεθεί και η ανεξάρτητη βουλευτής προερχόμενη από τη ΔΗΜΑΡ, Κατερίνα Μάρκου, που φλερτάρει με το «Ποτάμι» και δεν θέλει πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες των «Π», κι άλλοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ανεξάρτητα από το εάν προταθεί τελικά ο Φώτης Κουβέλης για τη θέση του Προέδρου, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν, αφού -όπως λένε στις μεταξύ τους συζητήσεις- «δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς». Μεταξύ αυτών των βουλευτών φαίνεται ότι είναι η Νίκη Φούντα και ο Θωμάς Ψύρρας. Δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο, εξάλλου, το ότι οι ίδιοι, μαζί με άλλους συναδέλφους τους από τη ΔΗΜΑΡ, συζητούν όλη αυτή την περίοδο με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς.
Πορτοκαλί χρώμα στους «ναι μεν, αλλά»
Στη λίστα του πρωθυπουργού όπου δίπλα στα ονόματα υπάρχει πορτοκαλί χρώμα, δηλωτικό αυτών που είναι κοντά στο να ψηφίσουν, αλλά θα αποφασίσουν ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη τη χρονική περίοδο, βρίσκονται τουλάχιστον 10 βουλευτές. Ο Πέτρος Τατσόπουλος, μέχρι νεωτέρας, έχει δηλώσει ότι στο θέμα της εκλογής του Προέδρου θα ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελευταία αφήνεται να «παρασύρεται» από το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, αφού έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας μαζί του. Ο Μίμης Ανδρουλάκης αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, και όλα θα εξαρτηθούν από το πρόσωπο και το τι αυτό θα σηματοδοτεί. Ο Νίκος Τσούκαλης είναι από τους βουλευτές που επιθυμούν σταθερότητα στη χώρα, αλλά περιμένει και τις κινήσεις του Φώτη Κουβέλη. Πάντως, μεταξύ των βουλευτών που δεν θέλουν πρόωρες εκλογές είναι και η Μαρία Ρεπούση.
Ο Πάρις Μουτσινάς έχει δηλώσει ότι, αν δει ότι η κυβέρνηση αλλάζει πολιτική και έρθουν φοροελαφρύνσεις, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να στηρίξει την Προεδρική εκλογή. Ο Θεόδωρος Παραστατίδης δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, ενώ και ο Μάρκος Μπόλαρης, μολονότι στο πρόσφατο παρελθόν εμφανιζόταν αρνητικός ως προς το να υπερψηφίσει, το τελευταίο διάστημα δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση για το τι προτίθεται να κάνει. Πάντως, κάποιοι επιμένουν να συμπεριλαμβάνουν σε αυτή τη λίστα και τον Νίκο Νικολόπουλο, παρά τη σύμπλευσή του με τον Πάνο Καμμένο. Συνάδελφοί του στη Νέα Δημοκρατία υποστηρίζουν ότι «ο Αχαιός βουλευτής θα ψηφίσει θεσμικά». Στους υπ’ όψιν βέβαια συγκαταλέγονται, χωρίς όμως να αναδεικνύονται για προφανείς λόγους, και οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας, που έχουν διαρρήξει κάθε δεσμό με το κόμμα με το οποίο έχουν εκλεγεί.
Των Γιώργου Σιαδήμα, Γιάννη Χρηστάκου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ