10 Αυγούστου 2014

Κύπρος: Ξυπνούν μάυρες μνήμες του Αυγούστου-18 χρόνια από τη δολοφονία Σολωμού και Ισαάκ

Σε μαύρες μνήμες γεγονότων που συνέβησαν τον Αύγουστο γυρίζει σήμερα η Κύπρος, με μνημόσυνα για εκατοντάδες νεκρούς. Σε όλους τους ιερούς ναούς της Κύπρου τελέστηκαν σήμερα μνημόσυνα για τους πεσόντες κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής, στις 14 Αυγούστου του 1974.

Στον Παχύαμμο Τηλλυρίας τελέστηκε το μνημόσυνο για τους πεσόντες στις μάχες και τους νεκρούς από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς το 1964, ενώ στο Παραλίμνι τελέστηκε μνημόσυνο για τους Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού που δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους στη διάρκεια αντικατοχικών εκδηλώσεων.

Σε πολλούς ναούς τελέστηκαν επίσης μνημόσυνα για τα 121 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας της αεροπορικής εταιρείας 'Ηλιος στο Γραμματικό Αττικής, στις 14 Αυγούστου, 2005.

Δεν θα ξεχαστούν ποτέ οι δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού

Στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή και προϊσταμένου του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα, τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι, το 18ο μνημόσυνο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Δεκαοχτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού από τους βάρβαρους Τούρκους κατακτητές.

Όπως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, πραγματοποίησε τριήμερο εκδηλώσεων στις 8,9 και 10 Αυγούστου 2014 για να κρατήσει άσβεστη τη μνήμη των δύο ηρώων. Το μήνυμα ξεκάθαρο: Οι μοτοσικλετιστές δεν ξεχνούν.

Όπως δήλωσε ο Γιάννης Σάββας, εκπρόσωπος Τύπου της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, «για ακόμα μια φορά έχουμε δείξει και αποδείξει ότι ενωμένοι μπορούμε. Πάνω από 900 μοτοσικλετιστές ξεκίνησαν από την Πάφο και έφτασαν στον άγιο τούτο τόπο όπου κείτονται οι ήρωες μας, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τους Τούρκους...Εμείς δεν ξεχνούμε, θέλουμε πίσω την κατεχόμενη γη μας και θα είναι δική μας και πάλι φτάνει να το αποφασίσουμε. Ενωμένοι μπορούμε».

"Οι δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού δεν ξεχάστηκαν και δεν θα ξεχαστούν ποτέ"

Χρέος και καθήκον όλων των Κυπρίων είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής, προσθέτοντας πως ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι πολύ σημαντικός για την εξέλιξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα σοβαρότητα ώστε να αποφευχθούν παγίδες που στόχο έχουν την ικανοποίηση των τουρκικών θέσεων.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι οι Ισαάκ και Σολωμού «θυσίασαν τη ζωή τους υπέρ πίστεως και πατρίδος» και «λάξευσαν με χρυσά γράμματα το όνομα τους στο πάνθεον των αθανάτων. Οι δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού δεν ξεχάστηκαν και δεν θα ξεχαστούν ποτέ» είπε και σημείωσε ότι «μνημονεύονται και πρέπει να μνημονεύονται με κάθε ευκαιρία για να μας αφυπνίζουν από το λήθαργο».

Στους ήρωες μας, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, χωρούν μόνο «χρέος για συνέχιση των προσπαθειών μας για μια πατρίδα ελεύθερη, αποστρατικοποιημένη, χωρίς εξαρτήσεις, στρατούς κατοχής και ξένες παρεμβάσεις και ατσάλινη δέσμευση για να συνεχίσουμε το δίκαιο αγώνα μας».

Σημείωσε ότι «το καθήκον και το χρέος μας απέναντι στον Τάσο και στον Σολωμό και σε όλους τους αθάνατους νεκρούς ήρωες μας, οι οποίοι με αυταπάρνηση, θάρρος και γενναιότητα ρίχτηκαν στην πρώτη γραμμή του άνισου αγώνα και θυσιάστηκαν προασπιζόμενοι τη δημοκρατία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της πατρίδας μας, δεν εξοφλείται με λόγους, αλλά με έργα που είναι αντάξια της θυσίας τους και με πράξεις που ταιριάζουν στην αρετή τους».

Ανέφερε επίσης ότι «η θυσία όλων των παλικαριών της Κύπρου, μάς επιβάλλει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση του νησιού μας, για τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, για την επίτευξη λύσης που θα απαλλάσσει την Κύπρο από τα ξένα στρατεύματα και την κατοχή, και που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων».

"Δεν είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε λύση"

Στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, η οποία όπως είπε «υπήρξε μέχρι σήμερα μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία χωρίς αποτέλεσμα, λόγω της αδιαλλαξίας και της αλαζονείας της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πιστός σε αρχές και αξίες, συνεχίζει αταλάντευτα τον αγώνα για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και επανενωμένη, για μια  πατρίδα που θα τη διαχειριζόμαστε χωρίς ξένες  παρεμβάσεις».

Σημείωσε πως «η δέσμευσή μας είναι μία και αμετάθετη. Θα εξαντλήσουμε το άπαξ των δυνατοτήτων που προσφέρονται στα πλαίσια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Οι δικές μας θέσεις και προτάσεις βρίσκονται απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνημένης αυτής βάσης - λύσης και είναι προτάσεις που στηρίζονται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο».

Παρά τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά μας, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας «εμείς οφείλουμε στον Τάσο και στον Σολωμό να παραμείνουμε σταθεροί στον στόχο μας, διεκδικητικοί, προσηλωμένοι, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και επίμονοι στις προσπάθειες μας. Θέλουμε τον άμεσο τερματισμό της κατοχής και της τραγωδίας του τόπου μας, την επανένωση του λαού μας και της χώρας μας, την κατοχύρωση της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Αυτό όμως, σημείωσε «δεν σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε λύση και για απεμπόληση των συμφωνημένων και των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού. Δεν έχουμε την πολυτέλεια δημαγωγίας με συνθήματα κενού περιεχομένου. Προτάσεις άλλες εκτός της λύσης που προνοεί διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, είναι μονοπάτια που διευκολύνουν την Τουρκία να προωθήσει και να υλοποιήσει το στόχο της στο Κυπριακό, που δεν είναι άλλος από τη διχοτόμηση».

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ομιλία του και στον «σημαντικό ρόλο» όπως είπε που πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση αφού όπως εξήγησε «το κυπριακό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό πρόβλημα, και η λύση σαφέστατα πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, χωρίς παρεκκλίσεις από τις βασικές ελευθερίες και χωρίς να γίνει αποδεκτή η όποια θέση της τουρκικής πλευράς περί πρωτογενούς δικαίου».

Σημαντικός για το κυπριακό ο ερχόμενος Σεπτέμβρης

Χρέος και καθήκον όλων μας, είπε ο Φίλιππος Πατσαλής «είναι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Ο Σεπτέμβρης αναμένεται να είναι πολύ σημαντικός για την εξέλιξη των πραγμάτων και πρέπει όλα τα ενδεχόμενα να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα σοβαρότητα ώστε να αποφευχθούν παγίδες που στόχο έχουν την ικανοποίηση των τουρκικών θέσεων. Αυτό είναι το χρέος μας και το καθήκον μας προς τους αθάνατους νεκρούς μας και προς τις μελλοντικές γενιές».

Μετά το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων στους τάφους των δύο ηρωομαρτύρων, οι μοτοσικλετιστές σχημάτισαν πομπή και κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας όπου κατέθεσαν στεφάνια.

Το SigmaLive και ο δημοσιογράφος Νικόλας Ζαννέττος ακολουθούσε τους μοτοσικλετιστές και κάλυψε  ζωντανά την πορεία λεπτό προς λεπτό, με χάρτη ο οποίος σε ζωντανό χρόνο έδειχνε πού βρίσκονται οι μοτοσικλετιστές, καθώς και με φωτογραφίες και βίντεο.

http://www.sigmalive.com/news/local/151494#sthash.Alqiga2c.JwrDxaiT.dpuf