26 Αυγούστου 2014

Σε εκεχειρία διαρκείας συμφώνησαν Χαμάς και Ισραήλ - περισσότεροι από 2.200 οι νεκροί

Σε συμφωνία για εκεχειρία διαρκείας στη Λωρίδα της Γάζας κατέληξαν το Ισραήλ και η Χαμάς, με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, όπως επιβεβαίωσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, αλλά και ένας ανώτατος αξιωματούχος του Ισραήλ.

Η εκεχειρία βάζει τέλος σε έναν πόλεμο επτά εβδομάδων στη Γάζα, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.200 ανθρώπους.

Η κατάπαυση του πυρός άρχισε στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

«Υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές» είπε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούγρι.

Η συμφωνία προβλέπει κυρίως «την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας», τον οποίο επέβαλε το Ισραήλ το 2006, και αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων, διευκρίνισε ένας παλαιστίνιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή πλευρά, το Ισραήλ δέχθηκε να χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Γάζας και να επιτρέψει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και υλικών κατασκευής.

Από την πλευρά του ο δεύτερος στην ιεραρχία της παλαιστινιακής οργάνωσης, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ο οποίος συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Facebook ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί «μια νίκη για την αντίσταση».

«Η Αίγυπτος μας ενημέρωσε ότι το Ισραήλ δέχθηκε την παλαιστινιακή πρόταση για εκεχειρία», δήλωσε νωρίτερα ο Χάλεντ αλ Μπατς που εκπροσωπεί τον Ισλαμικό Τζιχάντ στις συνομιλίες στην Αίγυπτο.

Μόλις έγινε γνωστή η επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία, παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του κεντρικού και νότιου Ισραήλ, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη ενέτειναν τις επιθέσεις τους εναντίον της Γάζας σκοτώνοντας τρεις Παλαιστίνιους στη Ράφα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας Ασραφ αλ Κούντρα.

Στο μεταξύ ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από όλμο που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της περιοχής Εσκόλ που βρίσκεται στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ.

Δύο ακόμη άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, επισήμαναν οι ίδιες πηγές.