18 Αυγούστου 2014

Δεν τα βρήκαν ούτε για τα 40 του ΠΑΣΟΚ

Δύο παράλληλες εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ την 3η του Σεπτέμβρη θα λάβουν χώρα στις αρχές του φθινοπώρου. Η μία από τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η άλλη από το Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ακόμα δεν είναι σαφές αν θα δώσει το «παρών» στην επίσημη κομματική εκδήλωση, ενώ θα είναι κεντρικός ομιλητής την 1η Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια της έκθεσης που διοργανώνει το Ιδρυμα Α.Π. με θέμα «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» την πρώτη εβδομάδα του φθινοπώρου.

Ο Γ. Παπανδρέου δεν θα πάρει μέρος στην επίσημη κομματική εκδήλωση

Η Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά και επιχειρεί να υποβαθμίσει την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου. «Δεν έχουμε κανένα λόγο να φορτίσουμε το κλίμα» λένε συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου. Παράλληλα, άλλες πηγές σημειώνουν με νόημα ότι στην εκδήλωση που διοργανώνεται από το κόμμα έχουν προσκληθεί οι πάντες.

Το ΠΑΣΟΚ συνδέει την εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ με την πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης και σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην εκδήλωση αυτή δεν θα κάνει μια απλή αποτίμηση της 40χρονης πορείας του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα δώσει και το «ιδεολογικό στίγμα της παράταξης στη μεταμνημονιακή εποχή».

Στην αντίπερα ο Γιώργος Παπανδρέου, που έχει επιλέξει την αποχή από τις επίσημες κομματικές διαδικασίες, θα προβεί σε μια δημόσια παρέμβαση στο πλαίσιο μιας έκθεσης οι στόχοι της οποίας προσδιορίζονται από τους διοργανωτές της ως συμβολή στη «συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού». Μάλιστα το ιστορικό υλικό της συγκεκριμένης έκθεσης δεν θα είναι αφιερωμένο μόνο στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα 40 χρόνια από τη μεταπολίτευση και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αλλά και στα 50 χρόνια από την εκλογική νίκη της Ενωσης Κέντρου.

Σε κάθε περίπτωση και παρά την προσπάθεια των δύο πλευρών σ' αυτή τη φάση να μην τροφοδοτήσουν με περαιτέρω σχόλια τις κινήσεις τόσο του Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και του Γιώργου Παπανδρέου στο εσωκομματικό πεδίο, ο συμβολισμός των δύο εκδηλώσεων υποδηλώνει ότι πρόκειται όχι για δύο εκδηλώσεις αλληλοσυμπληρούμενες, αλλά για έντονα ανταγωνιστικές εκδηλώσεις που δείχνουν ότι στόχος τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη είναι η διεκδίκηση του πολιτικού χώρου που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ.

Θ. ΛΑΠΑΝΑΪΤΗΣ
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=443446