18 Αυγούστου 2014

Ρευστότητα 7 τρισ. δολ. έχουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου

Τα στοιχεία που παρουσιάζει η Telegraph προϊδεάζουν για ένα μπαράζ εξαγορών το οποίο δεν μπορεί παρά να δώσει περαιτέρω ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

Το ποσό των 7 τρισ. δολαρίων σε μετρητά κρατούν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου στα ταμεία τους, ενώ τα private equities έχουν τη μεγαλύτερη “δύναμη πυρός” που έχει καταγραφεί ποτέ.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει η Telegraph προϊδεάζουν για ένα μπαράζ εξαγορών το οποίο δεν μπορεί παρά να δώσει περαιτέρω ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

“Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν μόλις τα στοιχεία δείξουν ότι οι βιομηχανίες λειτουργούν σε υψηλότερα επίπεδα εκμετάλλευσης της παραγωγικής δυναμικότητάς τους, σε σχέση με τα τελευταία πέντε χρόνια”, λέει στην εφημερίδα ο Dennis Jose, οικονομολόγος της Barclays.


Πραγματικά, μετά το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, οι μεγάλες επιχειρήσεις οπισθοχώρησαν και αφοσιώθηκαν στην εξυγίανση των ισολογισμών τους. Μοιραία, οι επενδύσεις μειώθηκαν μπροστά στο στόχο της αποπληρωμής χρεών ή ακόμα και της συσσώρευσης μετρητών. Όμως, με την ανάκαμψη της οικονομίας να βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, η στάση των επιχειρήσεων αναμένεται να αναθεωρηθεί.

Εξάλλου, οι κυβερνήσεις καλούν τις διοικήσεις των εταιρειών τους να επενδύσουν, προκειμένου να ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Τα στοιχεία της  Thomson Reuters Datastream που παρουσιάζει η Telegraph δείχνουν ότι οι 5.100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου έχουν συνολικά 5,7 τρισ. δολάρια σε μετρητά.

Η μεγαλύτερη ρευστότητα εντοπίζεται στις αμερικανικές επιχειρήσεις, που έχουν 2 τρισ. δολάρια, με την Apple να ηγείται, με 140 δισ. δολάρια στα ταμεία της. Ακολουθεί η Microsoft με 83 δισ. δολάρια και η Google με αποθεματικά 59 δισ. δολαρίων.

Οι εταιρείες του FTSE 100 έχουν ρευστότητα 85,5 δισ. δολαρίων,  με πρώτη την AstraZeneca (8 δισ. δολάρια), και τις Anglo American (7,7 δισ.) και BHP Billiton (5,6 δισ.) να ακολουθούν.

Άλλα 1,2 τρισ. δολάρια εντοπίζονται στα ταμεία των private equities. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει συσσωρεύσει ποτέ η βιομηχανία αυτή.