17 Αυγούστου 2014

BINTEO-Μάχη για το φράγμα της Μοσούλης δίνουν οι Κούρδοι, με βοήθεια από ΗΠΑ

Επιχείρηση για την ανακατάληψη του μεγάλου φράγματος της Μοσούλης, το οποίο πριν από λίγες ημέρες έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, έχουν εξαπολύσει οι κούρδοι μαχητές, υποστηριζόμενοι από αμερικανικές δυνάμεις, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο ως πηγή ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο των Ιρακινών Κούρδων.

«Οι κούρδοι πεσμεργκά, με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, έχουν πάρει τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος του φράγματος», δήλωσε ο αντιστράτηγος Αμντελραχμάν Κορινί.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως στην επιχείρηση εμπλέκονται μαχητικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροπλάνα, τα οποία σφυροκοπούν από το πρωί τις θέσεις των ισλαμιστών.

Τουλάχιστον 11 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο πηγές του στη Μοσούλη.

Το φράγμα , στον Τίγρη Ποταμό, βρίσκεται περίπου 50 χλμ. βόρεια της πόλης και εξασφαλίζει υδροδότηση και ηλεκτροδότηση στην πόλη και στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Είναι απολύτως απαραίτητο για την άρδευση τεράστιων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην επαρχία Νινευή του Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, στο Ιράκ για συνομιλίες με τον πρόεδρο του αυτόνομου κουρδικού θύλακα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, καθώς το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής όπλων στους κούρδους αντάρτες.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, η Γαλλία έχει ήδη δεσμευθεί για τον εξοπλισμό των πεσμεργκά, ενώ όπλα παρέχουν ήδη οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Χθες Παρασκευή, οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους σφάγιασαν τουλάχιστον 80 άνδρες μέλη της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι, σε ένα χωριό στο βόρειο Ιράκ και απήγαγαν τις γυναίκες. Πριν τη σφαγή, τους είχαν ζητήσει να αλλαξοπιστήσουν.

Επίσης την Παρασκευή, τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν ένα ακόμα χωριό στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, το ένατο μέσα σε λίγες μέρες.

 

   

   

   

   

   

   

   

   

      null

   


Πηγή: http://www.skai.gr