09 Αυγούστου 2014

Καθησυχαστικό το υπουργείο Εξωτερικών για το εμπάργκο της Ρωσίας – Τι μέτρα θα πάρει για να μην πάνε στα σκουπίδια τόνοι προϊόντων

- Με επίσημη ανακοίνωση του, το υπουργείο Εξωτερικών θέλησε να ενημερώσει πως ήδη προβαίνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να αποφευχθούν μεγάλες ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο
- Τα προϊόντα θα πάνε για εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς
- Θα καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις στις ζημιές που θα υπάρξουν
- Τι αναφέρεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ευρωατλαντικούς εταίρους και τι οφείλουν να κάνουν

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με το εμπάργκο εισαγωγών νωπών αγροτικών προϊόντων προερχόμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Με αυτήν προσπαθεί να καθησυχάσει τους αγρότες και τους εξαγωγείς, ενώ αναφέρει τα μέτρα που θα λάβει, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες από το Εμπάργκο.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών σε στενή συνεχή συνεργασία με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης και σε άμεση συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που είναι αναγκαίες ώστε :

Πρώτον, η επίπτωση του ρωσικού εμπάργκο (το περιεχόμενο του οποίου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί) για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, να είναι η μικρότερη δυνατή, σε συνέχεια επαφών που είχαν γίνει και πριν την αναγγελία του.

Δεύτερον, να λειτουργήσουν άμεσα μηχανισμοί που θα αναπληρώνουν τις τυχόν απώλειες Ελλήνων παραγωγών μέσω της διάθεσης των προϊόντων στην εσωτερική κατανάλωση ή σε άλλους εξαγωγικούς προορισμούς.

Τρίτον, εάν παρά τις προηγούμενες προσπάθειες υπάρξουν απώλειες, να καταβληθούν σχετικές αποζημιώσεις. Οι έλληνες παραγωγοί θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση της πολιτείας.

Η ρωσική αγορά είναι ένας πολύ σημαντικός προορισμός για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, αλλά ο σχετικός  κύκλος εργασιών σε απόλυτους αριθμούς είναι περιορισμένος και αντιμετωπίσιμος, σε εθνικό, και κατά μείζονα λόγο, σε κοινοτικό επίπεδο.

newsit.gr