21 Αυγούστου 2014

Τι σημαίνουν τα τατουάζ αστέρια που είχαν στους ώμους τους οι δύο νέοι που δολοφονήθηκαν στη Μάνη

Εκτός από την αγάπη τους για τη γυμναστική και το μπόντι μπίλντινγκ οι δύο νέοι που δολοφονήθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Μάνη, μοιράζονταν το ίδιο πάθος για τα τατουάζ. Ο Κωνσταντίνος Σγούρος είχε καλύψει σχεδόν όλο του το σώμα με τατουάζ τα περισσότερα εκ των οποίων είχαν εθνικιστικό περιεχόμενο, ενώ λιγότερα φαίνεται ότι είχε ο Γιάννης Κομμάτης. Πάντως, στις φωτογραφίες των δύο νεαρών που έχουν αναρτηθεί στο Facebook φαίνεται ότι τόσο ο Σγούρος, όσο ο Κομμάτης είχαν ακριβώς το ίδιο τατουάζ που θυμίζει αστέρι στις κλείδες τους των ώμων τους.

Τα αστέρια στους ώμους τους είναι τα τατουάζ της οργάνωσης της ρωσικής μαφίας Vor v Zakone. Πρόκειται για το αστέρι με τις 8 ακτίνες, σήμα κατατεθέν της διαβόητης οργάνωσης, η οποία δρούσε την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης με την ανοχή των αρχών ενώ γιγαντώθηκε μετά την διάλυση της.

Σύμφωνα με την τελετουργία της Vor v Zakone ("Κλέφτης με το Νόμο" σε ελεύθερη μετάφραση, "Κλέφτης στα πλαίσια του νόμου" κυριολεκτικά) το αστέρι με τις 8 ακτίνες γίνεται τατουάζ ή στα γόνατα, υποδηλώνοντας ότι το μέλος δεν πρόκειται να γονατίσει μπροστά στις αρχές ή, όπως στα θύματα της Καλαμάτας, στους ώμους: τότε συμβολίζει κάποια θέση στην ιεραρχία της οργάνωσης.

Στην ελληνική περίπτωση, είναι φυσικά πολύ πιθανό στα 2 θύματα απλώς να άρεσε το ρωσικό σχέδιο και τα τατουάζ τους να μην υποδηλώνουν κανενός είδους συμμετοχή σε μαφιόζικες δραστηριότητες. Εντύπωση όμως προκαλεί ότι είχαν και οι δύο νέοι το ίδιο συμβολικό τατουάζ.

Ο Κωνσταντίνος Σγούρος:


Ο Γιάννης Κομμάτης: