12 Αυγούστου 2014

Τι είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας για τα "νησιά που έχουν καταλάβει οι Έλληνες στο Αιγαίο"!

Απάντηση στους - εντός της Τουρκίας - προβοκάτορες που -όπως επεσήμανε το OnAlert - επιχείρησαν  να στήσουν παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας για ενδο-τουρκικούς εκλογικούς/κομματικούς λόγους, ανήμερα των τουρκικών εκλογών, έδωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας κ. Ισμέτ Γιλμάζ, αναφορικά με τους ισχυρισμούς εφημερίδων ότι δήθεν η Ελλάδα κατέλαβε 2 νησιά στο Αιγαίο και εγκατέστησε φρουρές.

Με την απάντησή του ο κ Γιλμάζ προχώρησε εμμέσως πλην σαφώς και στην ομολογία της αλήθειας ότι το Φαρμακονήσι και η Καλόλιμνος είναι ελληνικά και νησιά και συνεπώς δεν υπάρχει αμφισβήτηση- όπως τα τελευταία χρόνια κάποιοι Τούρκοι υποστηρίζουν με άρθρα, δηλώσεις,ερωτήσεις στη τουρκική Βουλή, υπαινιγμούς ή και προκλητικές ενέργειες!

 «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο»

 «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Το είδα στις εφημερίδες.Η Τουρκία προφυλάσσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία δεν βγήκε ακόμα από την οικονομική κρίση και πολύ πιο αδύναμη από την Τουρκία. Είναι ποτέ εφικτό κάτι τέτοιο;  Εσείς το πιστεύετε;  Δεν υπάρχει μια τέτοια κατάσταση. Δεν είναι αλήθεια», δήλωσε σε όλους τους τόνους ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας  κ. Ισμέτ Γιλμάζ σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο για τα δημοσιεύματα που είχαν οι εφημερίδες Cumhuriyet και Sozcu αναφερόμενες  σε μια επίσκεψη στις ... 4 Σεπτεμβρίου 2013 (!) του τότε Αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Αθ. Τσέλιου στα νησιά αυτά και στα έργα βελτίωσης των εγκαταστάσεων της φρουράς.Το ότι ο στόχος ήταν κυρίως ενδο-τουρκικός προκύπτει από το ότι τα δημοσιεύματα όχι μόνο από το ότι τα δημοσιεύματα έγιναν ανήμερα των Προεδρικών εκλογών αλλά και από το ότι κατηγορούσαν ευθέως  το Τουρκικό υπουργείο
Εξωτερικών για αδράνεια μπροστά στην ...κατάληψη..Τα δημοσιεύματα  έσπευσε, ως φαίνεται, να ''αξιοποιήσει''  και η  αξιωματική αντιπολίτευση με νέα ερώτηση στην Βουλή του βουλευτή του κόμματος CHP, κ. Σεζγκίν Τανρίκουλου.

Να σημειωθεί ότι καθώς η ερώτηση του δημοσιογράφου προς τον κ Γιλμάζ επικαλούνταν  τον ισχυρισμό του βουλευτή του CHP αποτελεί την εξήγηση γιατί  ο υπουργός Άμυνας ...κοκορεύτηκε,  υποστηρίζοντας αλαζονικά ότι η Ελλάδα είναι πιο αδύναμη από την Τουρκία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης...Δεν μπορούσε να υστερεί σε ''πατριωτισμό''...

Οι αντιφάσεις της τουρκικής πολιτικής και οι προβοκάτσιες

Παρά το ότι η απάντηση του κ Γιλμάζ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται για ...κατάληψη και συνεπώς αποτελεί ομολογία ότι τα νησιά αυτά  - όπως και τα άλλα που συχνά  τα αναφέρουν μαζί - είναι ξεκάθαρα ελληνικά, αναλυτές επισημαίνουν ότι στο παρελθόν μέλη της ίδια κυβέρνησης ( όπως  κ. Νταβούτογλου συγκεκριμένα) 'έχουν υποστηρίξει τις γνωστές, ανεδαφικές και αβάσιμες θεωρίες περί γκρίζων περιοχών στο Αιγαίο και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά , όπως τα προαναφερθέντα, ακόμα και ...κατοικημένα, όπως το Αγαθονήσι!
Η τωρινή εξέλιξη ωστόσο δείχνει, πέραν των αντιφάσεων της τουρκικής πολιτικής, και το ρόλο κύκλων που επιχειρούν να ''στήσουν''  κατάσταση έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με ύποπτες διαρροές όπως αυτή η άγαρμπη με την προβοκατόρικη ανάσυρση της προ 11μήνου επίσκεψης Τσέλιου και της ...κατάληψης ,   ως «περυσινά ξινά σταφύλια»!

Οι τίτλοι των δημοσιευμάτων

Για την ιστορία, οι δηλώσεις του κ. Γιλμάζ δημοσιεύονται σε τουλάχιστον 4  εφημερίδες:Στην  Yeni Safak  με τον τίτλο «Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η κατάληψη των νησιών». στην Milli Gazete με τον τίτλο «Ο Υπουργός Γιλμάζ διέψευσε την κατάληψη νησιών από την Ελλάδα»,  στην  εφημερίδα ‘Bursa Hayat’ με τον τίτλο «Δεν είναι αλήθεια η κατάληψη νησιών από την Ελλάδα», καθώς επίσης και στην εφημερίδα ‘9η Σεπτεμβρίου’ της Σμύρνης, με τον τίτλο «Ο Γιλμάζ είπε ''Δεν είναι αλήθεια ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα κατέλαβε νησιά''».

Επιμέλεια :Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
http://www.onalert.gr/stories/ti-eipe-o-tourkos-ypourgos-amynas-gia-ta-nisia-pou-exoun-katalavei-oi-ellines