28 Αυγούστου 2014

ΒΙΝΤΕΟ-Ορκωμοσία με ένταση από αναρχοάπλυτους-Το μήνυμα Μπουτάρη

Σαν κόκκινοι φασίστες που είναι οι αναρχοάπλυτοι κομμουνιστές ζητούσαν από τον Μπουτάρη να διώξει τους ΧΑυγίτες και δημιούργησαν τη σχετική και συνηθισμένη χάβρα τους...

Αντιπαράθεση με συνθήματα και ύβρεις ανάμεσα σε μέλη της Χρυσής Αυγής και μέλη αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων σημειώθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, λίγη ώρα πριν από την έναρξη της τελετής ορκωμοσίας.

Τους δύο εξώστες της αίθουσας έχουν καταλάβει, οι χρυσαυγίτες από τη μια και οι αντιφασίστες από την άλλη, και φωνάζουν συνθήματα η μία πλευρά εναντίον της άλλης.


Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα κάνοντας έκκληση και στις δύο πλευρές.


Οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας τόσο του πολιτικού όσο και του θρησκευτικού όρκου απέφυγαν την ένταση, γεγονός που επικρότησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ευχαριστώντας για την τήρηση της ηρεμίας. Ο ίδιος εμφανίστηκε φορώντας στο πέτο του ένα κίτρινο αστέρι.

Κίτρινο αστέρι είχαν τοποθετήσει οι Γερμανοί στους Εβραίους την περίοδο της κατοχής για να τους ξεχωρίζουν. Έτσι, ο κ. Μπουτάρης θέλησε να δείξει τη θέση του και τη στήριξή του στους Εβραίους για όσα δεινά υπέστησαν την περίοδο του ναζισμού.


Τα διακριτικά σήματα στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα οποία ήταν συνήθως ανεστραμένα τρίγωνα, χρησιμοποιούνταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στις κατεχόμενες από τους Ναζιστές χώρες για να προσδιορίζουν τον λόγο της φυλάκισης των κρατουμένων. Τα τρίγωνα αυτά φτιάχνονταν από ύφασμα και ράβονταν στα παλτό και στις μπλούζες των κρατουμένων.


Αυτά τα υποχρεωτικά σήματα είχαν συγκεκριμένη σημασία που υποδηλωνόταν από το χρώμα και το σχήμα τους. Δύο κίτρινα τρίγωνα τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο προς αντίθετες κατευθύνσεις σχημάτιζαν το Αστέρι του Δαβίδ και πάνω στα ρούχα επεσήμανε τους Εβραίους, περιλαμβανομένων των Ιουδαίων, είτε με βάση τις πρακτικές τους είτε με βάση την καταγωγή τους.