11 Αυγούστου 2014

Βούλτεψη: «Να δώσουμε τη μισή Κύπρο για να σώσουμε τα ροδάκινα;»-Εκτακτα μέτρα από Κομισιόν για τους ροδακινοπαραγωγούς

Σύμφωνα με τους γραφικούς ΝΑΙ! Αφού τα γίδια στηρίζουν την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν θα στηρίξουν και την προσάρτηση της κατεβόμενης Κύπρου στην Τουρκία...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να λάβει έκτακτα μέτρα για να στηρίξει τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών, εν μέσω του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε περαιτέρω από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το εμπάργκο που κήρυξε η Ρωσία στα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να λάβει έκτακτα μέτρα για να στηρίξει τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών, εν μέσω του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε περαιτέρω από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το εμπάργκο που κήρυξε η Ρωσία στα ευρωπαϊκά αγροδιατροφικά προϊόντα.

"Κατόπιν της πρόσφατης μείωσης των τιμών στις αγορές για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, απαιτείται κατεπειγόντως η ανάληψη δράσης (. . .). Προτείνω σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα με αναδρομική ισχύ, με στόχο να περιοριστεί η προσφορά και να ευνοηθεί η ζήτηση" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται είναι να αυξηθεί από το 5% στο 10% το ποσοστό των φρούτων που επιτρέπεται να αποσυρθούν από την αγορά και να διανεμηθούν δωρεάν. Σύμφωνα με την Επιτροπή, θα ληφθούν επίσης έκτακτα μέτρα για να στηριχθούν οι μεμονωμένοι παραγωγοί.

Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, όμως θα έχει αναδρομική ισχύ από σήμερα.

Τα μέτρα αυτά ήταν ήδη υπό συζήτηση την περασμένη εβδομάδα όμως "η ανακοίνωση των περιορισμών στις εισαγωγές από τη Μόσχα μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην αγορά και να επιταχύνει την ανάγκη ανάληψης δράσης", πρόσθεσε η Επιτροπή.

"Δεν θα διστάσω να ενεργήσω και να χρησιμοποιήσω το νέο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής ώστε να παράσχουμε σε εύθετο χρόνο και με αναλογικό τρόπο μια στήριξη στις αγορές (που αντιμετωπίζουν δυσκολίες). Αυτό το πρώτο βήμα είναι μια ένδειξη. Παρακολουθούμε στενά τις αγορές και δεν θα διστάσω να κάνω το ίδιο για να βοηθήσω και άλλους τομείς που εξαρτώνται από τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, εφόσον χρειαστεί", τόνισε ο Τσόλος.

Πριν ακόμη επιβληθεί το εμπάργκο από τη Ρωσία, οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών αντιμετώπιζαν προβλήματα, κυρίως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών: μια ήπια άνοιξη που είχε αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η παραγωγή και ένα ζεστό, υγρό καλοκαίρι με μειωμένη κατανάλωση των συγκεκριμένων φρούτων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγονται σε ετήσια βάση 2,5 εκατομμύρια τόνοι ροδάκινα και 1,2 εκ. τόνοι νεκταρίνια και οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, γύρω στα 50 εκατ. ευρώ αποτιμώνται οι ζημιές που προκαλεί το ρωσικό εμπάργκο στους Ελληνες παραγωγούς, σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση που έκαναν οι αρμόδιες αρχές. Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ύστερα από εντολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου πήραν μέρος υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την αποτίμηση της επιβολής των ρωσικών κυρώσεων, το 60% των προϊόντων έχει ήδη διατεθεί στην ρωσική αγορά και η ζημιά υπολογίζεται γύρω στα 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 140 εκατ. ευρώ που αποτιμώνται οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αυτή την περίοδο. Ωστόσο αξιωματούχοι σημείωναν ότι το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία θα ενταθεί στο μέλλον για τα προϊόντα που θα μένουν αδιάθετα.

Στόχος είναι να εξευρεθεί λύση που θα αφορά τη διάθεση των προϊόντων σε άλλες αγορές. Παράλληλα προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης και γι' αυτό υπάρχει ανησυχία στην ελληνική πλευρά πως οι τελικοί χαμένοι θα είναι χώρες όπως η Ελλάδα.

Έχει ήδη προγραμματιστεί για την Πέμπτη 14 Αυγούστου σύσκεψη στις Βρυξέλλες στην οποία θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες των ευρωπαϊκών κρατών, προκειμένου να γίνει

«μία πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων από τα μέτρα».

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, με τα ψυγεία τους γεμάτα με χιλιάδες τόνους αδιάθετων ροδάκινων και νεκταρινιών ελληνικής παραγωγής άρχισαν ήδη να επιστρέφουν στην Ημαθία και την Πέλλα δεκάδες νταλίκες-ψυγεία, που είχαν ξεκινήσει για τη Ρωσία τις προηγούμενες ημέρες, αλλά βρέθηκαν στη "δίνη" του ρωσικού εμπάργκο.

"Μόνο από το τελωνείο της Βέροιας αναχώρησαν τις τελευταίες ημέρες 70 φορτηγά με κατεύθυνση τη Ρωσία, χωρητικότητας περίπου 20 τόνων έκαστο. Ήδη, προχτές επέστρεψε ένα και χτες άλλα δύο, τα οποία όμως είχαν φτάσει μόνο μέχρι τη Ρουμανία. Για όσα φορτηγά δεν πρόλαβαν να βγουν εκτός των συνόρων της ΕΕ, η επιστροφή είναι ευκολότερη" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης.

Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τα φορτία που βρίσκονται στα όρια της ρωσικής επικράτειας. Εκεί, την κατάσταση περιπλέκουν οι τελωνειακές διαδικασίες για την επανεισαγωγή των φρούτων στην ΕΕ, αλλά και οι μεγάλες αποστάσεις. Κάποια από αυτά τα φορτία "βρίσκονται ήδη δέκα ημέρες στον δρόμο, με ό,τι αυτό σημαίνει για ένα ευπαθές προϊόν, το οποίο συν τοις άλλοις σε μεγάλο μέρος της διαδρομής μεταφέρεται σε κακούς δρόμους με πολλούς κραδασμούς. Αύριο εκτιμούμε ότι θα αρχίσουν να επιστρέφουν και αυτά τα φορτηγά" πρόσθεσε.

Μεγάλες ποσότητες φρούτων έφυγαν προς εξαγωγή στη Ρωσία και από το τελωνείο της Σκύδρας. Όπως πληροφορήθηκε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το τελωνείο Σκύδρας έχουν αναχωρήσει (από την 1η Αυγούστου) άλλα 50 φορτία.

Οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, οι αποζημιώσεις των παραγωγών, αλλά και η απόσυρση, απογραφή και καταστροφή της παραγωγής ως μόνη διέξοδος, θα συζητηθούν στο πλαίσιο σημερινής σύσκεψης, που συγκαλεί η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας με τους εξαγωγείς των νομών Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κιλκίς.

Νωρίτερα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για αποζημιώσεις. «Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο, η παραγωγή τους μένει απούλητη. Ό,τι και να συμβεί θα αποζημιωθούν, είτε με εθνικά είτε με κοινοτικά χρήματα», δήλωσε η κ. Βούλτεψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες τόνοι προϊόντων σαπίζουν ήδη στα ψυγεία. Μόνο στην Ημαθεία 9.000 τόνοι ροδάκινων παραμένει αδιάθετο. Οι αγρότες κινητοποιούνται και το απόγευμα της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εξαγωγέων Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.

Ομάδες παραγωγών από την Ημαθία και την Κοζάνη που συναντήθηκαν στη Βέροια αποφάσισαν να ζητήσουν το άνοιγμα δύο χωματερών σε Πέλλα και Ημαθία, για να καταστραφούν βιολογικά τα φρούτα και παράλληλα να αποζημιωθούν οι αγρότες. Η πρότασή τους ωστόσο δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους παραγωγούς, που επιδιώκουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε καλές τιμές. Ετσι αναζητούν τρόπους για να διοχετευτεί αυτή στην εγχώρια αγορά ή αλλού ή ακόμη και να μεταφερθεί στη Ρωσία από άλλες οδούς, όπως π.χ. από την Τουρκία.

Την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ζητούν από κοινού Ελλάδα, Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Στόχος να ενεργοποιηθούν τα ευρωπαϊκά ταμεία αποζημιώσεων για τους αγρότες, λόγω της τεράστιας ζημίας που προκύπτει από το ρωσικό εμπάργκο.

Η αξία των εξαγωγών τροφίμων από την Ε.Ε. προς τη Ρωσία ανήλθε σε περίπου 11,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013, αντιστοιχώντας στο 10% των ευρωπαϊκών εξαγωγών τροφίμων. Η ζημία για τους Ελληνες εξαγωγείς φρούτων υπολογίζεται στα 178 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο δεν είναι μόνον οι παραγωγοί με ευπαθή προϊόντα που διεκδικούν αποζημιώσεις αλλά και άλλοι κλάδοι, όπως οι γουνέμποροι που κι αυτοί έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από το εμπάργκο.

Η κ. Βούλτεψη προσέθεσε μάλιστα πως ορισμένα ελληνικά προϊόντα θα εξαιρεθούν από το ρωσικό εμπάργκο, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να κάνει μονομερείς ενέργειες: «Με βάση τα ροδάκινα δεν γίνεται εξωτερική πολιτική», παρατήρησε, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνο» το «αντιευρωπαϊκό μέτωπο» που προβάλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να αποζημιωθούν οι αγρότες και να αλλάξουμε συμμαχίες», συνέχισε, εξηγώντας ότι το να διαχωρίσει η Ελλάδα τη θέση της από την Ε.Ε. και να ταχθεί υπέρ αποσχίσεων θα ενείχε κινδύνους για το εθνικό μας θέμα, το Κυπριακό.

Σχετικά με τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την κρίση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας, η κ. Βούλτεψη επανέλαβε την πάγια θέση του υπουργού Εξωτερικών πως τέτοιο μοντέλο «απόσχισης » θα έπληττε ανεπανόρθωτα τη θέση της Ελλάδας στο Κυπριακό, θέτοντας ένα προηγούμενο για την απώλεια της Βόρειας Κύπρου.

«Τι θα λέγαμε μετά; Δώσαμε τη μισή Κύπρο αλλά σώσαμε τα ροδάκινα», διερωτήθηκε.

www.imerisia.gr