09 Αυγούστου 2014

Αποζημιώσεις ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες για το ρωσικό εμπάργκο

Τις επιπτώσεις από το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα αναλύσει η Κομισιόν.

Εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας απ’ όλα τα μέλη της Ενωσης θα συναντηθούν την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις συνέπειες της κίνησης της Μόσχας.

«Στο τρέχον περιβάλλον, το σημαντικότερο είναι να αντιδράσουμε με ανάλογο και ταχύ τρόπο εάν ενσκήψει αυτή η κατάσταση», ανέφερε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος.

Θα δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα η οποία θα εξετάσει λεπτομερώς τις δυνητικές συνέπειες των ρωσικών μέτρων ανά τομέα και θα προτείνει τρόπους να υποστηριχθούν αυτοί που θα πληγούν. Η Κομισιόν έχει παράσχει διαβεβαιώσεις στα κράτη-μέλη ότι θα δοθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που θα προκύψουν από το ρωσικό εμπάργκο.

Ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουτ ανέφερε ότι 400 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα για να βοηθήσουν εκείνους που θα πληγούν.

Την ίδια ώρα, η εκτίμηση της Ουάσιγκτον είναι ότι οι συνέπειες για την αμερικανική οικονομία θα είναι ελάχιστες, ενώ αναλυτές υπογραμμίζουν ότι τα αντίμετρα της Μόσχας θα έχουν σημαντικό κόστος και στον ίδιο τον ρωσικό πληθυσμό.