09 Αυγούστου 2014

Επιστρέφουν στον δρόμο με αυξημένες αρμοδιότητες οι δημοτικοί αστυνομικοί

Μετά από περίπου έναν χρόνο στην αδράνεια και την αναμονή, οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί επιστρέφουν στις επάλξεις, και μάλιστα με αυξημένες αρμοδιότητες.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο τούς εντάσσει και επισήμως πλέον στην ΕΛ.ΑΣ, ενώ προβλέπει ότι θα μπορούν...
να ασκούν καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου, να αφαιρούν πινακίδες αλλά και να εκτελούν χρέη τροχονόμου ή αστυνομικού της γειτονίας. Γι’ αυτό, εκτός από τη στολή τους, οι περίπου 1.500 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, θα φέρουν μαζί τους χειροπέδες, αστυνομική ράβδο, σφυρίχτρα, ασύρματο, κ.ά.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχει ξεκινήσει ήδη η εκπαίδευσή τους από αστυνομικούς, ενώ το υπουργείο προωθεί τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ίδρυση υπηρεσιών και γραφείων δημοτικής αστυνόμευσης σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το κόστος

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το 2014 η επιβάρυνση του προϋπολογισμού θα είναι της τάξεως των 192 εκατ. ευρώ, ενώ για κάθε επόμενο έτος υπολογίζεται ότι θα στα 241 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε πως οι δήμοι Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ρόδου θα αναλάβουν το κόστος για την ίδρυση και λειτουργία των υπηρεσιών δημοτικής αστυνόμευσης.
Το σχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προβλέπει πως τα τμήματα δημοτικής αστυνόμευσης θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση όλη την εβδομάδα και θα συνεργάζονται με ΑΤ που βρίσκονται στον ίδιο δήμο για κοινές δράσεις, περιπολίες και στοχευμένους ελέγχους.

Περιπολίες

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι θα κάνουν πεζές και εποχούμενες περιπολίες και από κοινού με αστυνομικούς, ενώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους θα επιλαμβάνονται κάθε περιστατικού αστυνομικού ενδιαφέροντος, μέχρι να επιληφθεί του συμβάντος πλήρωμα περιπολικού ή αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.

Κώστας Παπαδόπουλος
http://www.paraskhnio.gr/epistrefoyn-ston-dromo-me-ayksimenes-a/