26 Αυγούστου 2014

Πως μπήκαν οι πρώτες υπογραφές για την… ανασκαφή στην Αμφίπολη (ΦΩΤΟ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Την πρώτη προγραμματική σύμβαση μεταξύ της τότε Νομαρχίας Σερρών με το υπουργείο Πολιτισμού και τη ΚΗ’ εφορεία, υπεύθυνη της οποίας είναι η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη για την έναρξη των ανασκαφικών εργασιών στην περιοχή Καστά της Αμφίπολης φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα αποκλειστικά το karfitsa.gr.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σύμβαση, που σύμφωνα με πληροφορίες του karfitsa.grαποτελεί την πρώτη του είδους δηλαδή της συνεργασίας της αυτοδιοίκησης με φορέα πολιτισμού, αποφασίστηκε η βοήθεια της Νομαρχίας Σερρών στο έργο των αρχαιολόγων για την έναρξη των ανασκαφικών εργασιών στο λόγο Καστά και μάλιστα με τη χρήση μηχανημάτων της Νομαρχίας.

Τη σύμβαση υπογράφουν ο τότε Νομάρχης Στέφανος Φωτιάδης και η τότε και σημερινή Γενική γραμματέας Πολιτισμού (η οποία πρόσφατα μίλησε στο karfitsa.gr) Λίνα Μενδώνη. Μεταξύ άλλων στη σύμβαση αναφέρεται πως υπάρχει η εκτίμηση πως στον τύμβο της Αμφίπολης βρίσκεται η σύζυγος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο γιος του, Ρωξάνη και Αλέξανδρος Δ’.

Όπως αναφέρει στο karfitsa.grο πρώην Νομάρχης Σερρών, Στέφανος Φωτιάδης «η σύμβαση αυτή και η επιχορήγηση 20.000 ευρώ από την τότε Νομαρχία στην Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της ήταν η αρχή για τις μεγάλες ανακαλύψεις».

«Το 2009 μου ζήτησε η Περιστέρη ως προϊσταμένη της ΚΗ εφορίας αρχαιοτήτων να της δώσουμε χρήματα για να αρχίσει να σκάβει» εξηγεί ο ίδιος. Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους πίστεψε στο έργο της λέει: «Η γυναίκα μου είναι από τη Μεσολακκιά και πάντα υπήρχε η φήμη ότι εκεί στο λόφο υπάρχει κάτι μεγάλο. Η Κατερίνα Περιστέρη ισχυριζόταν πως στην περιοχή βρίσκεται ένα σημαντικό ταφικό μνημείο. Έτσι το 2009 ξεκινήσαμε με αποχωματώσεις και το 2010 μου ζήτησε χρήματα για να πληρώσει τους αρχαιολόγους».

«Στην αρχή το υπουργείο μου το αρνήθηκε» αναφέρει ο κ. Φωτιάδης και συμπληρώνει: «η Λίνα Μενδώνη άνοιξε το δρόμο για την ανασκαφή. Υπέγραψε κονδύλιο 20.000 ευρώ. Έδωσε και ο τοπικός δήμος το ποσό των 5.000 ευρώ και έτσι ξεκινήσαμε». «Πίστεψα την Περιστέρη και διέθεσα ό,τι μου ζήτησε. Αυτό που μου άρεσε στην κ. Περιστέρη είναι ότι ικέτευε. Ήταν ορεξάτη όταν ξεκινούσε τις ανασκαφές. Παρακαλούσε να σκάψει εκεί. Μου είχε πει Στέφανε υπάρχει κάτι μεγάλο εκεί. Η επιμονή της και το μεράκι της με πείσανε. Δεν ήταν καθόλου εύκολο να πείσουμε το υπουργείο» λέει. «Η κ. Περιστέρη είναι ένα πρόσωπο που γίνεται οικείο εύκολα. Είναι γελαστή, έχει πειθώ και είναι καλοπροαίρετη» τονίζει ο κ. Φωτιάδης. Θυμάται μάλιστα πως για να πειστεί η πολιτική ηγεσία του τότε υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, σήμερα Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την ανασκαφή στην Αμφίπολη τη δεύτερη φορά τον συνόδευσε στις επαφές του ο πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος. «Τον Γερουλάνο δεν τον είδα. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες μου έλεγαν ότι δεν προβλέπεται η υπογραφή τέτοιας προγραμματικής σύμβασης. Η κ. Μενδώνη πείστηκε. Γι’ αυτό και ο Μπένος ήρθε στις Σέρρες». «Σίγουρα κάποιος επιφανής είναι θαμμένος εκεί. Αλλά δεν πιστεύω ότι είναι ο επιφανέστερος όλων, δηλαδή ο Μέγας Αλέξανδρος. Η κ. Περιστέρη σε καμία συζήτηση που είχαμε δεν άφησε υπονοούμενο ότι μέσα στον τύμβο μπορεί να είναι ή να μην είναι ο Μέγας Αλέξανδρος» συμπληρώνει.

Μιλώντας για τη συνέχιση του έργου επί θητείας Παναγιώτη Ψωμιάδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Φωτιάδης τονίζει πως «ο Ψωμιάδης δυσανασχέτησε γιατί δημιουργούσε ένα προηγούμενο. Πιέστηκε από τον τοπικό αντιπεριφερειάρχη και το έργο συνεχίστηκε. Η Περιφέρεια χρηματοδότησε έκτοτε δυο φορές το έργο και στη συνέχεια δόθηκαν χρήματα από το υπουργείο όταν συγκεκριμενοποιήθηκε το ταφικό μνημείο. Ο κ. Ψωμιάδης συνέχισε τη δική μας προγραμματική σύμβαση όταν είχε αποκαλυφτεί το ένα πέμπτο του μνημείου» καταλήγει ο κ. Φωτιάδης.










του Βαγγέλη Στολάκη / φωτο Σάββας Αυγητίδης
http://www.karfitsa.gr/2014/08/26/mono-stin-k-pos-mpikan-oi-protes-ypog/