18 Αυγούστου 2014

Ιατροδικαστής της ΔΕΗ: «Φυσικός» ο θάνατος της Ε. Ποποδάκη

«Φυσικός» χαρακτηρίζεται από την ιατροδικαστή Ε. Σπανουδάκη, τεχνικό σύμβουλο της ΔΕΗ, ο θάνατος της 56χρονης τετραπληγικής Ευτυχίας Ποποδάκη στα τέλη Ιουλίου στα Χανιά. Η Ευτυχία Ποποδάκη υποστηριζόταν μηχανικά από το 2004 και την ημέρα που βρέθηκε νεκρή είχε κοπεί το ρεύμα από τη ΔΕΗ λόγω χρέους.
Η οικογένειά της κατηγόρησε την Εταιρεία για το θάνατό της, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί για την διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ κατήγγειλαν πως η ΔΕΗ προχώρησε στη διακοπή παρότι γνώριζε πως η 56χρονη υποστηρίζεται μηχανικά. Από την πλευρά της η ΔΕΗ αντίτεινε πως η περίπτωση της 56χρονης δεν ήταν καταγεγραμμένη στο Μητρώο Ευάλωτων Πολιτών.

Τη Δευτέρα ο ιατροδικαστής, Αντώνης Παπαδομανωλάκης, μιλώντας στο Cretapost.gr ανέφερε πως από τις ιστολογικές εξετάσεις επιβεβαιώνεται πως η 56χρονη έπασχε από διπλή καρδιοπάθεια και συγκεκριμένα από στεφανιαία νόσο και πνευμονική καρδία. «Οι δύο καρδιοπάθιες την έκαναν ευάλωτη σε ελλιπή οξυγόνωση. Είναι αυτονόητο πως οτιδήποτε προκαλέσει αυτήν την ελλιπή οξυγόνωση θα οδηγήσει πιο εύκολα στο θάνατο. Η αναπνευστική λειτουργία της γυναίκας υποστηριζόταν με μηχανικό τρόπο και συνεπώς και η οξυγόνωση. Η οποιαδήποτε διακοπή θα συνέβαινε, όπως συνέβη, θα ήταν εις βάρος της καρδιακής λειτουργίας».


Σημειώνεται πως οι Αστυνομικές Αρχές έχουν ορίσει ειδικούς μηχανολόγους πραγματογνώμονες για να εξετάσουν τα μηχανήματα υποστήριξης. Όπως αναφέρει το Έθνος σε περίπτωση που η έρευνα πιστοποιήσει πως «η ελάττωση του οξυγόνου προκλήθηκε από την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος και όχι εξαιτίας κάποιου άλλου παράγοντα (π.χ. κάποιο τεχνικό πρόβλημα στα μηχανήματα), τότε καθίσταται ξεκάθαρο ότι η αποσύνδεση του ρολογιού της ΔΕΗ επέτεινε ραγδαία την κατάσταση της υγείας της Ευτυχίας Ποποδάκη με αποτέλεσμα τον θάνατό της».

Από την πλευρά της η ΔΕΗ απαντώντας εξέδωσε ανακοίνωση καθώς όπως λέει λόγω των δημοσιευμάτων είναι «αναγκασμένη να δημοσιοποιήσει στοιχεία από την επίσημη Ιατροδικαστική Γνωμάτευση που διενήργησε ο τεχνικός της σύμβουλος, Ιατροδικαστής κα Ε. Σπανουδάκη». Τα συμπεράσματα της εν λόγω ιατροδικαστικής εξέτασης έχουν ως εξής:

  • Δεν μπορεί να θεωρηθεί ο θάνατος λόγω ασφυξίας – ανοξίας (λόγω διακοπής  της παροχής του ρεύματος) διότι δεν υπάρχουν τα ανάλογα ιατροδικαστικά ευρήματα. 
  • Ο χρόνος θανάτου δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς αλλά να τοποθετηθεί στο χρονικό διάστημα στο οποίο η γυναίκα παρέμεινε στο σπίτι μόνη της, δηλαδή από 10:30-14:30.
  • Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης ο θάνατος οφείλεται σε στένωση της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας συνεπεία στεφανιαίας αθηρωματοσκλήρυνσης και ταξινομείται ως φυσικός.