12 Αυγούστου 2014

Πώς ο Κόκκαλης παρουσιάζει στους πιθήκους... σαν δεκαπλάσια την προσφορά του για το ιπποδρομιακό στοίχημα


Μπορεί η διοίκηση της Intralot, με τη χθεσινή της ανακοίνωση, να αναφέρεται σε "κύκλους" που υποβαθμίζουν την προσφορά της για το ιπποδρομιακό στοίχημα, αλλά και η διοίκηση της εταιρείας τετραγωνίζει τον κύκλο προκειμένου να "φουσκώσει" αυτά που προσφέρει από τα 5.250.000 ευρώ στα 56.281.920 ευρώ.

Η χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας δεν ξεκαθαρίζει πως ακριβώς προκύπτει η διαφορά των 51.000.000 ευρώ μεταξύ της ανακοίνωσης του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και της προσφοράς που δηλώνει πως κατέθεσε.
Ούτε και η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αντέδρασε χθες, πιθανώς επειδή έχει αναθέσει στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Σύμφωνα, πάντως, με στελέχη της αγοράς, η προσφορά της Intralot εκτινάσσεται στα 56.281.920 ευρώ επειδή η εταιρεία συμπεριλαμβάνει και ετήσιο μίσθωμα που θα καταβάλλει στον ΟΔΙΕ για τα επόμενα είκοσι χρόνια.

Το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται σε 2.500.000 ευρώ οπότε για την 20ετή μίσθωση θα καταβληθούν 50.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Intralot.

Στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία υποστηρίζουν πως η διοίκηση της εταιρείαςπροσθέτει δύο διαφορετικά πράγματα: Το τίμημα που προσφέρει για την άδεια 20ετούς εκμετάλλευσης του ιπποδρομιακού στοιχήματος και είναι μόλις 5.250.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτά είναι και τα χρήματα που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο. Τα υπόλοιπα χρήματα για το μίσθωμα θα εισπράττονται από τον ΟΔΙΕ ή τον εκκαθαριστή, αφού ο καταχρεωμένος οργανισμός πρόκειται να τεθεί σε εκκαθάριση.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, δε μπορεί κάποιος να πολλαπλασιάζει το μίσθωμα επί 20 χρόνια, αφού με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού ο ανάδοχος έχει υποχρέωση να μισθώνει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση (με αυτό το μίσθωμα) μόνο για τα πέντε πρώτα χρόνια!

Συνεπώς, κανένας "κύκλος" δεν "αποσκοπεί στην υποβάθμιση του ύψους της οικονομικής πρότασης" της Intralot. Για την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος προσφέρει 5.250.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά στη μίσθωση των εγκαταστάσεων. Πρόκειται για εγκαταστάσεις τις οποίες μάλιστα έχει προσημειώσει η Intralot έναντι οφειλών του ΟΔΙΕ με τις συνολικές απαιτήσεις της εταιρείας να προσεγγίζουν τα 25.000.000 ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση, το Δ.Σ. και το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ θεώρησαν χαμηλή την προσφορά της. Γι' αυτό και το θέμα παραπέμφθηκε για συζήτηση τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ παραμένει σε ισχύ η εκτός διαδικασίας προσφορά της επενδυτικής εταιρείας Global Family Partners (GFP). Την προηγούμενη Πέμπτη, η διοίκηση της τελευταίας είχε στείλει δεύτερη επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ με την οποία δεσμεύονταν για οικονομική προσφορά τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ για το ιπποδρομιακό στοίχημα.

Η διοίκηση της GFP υποστηρίζει πως μολονότι υπέβαλλε προσφορά εκτός διαδικασίας δεσμεύεται πως δεν θα χαθεί χρόνος για το ΤΑΙΠΕΔ και πως θα παράσχει οποιαδήποτε εγγύηση της ζητηθεί.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες...