03 Αυγούστου 2014

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΗΝ "ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ" ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ: Χρέος και φορολογικές ελαφρύνσεις ο βασικός στόχος της κυβέρνησης... αν είναι σαν τον "μειωμένο" ΕΝΦΙΑ αφήστε το καλύτερα... δεν θέλουμε "ελαφρύνσεις"

Βασικός στόχος της συνάντησης στο Παρίσι στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου θα είναι, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος της χώρας.

Eπιδίωξη της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και στο Παρίσι θα γίνει μία πρώτη προσέγγιση προκειμένου να διαπιστωθούν οι προθέσεις των δανειστών της χώρας για το μείζων αυτό θέμα.

Σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, χωρίς τα κονδύλια που μπορεί να εξοικονομηθούν από την απομείωση του χρέους κάθε σχεδιασμός για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη που θα φτάσει στην καθημερινότητα των πολιτών «είναι σαν να αυτοαναιρείται από τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος, η απομείωση του χρέους «κουμπώνει με το τέλος των μνημονίων. Χωρίς το ένα, δύσκολα η χώρα θα αντικρούσει τα επιχειρήματα των δανειστών για συνέχιση της ίδιας πολιτικής».

Για το Μαξίμου η έναρξη της σχετικής συζήτησης είναι κεφαλαιώδους σημασίας και από την εξέλιξή της θα εξαρτηθεί τόσο το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη όσο και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα μετά το Μνημόνιο: προς ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης» περιγράφει τους βασικούς άξονες του Σχεδίου Ανάπτυξης, της Κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου της χώρας, μετά το τέλος των μνημονίων.

Σύμφωνα με το άρθρο του κ. Χαρδούβελη, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας και η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως τόπου επενδύσεων, η φορολογική πολιτική που πρέπει να υποστηρίζει την καινοτομία και τις διεθνώς ανταγωνιστικές δραστηριότητες και όχι να είναι προϊόν πελατειακών διευθετήσεων, θα πρέπει να είναι βασικές προτεραιότητες.