22 Αυγούστου 2014

Μήνυμα Άνθιμου στα Σκόπια με φόντο τον… τάφο της Αμφίπολης

«Θησαυρό» όποιο κι αν είναι αυτό χαρακτηρίζει το εσωτερικό του τύμβου στο λόφο Καστά, όπου η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα της συνεχίζουν τις ανασκαφικές εργασίες, χαρακτηρίζει το περιεχόμενου του τάφου ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Ο κκ. Άνθιμος μιλώντας αποκλειστικά στο karfitsa.gr ισχυρίζεται πως η παρουσία του τύμβου στην Αμφίπολη ενισχύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας και εκφράζει την πρόθεσή του να επισκεφτεί την περιοχή, όταν όμως του επιτρέψουν να δει τα ευρήματα από κοντά.

«Όποια και αν είναι τα ευρήματα στον Τύμβο της Αμφιπόλεως πρόκειται για μια μεγάλη πραγματικότητα για την συνεχή παρουσία των Ελλήνων στο χώρο της Μακεδονίας μας. Εάν δεν έχουν συληθεί θα είναι ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας και σημασίας πραγματικά σταθερό και αμετάκλητο επιχείρημα της Ελλάδας για τον ευρύτατο ελλαδικό Μακεδονικό χώρο. Για τους επιστήμονες είναι οπωσδήποτε μια μεγάλη ικανοποίηση το άνοιγμα του τάφου και σε εμάς ξαναζωντανεύει μέσα μας η ιστορία αλλά και οι θρύλοι για τον Αλέξανδρο και τους απογόνους του» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στέλνει μέσω της «Κ» μήνυμα στα γειτονικά Σκόπια. «Η υπόθεση αυτή είναι μια συντριπτική απάντηση στα επιχειρήματα και τις διαθέσεις των Σκοπιανών, οι οποίοι με τρόπο ανεπίτρεπτο μας είπαν να βοηθήσουν οικονομικά για τα έξοδα της αποκαλύψεως του περιεχομένου του τάφου. Ένα πρέπει να καταλάβουν: Αυτό που έχει λεχθεί παλιά από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική ανά τους αιώνες».

Ο ίδιος σχολιάζει επίσης πως έχει επισκεφτεί την περιοχή… αφού εκεί η Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας διαθέτει ένα μετόχι όπου πηγαίνει για να… ησυχάσει και πως θα επισκεφτεί το λόφο Καστά, όταν οι αρχαιολόγοι επιτρέψουν στον κόσμο να πλησιάσουν τα ευρήματα. «Στην περιοχή έχω πάει πολλές φορές. Ειδικά στον Λέοντα της Αμφίπολης. Έχουμε ένα μετοχάκι εκεί μετά το Στρυμόνα γιατί εδώ δεν έχουμε κάποιο δικό μας χώρο να πάμε να ησυχάσουμε λίγο. Για το λόγο αυτό θαύμασα πολλές φορές το Λέοντα και ως παλιός φιλόλογος που είμαι μου έδινε η παρουσία του μια δυναμική για τον τόπο. Ήξερα όμως ότι υπάρχει προετοιμασία για τον τύμβου. Συγκινούμαι γιατί βρέθηκε κομμάτι από τη ράχη που του λείπει του Λέοντα της Αμφιπόλεως και για αυτό όσες φορές πέρασα από εκεί είχα ένα αίσθημα ότι στην περιοχή κάτι υπάρχει. Θα πάω αλλά περιμένω να έρθει η ώρα που θα μπορούμε να πλησιάσουμε πιο κοντά στην ανασκαφική περιοχή. Όταν έρθει η ώρα και θα επιτρέπεται τότε θα πάω. Δεν θα πάω όμως να βλέπω από μακριά» καταλήγει ο κκ. Άνθιμος.

του Βαγγέλη Στολάκη
http://www.karfitsa.gr/2014/08/22/mono-stin-k-minyma-anthimoy-sta-skopia/