27 Αυγούστου 2014

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Πώς κερδίζονται οι εκπτώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Οι προϋποθέσεις που θέτει το οικονομικό επιτελείο. Η απλοποίηση της διαδικασίας και οι ανησυχίες για το στόχο των εσόδων. Τι θα γίνει με τα ξενοίκιαστα.

Όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά έχουν παράλληλα και μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές ή φορολογικές οφειλές είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από το λίφτινγκ στον ΕΝΦΙΑ. Θα εξασφαλίσουν έκπτωση 50% ή πλήρη απαλλαγή, με συνοπτικές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

Η κυβέρνηση, έχοντας καεί στον χυλό, φυσάει τώρα και το γιαούρτι και από εκεί που πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες ότι θα διαγραφεί μόνο η προϋπόθεση της ασφαλιστικής ενημερότητας, τελικά διαγράφεται και η φορολογική ενημερότητα προκειμένου να περάσουν απαλλαγές και μειώσεις από τον φόρο.

Ο νόμος, όπως πολλές φορές έχει επισημάνει το Euro2day.gr, θέτει τρεις προϋποθέσεις για απαλλαγές και μειώσεις από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων: 150 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας κτισμάτων και 9.000 εισόδημα με προσαύξηση 1.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας οδηγούν σε μείωση του φόρου 50%, εφόσον παράλληλα δεν υπάρχουν μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.

Στην περίπτωση τρίτεκνων, πολύτεκνων και ατόμων με αναπηρία άνω του 80% με εισόδημα έως 12.000 ευρώ (επίσης με προσαύξηση 1.000 ευρώ) και κτίσματα επιφάνειας εως 150 τ.μ., προβλέπεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, επίσης εφόσον δεν υπάρχουν μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως έγινε γνωστό, μετά τη χθεσινή σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου - Χαρδούβελη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο η ασφαλιστική όσο και η φορολογική ενημερότητα διαγράφονται.

Πλην ειδικών περιπτώσεων δικαιούχων, όταν, για παράδειγμα, υπάρχουν δεσμευμένα ακίνητα ή στην περίπτωση αναπήρων όπου οι λογιστές θα χρειαστεί να υποβάλουν πιστοποίηση των ποσοστών αναπηρίας με βάση τις περυσινές βεβαιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα τρέξει εκ νέου την εκκαθάριση και θα προκύψουν οι δικαιούχοι εκπτώσεων και απαλλαγών.

Μένει να φανεί βέβαια αν η νέα εκκαθάριση θα οδηγήσει τα βεβαιωμένα έσοδα στην περιοχή των 3,240 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα, ή η υπεραπλούστευση της διαδικασίας εξαιρέσεων και μειώσεων θα οδηγήσει στα... βράχια τα βεβαιωμένα έσοδα. Ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια αυτήν την ώρα πόσοι είναι οι δικαιούχοι εκπτώσεων και απαλλαγών και πόσο αυτό θα στοιχίσει. Το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να βγάλει και την παράμετρο της φορολογικής ενημερότητας δείχνει πόσο καίγεται να αμβλύνει τις επιβαρύνσεις από τον ΕΝΦΙΑ.

Οι διορθώσεις...

Για τους περίπου 800.000 φορολογούμενους στους οποίους θα γίνει νέα εκκαθάριση με βάση τις περυσινές τιμές ΦΑΠ για ακίνητα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού θα ήταν τουλάχιστον άστοχο να πει κανείς ότι περιλαμβάνονται στους κερδισμένους. Τα εκκαθαριστικά τους βγήκαν παρανοϊκά φουσκωμένα, εξαιτίας λάθους στον νόμο το οποίο κανένας δεν εντόπισε.

Οι διορθώσεις είναι αυτονόητες και επιβεβλημένες. Θα έπρεπε μάλιστα να συνοδεύονται από τη «συγγνώμη» του υπουργείου Οικονομικών για την αναστάτωση που τους προκάλεσαν τα αρχικά τρελά εκκαθαριστικά.

...και τα κενά

Για τα ξενοίκιαστα ακίνητα, το μπρος-πίσω της κυβέρνησης είναι μνημειώδες. Άνοιξε το θέμα ενδεχόμενων εκπτώσεων 25%-30% με διαρροές από στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου το απόγευμα της Παρασκευής μετά τη συνάντηση στελεχών και βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με τον Γκ. Χαρδούβελη, έκλεισε το ζήτημα χθες με κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις από πηγές του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν υπάρχουν εκπτώσεις για τα ξενοίκιαστα φέτος.

Κάποιοι, παρά τη γραμμή Χαρδούβελη ότι δεν χωρά στο δημοσιονομικό κοστούμι του ΕΝΦΙΑ φέτος έκπτωση για τα ξενοίκιαστα, συνεχίζουν να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο.

Καλό θα είναι η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει σύντομα τι θα γίνει. Διότι και οι φορολογούμενοι με ξενοίκιαστα ακίνητα έχουν... ψυχή και δικαιούνται τουλάχιστον μια τελική απόφαση.

Έλενα Λάσκαρη
e.laskari@euro2day.gr