14 Αυγούστου 2014

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ ΑΠ'ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ: Η Γερμανία κέρδισε τον (παγκόσμιο οικονομικό) πόλεμο…

Το 2008, λίγο πριν τα γεράκια των Ρεπουμπλικανών που προκάλεσαν πολέμους και διέσπειραν πληθωρισμό τρόμου και ανασφάλειας ανά τον κόσμο, κρατώντας την ηγεσία της υπερδύναμης των ΗΠΑ από τις εκλογές… που δεν κέρδισαν, το 2000, το επιτελείο του Τζορτζ Μπους του νεώτερου είχε μια… έμπνευση.

Ουσιαστικά, ήταν η τελευταία πράξη της εποχής του τρόμου, έστω κι αν αυτή τη φορά το πεδίο της μάχης δεν είχε πολεμικό, αλλά οικονομικό περιεχόμενο, καθώς η χώρα που εξήλθε νικήτρια και τροπαιούχος από τον Ψυχρό Πόλεμο, επέτρεψε σε μια τράπεζα… ψυχολογικής εμπιστοσύνης να καταρρεύσει.

Η Lehman Brothers αφέθηκε να χρεοκοπήσει, η κρίση που… υποψιαζόμασταν ότι ερχόταν γεννήθηκε, προσέλαβε παγκόσμιες διαστάσεις και παρεμπόδισε αφόρητα το επιτελείο του Μπαράκ Ομπάμα, στις απαρχές της εποχής της Αλλαγής, που φυσικά… δεν ήρθε ποτέ.

Το τερατούργημα που μας κληρονόμησαν οι Ρεπουμπλικανοί, και μεταξύ άλλων διευκόλυνε την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και την ασυγχώρητη απώλεια της εθνικής αυτοδιάθεσης και αξιοπρέπειας με την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου από τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ το 2010, έχει ήδη τον πρώτο, μεγάλο νικητή του.

Η Γερμανία που… μάθαμε να απεχθανόμαστε, η Γερμανία η οποία ηττήθηκε δυο φορές σε Παγκοσμίους Πολέμους τους οποίους η ίδια προκάλεσε, κερδίζει πλέον και με τη βούλα τον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο που προκάλεσαν οι ΗΠΑ, με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.

Η πρώτη ανάγνωση των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία, προκαλεί ανησυχία. Η γερμανική οικονομία παρουσίασε ανάσχεση στον ρυθμό ανάπτυξής της, από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2014, σε επίπεδο 0,2%.

Η εξέλιξη αυτή αναπόφευκτα θα επηρεάσει συνολικά τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης για το τρέχον έτος, θα δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις για την πολιτική της ακραίας και τυφλής λιτότητας που προφανέστατα έφτασε και ξεπέρασε τα όριά της, και φυσικά θα επηρεάσει με τα απόνερά της, τις πλέον αδύναμες οικονομίες της ζώνης του κοινού νομίσματος, όπως για παράδειγμα την ελληνική και την πορτογαλική.

Στην αμέσως επόμενη παράγραφο της ανάλυσης ωστόσο, βλέπει κανείς το… καλά κρυμμένο μυστικό. Για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το δημόσιο χρέος της Γερμανίας μειώθηκε. Κάτι που σημαίνει ότι το 2015, εφόσον δεν προκύψει κάποιο δραματικό απρόοπτο, που στη δεδομένη στιγμή δεν διαφαίνεται στον ορατό ορίζοντα, η Γερμανία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που δεν θα χρειαστεί νέο εξωτερικό δανεισμό!
Άντε μετά να κατηγορήσεις το δίδυμο της… εθνικής μελαγχολίας για όλους τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα μπορούν να προσθέσουν την παράγραφο αυτή στο βιογραφικό τους. Και φυσικά να… αυτοθαυμάζονται.

Μάνος Οικονομίδης
http://ysterografa.gr