Στις αρχές Αυγούστου έγινε γνωστό πως έπειτα από 88 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, η εφημερίδα Απογευματινή, χτυπημένη από οικονομικά προβλήματα, αναγκάζεται να διακόψει την έκδοση. Ο ιστορικός εκδότης και ιδιοκτήτης της εφημερίδας, Μιχάλης Βασιλειάδης είναι μια φυσιογνωμία αρκετά γνωστή όχι μόνο στους Έλληνες της Πόλης, αλλά και στους Τούρκους, καθώς θεωρείται μια σημαντική μορφή των ΜΜΕ.
Διόλου τυχαίο δεν είναι, λοιπόν, το αφιέρωμα που κάνει η τουρκική εφημερίδα Today's Zaman, στο πρόσωπό του, χαρακτηρίζοντάς τον «χαρισματικό» δημοσιογράφο που δουλεύει από το πρωί έως το βράδυ, μαζί με τον γιο του Μηνά, για να κρατήσει εν ζωή την Απογευματινή.
Από το γραφείο του στο Suriye Pasajı, κοντά στον κεντρικό δρόμο İstiklal Street, της Κωνσταντινούπολης, ο 75χρονος Βασιλειάδης εξηγεί στην τουρκική εφημερίδα, πώς οδηγήθηκε σε αυτή τη δραματική λύση του κλεισίματος της Απογευματινής.
Η Today's Zaman αναφέρει πως η απώλεια είναι σημαντική για την δημοσιογραφική κουλτούρα της χώρας, καθώς η Απογευματινή είναι η δεύτερη αρχαιότερη εφημερίδα. Το μότο της ήταν «κανείς δεν γεννιέται και δεν πεθαίνει χωρίς την Απογευματινή» και έδειχνε το βάθος της σχέσης που είχε αναπτύξει με το αναγνωστικό κοινό που δεν ήταν μόνο Έλληνες.
Η εφημερίδα για πολλά χρόνια είχε κυκλοφορία κοντά στα 30.000 φύλλα, όμως, τώρα έχει πέσει στα 600. Η δραματική πτώση άρχισε να αφήνει τα σημάδια της από το 2008 και μετά, οπότε και ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα πολλές συνδρομές που έρχονταν από εκεί να εξαφανιστούν, μειώνοντας σημαντικά τα έσοδα της εφημερίδας.
Ο καθηγητής Ιστορίας, Ευάγγελος Κεχριώτης και ο Αρμένιος Hrant Dink, επίσης εκδότης της αρμενικής εφημερίδας Agos, προσπάθησαν να μεταπείσουν τον Βασιλειάδη, αλλά φαίνεται πως δεν έχουν πιάσει τόπο οι πιέσεις τους.
Ο ίδιος ο Βασιλειάδης λέει πως δεν χάνει την αισιοδοξία του και πως αν αυξηθούν κάπως οι συνδρομές, τότε ενδέχεται να μην προχωρήσει στην αναστολή της έκδοσης. Αντίστοιχο πρόβλημα, πάντως, αντιμετωπίζουν και άλλα ΜΜΕ που κινούνται εντός της Τουρκίας και απευθύνονται σε ομογενείς. Εφημερίδες ή ραδιόφωνα από το Ισραήλ, την Αρμενία, τη Συρία, αλλά τη Ρωσία.
Οι πωλήσεις έχουν πέσει σημαντικά, τα έσοδα μειώνονται, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης του Ερντογάν να τους απαγορεύσει να έχουν κρατικές διαφημίσεις, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αρκετές σημαντικές προσωπικότητες της Τουρκίας τάσσονται, με ψηφίσματα, υπέρ της διατήρησης αυτών των ομογενειακών ΜΜΕ, όμως, τα πράγματα είναι δύσκολα και η βιωσιμότητά τους τίθεται πλέον εν κινδύνω.
Η Απογευματινή επέζησε ακόμα και στις δύσκολες εποχές, όπως την περίοδο της ανταλλαγής πληθυσμών το 1923, έγινε το καθημερινό ανάγνωσμα των Ελλήνων που δεν ήξεραν τούρκικα, αλλά τώρα βρίσκεται φαίνεται πως θα ηττηθεί κατά κράτος από τις οικονομικές συνθήκες.