18 Αυγούστου 2014

Ο άσχημος Ιησούς του Μεσαίωνα -Ενα Θείο Βρέφος που σοκάρει [εικόνες]

Στις πολυάριθμες αναπαραστάσεις της Παρθένου με τον Ιησού, μέσα από την ιστορία της Τέχνης, ο Ιησούς σπάνια απεικονίζεται σαν ένα όμορφο και αγγελικό βρέφος. Ειδικά στον Μεσαίωνα, το θείο βρέφος θυμίζει περισσότερο έναν μικρό ενήλικα, σοβαρό και άσχημο.
Εδώ και μερικά χρόνια, το έγκυρο σάιτ WTF Art History κατέγραψε όλες τις απίστευτες απεικονίσεις του Ιησού, άσχημες και κωμικές, ενώ στο Τumblr Ugly Renaissance Babies (Ασχημα μωρά της Αναγέννησης) καταγράφονται και άλλα βρέφη της ίδιας κατηγορίας.

Σε πολλές απεικονίσεις του Μεσαίωνα ο Ιησούς εμφανίζεται σαν ενήλικας σε μινιατούρα και όπως εξηγούν οι ειδικοί αυτό γίνεται γιατί συμβολίζει την πρώιμη σοφία του.

«Το Βρέφος εμφανίζεται συχνά με κεφάλι ενήλικα, ακόμη και με φαλάκρα, γιατί πρόκειται για έναν ώριμο θάνθρωπο, ένα παιδί-γέροντα, και αυτός ήταν ο τρόπος για να απεικονιστεί η Σοφία του Θεού» εξηγεί η ιστορικός Marie-France Morel.
Οι ιστορικοί εξηγούν ότι στον Μεσαίωνα τα παιδιά δεν θεωρούνται ούτε αγαπητά ούτε λατρευτά, αντίθετα υπήρχε μια αίσθηση αρνητική για την παιδική ηλικία.