28 Αυγούστου 2014

Πυρετός προετοιμασίας για Παρίσι – Τα ραντεβού

Με συνεχείς συσκέψεις προσπαθεί η κυβέρνηση να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Πώς διαμορφώνεται η ατζέντα των ραντεβού στο Παρίσι. Τι διεκδικεί η ελληνική πλευρά.

Σε εντατικούς ρυθμούς προετοιμασίας για το ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι εισέρχεται από σήμερα το οικονομικό επιτελείο μετά και τις εντολές που έδωσε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης θα έχει σύσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και στις 4 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων με την τρόικα και η ατζέντα της διαπραγμάτευσης έχουν ήδη διαμορφωθεί. Η ελληνική αποστολή θα μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα το μεσημέρι της Τρίτης, 2 Σεπτεμβρίου, και από το απόγευμα της ίδιας ημέρας έως το βράδυ, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα αφορούν σε θέματα του υπουργείου Οικονομικών.

Σε πρώτο πλάνο αναμένεται να τεθούν τα ζητήματα του δημοσιονομικού κενού για το 2015, η εκτέλεση προϋπολογισμού για το 2014 και πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και το καυτό ζήτημα των προσαρμογών της εισοδηματικής πολιτικής στις αποφάσεις του ΣτΕ για ειδικά μισθολόγια.

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, οι διαπραγματεύσεις θα περιστραφούν σε θέματα των υπουργείων Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης (εργασιακά, ασφαλιστικό, απολύσεις και νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, «κόκκινα» δάνεια, κ.λπ.).

Το πρωί της Πέμπτης θα υπάρξει (στο κτίριο του ΟΟΣΑ, όπου θα πραγματοποιηθούν και οι προηγούμενες συναντήσεις) μια συνάντηση-σύνοψης με τους εκπροσώπους των δανειστών, και εν συνεχεία μια άτυπη ενημέρωση για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

Σαφώς, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, θα τεθεί το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων. Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης φέρονται να είναι οι «μάξι» ρυθμίσεις για ασφαλιστικές και φορολογικές ληξιπρόθεσμες οφειλές σε έως και περισσότερες από 100 δόσεις, η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο περιορισμός της έκτακτης εισφοράς και το θέμα στοχευμένων παρεμβάσεων στο ΦΠΑ. Αναλόγως των αποτελεσμάτων που θα βγάλουν οι ασκήσεις της ΓΓΔΕ για το κόστος μείωσης του ΕΝΦΙΑ στα ξενοίκιαστα ακίνητα, ενδέχεται να τεθεί και αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρδούβελης δέχεται να βάλει το ζήτημα των ξενοίκιαστων ακινήτων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μόνο εφόσον το κόστος των εκπτώσεων κυμαίνεται στην περιοχή των 50 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης, ενώ, όπως είναι προς το παρόν γνωστό, η ουσιαστική αξιολόγηση από την τρόικα της ελληνικής οικονομίας, θα αρχίσει το τελευταίο

http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1249054/pyretos-proetoimasias-gia-parisi-ta-rantevoy.html