21 Αυγούστου 2014

Ο Φόλεϊ δεν ήξερε ότι θα τον αποκεφαλίσουν! - Αναλύοντας το βίντεο των τζιχαντιστών

Την παραμικρή λεπτομέρεια είχαν προσέξει οι τζιχαντιστές στο φρικιαστικό βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Τζέιμς Φόλεϊ. Όπως εξηγούν αναλυτές, η επιλογή του Βρετανού δήμιου δεν ήταν τυχαία, ενώ ισχυρίζονται ότι ο Αμερικανός δημοσιογράφος δεν γνώριζε ότι θα εκτελεστεί.
Με ξυρισμένο κεφάλι και πορτοκαλί φόρμα ανάλογη με αυτή των κρατουμένων του Γκουαντάναμο, ο Φόλεϊ διαβάζει την τελευταία του δήλωση:

“Καλώ τους φίλους μου, την οικογένειά μου και τους αγαπημένους μου ανθρώπους να ξεσηκωθούν ενάντια στους πραγματικούς δολοφόνους μου, την αμερικανική κυβέρνηση. Ό,τι μου συμβεί είναι αποτέλεσμα του εφησυχασμού και της εγκληματικότητάς τους”, λέει αρχικά.

“Το μήνυμα στους αγαπημένους μου γονείς: Κρατήστε την αξιοπρέπειά σας και μην δεχτείτε καμία πενιχρή αποζημίωση για το θάνατό μου από τους ίδιους ανθρώπους που έβαλαν το τελευταίο καρφί στο φέρετρό μου με την πρόσφατη αεροεπιδρομή τους στο Ιράκ”.

Ένα μικρόφωνο στο πέτο του Φόλεϊ πιάνει τον ήχο από τη στιγμή που καταπίνει, πριν συνεχίσει διαβάζοντας το δεύτερο μήνυμα στον αδερφό του, Τζον, ο οποίος υπηρετεί στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

“Σκεφτείτε τι κάνετε. Σκεφτείτε τις ζωές που καταστρέφετε, συμπεριλαμβανομένων αυτών της δικής σας οικογένειας... Σκέψου Τζον ποιον σκότωσαν πραγματικά; Και σκέφτηκαν εμένα, εσένα ή την οικογένειά μας, όταν πήραν αυτή την απόφαση;

Πέθανα εκείνη τη μέρα Τζον. Όταν οι συνάδελφοί σου έριξαν τη βόμβα σε αυτούς τους ανθρώπους, υπέγραψαν το πιστοποιητικό θανάτου μου. Μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο. Μακάρι να είχαν την ελπίδα ότι θα απελευθερωθώ και θα ξαναδώ την οικογένειά μου. Αλλά αυτό το πλοίο έχει σαλπάρει. Εύχομαι να μην ήμουν Αμερικανός”.

Ήξερε ότι θα τον εκτελέσουν;
Είναι δεδομένο ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος -ύπο την απειλή όπλου- θα έλεγε ό,τι του ζητούσαν. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστική η ταχύτητα με την οποία ο Φόλεϊ διαβάζει την τελευταία του δήλωση.

Ύστερα από δυο χρόνια αιχμαλωσίας, ίσως είναι πιθανό να έχει επηρεαστεί από το “Σύνδρομο της Στοκχόλμης”, κατά το οποίο οι όμηροι αρχίζουν να συμπάσχουν με τους απαγωγείς τους.  Μια άλλη εξήγηση είναι ότι ο Φόλεϊ δεν είχε συνειδητοποιήσει πόσο κοντά βρισκόταν στο θάνατο.

Μπορεί επίσης να είχε υποβληθεί προηγουμένως σε εικονικές εκτελέσεις, κατά τις οποίες να μην τον είχαν βλάψει σε αντάλλαγμα να υπακούσει στους απαγωγείς του. Συνεπώς, ίσως είχε παραπλανηθεί σχετικά με το λόγο που κάνει δημόσια αυτή τη δήλωση.

“Συνήθως οι όμηροι που πρόκειται να εκτελεστούν είναι σε σοκ, αλλά εδώ φαίνεται απίστευτα ήρεμος και και διαυγής”, εξηγεί ο Κρις Τσέινι, πρώην διαπραγματευτής ομήρων με τη βρετανική αστυνομία, που είχε εργαστεί για την απελευθέρωση αιχμαλώτων στο Ιράκ.

“Αυτό για μένα σημαίνει ότι δεν ήξερε ότι θα τον εκτελέσουν και πιστεύει ότι εξακολουθεί να έχει κάτι να κερδίσει από τη συνεργασία με τους απαγωγείς του”.

Ο Τσέινι βασίζει την άποψή του στο γεγονός ότι το βίντεο προπαγάνδας φαίνεται να έχει γυριστεί σε επιμέρους “σκηνές”.
Στο πρώτο μέρος – όπου μιλάει ο Φόλεϊ- τον δείχνει να είναι συγκεντρωμένος και σχετικά ήρεμος την ώρα που διαβάζει τη δήλωση που του δόθηκε. Το δεύτερο μέρος που μιλάει ο δήμιός του, φαίνεται να έχει γυριστεί λίγη ώρα αργότερα (ο Φόλεϊ δεν έχει πια το μικρόφωνο στο πέτο) και δείχνει τον δημοσιογράφο να ιδρώνει και το πρόσωπό του να συσπάται – γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει καταλάβει τι τον περιμένει.

Ο δήμιος
Παρόλο που μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι η φωνή που ακούμε είναι του δολοφόνου, εμπειρογνώμονες τονίζουν ότι η “γραμμή” που ακολουθεί ο δολοφόνος στις δηλώσεις του είναι συνηθισμένη σε κύκλους ισλαμιστών, ιδιαίτερα στη Δύση.

“Θα εκπλαγείτε με το πόσο δημοφιλή είναι τέτοιου είδους σχόλια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και σε ομάδες μη-τζιχαντιστών”, τονίζει ο Γκαφάρ Χουσεΐν, διευθύνων σύμβουλος του αντι-εξτρεμιστικού ιδρύματος “Quilliam”.

“Είναι ένας τρόπος να νιώσεις καλά: να κατηγορείς τη Δύση για όλα τα κακά και να το περνάς αυτό και σε άλλους μουσουλμάνους ενός ισλαμικού κράτους”.

“Η επιλογή ενός Βρετανού να κάνει τη δολοφονία και να μιλήσει στο βίντεο δεν είναι έκπληξη”, εξηγεί. “Πρώτον, δεν είναι δύσκολο για τους τζιχαντιστές να βρουν, καθώς έχουν στις τάξεις τους περίπου 500. Δεύτερον, κάνουν ένα βίντεο για το κοινό της Δύσης, συνεπώς χρειάζονται κάποιον που να μιλάει καλά αγγλικά για να τον καταλαβαίνουν. Και τρίτον, είναι πιο σοκαριστικό για τους θεατές, κυρίως στη Βρετανία, να σκέφτονται ότι ο δολοφόνος του Φόλεϊ κατάγεται από μια πόλη της χώρας τους και μορφώθηκε σε σχολείο, όπως εκείνοι”.

Με... πρότυπο τις ταινίες τρόμου
Αν και το βίντεο δεν αφήνει πολλά στη φαντασία, δεν δείχνουν την πιο φρικιαστική στιγμή του αποκεφαλισμού του Φόλεϊ. Όπως εξηγεί ο Χουσεΐν: “Παλαιότερα βίντεο των ισλαμιστών δεν έγιναν ευρέως γνωστά λόγω του σκληρού περιεχομένου τους. Αυτό το βίντεο, όμως, έχει υποστεί επεξεργασία για να μοιάζει με ταινία και να είναι πιο χρήσιμο στο κομμάτι της προπαγάνδας”

Οι παραγωγοί του βίντεο φαίνεται να έχουν μάθει την τεχνική από ταινίες τρόμου, που βασίζονται εδώ και χρόνια στο σκεπτικό ότι η πιο τρομακτική βία είναι αυτή που υπαινίσσεται, αλλά δεν φαίνεται.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΙΣΕΛ
newsit.gr
Πηγή: DailyMail