04 Αυγούστου 2014

Αλαλούμ και σοκ από επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ-ΟΙ ΣΤΟΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΦΟΡΟ ΣΕ ΗΜΙΤΕΛΗ ΚΤΙΣΜΑΤΑ!!

Να χ@σω τα προγράμματά σας ηλίθιοι καρεκλοκένταυροι...

Επιβαρύνσεις που προκαλούν σοκ σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έφερε το αλαλούμ στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, η οποία αφορά σε οικόπεδα εντός οικισμών και εκτός αντικειμενικού συστήματος, ενώ "παραφουσκωμένα" εμφανίζονται τα εκκαθαριστικά του νέου φόρου και στις περιπτώσεις ημιτελών κτισμάτων, τα οποία κανονικά έχουν μείωση φόρου κατά 60%.

Στο υπουργείο Οικονομικών και το μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός από το πρωί, όταν άρχισε να διογκώνεται το κύμα αντιδράσεων από βουλευτές της περιφέρειας, που έγιναν αποδέκτες καταγγελιών για απίστευτα επίπεδα φορολογίας, ακόμα και σε οικόπεδα πολύ χαμηλής αξίας.

Ενημέρωση για τα θέματα που ανέκυψαν ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο και το ΠΑΣΟΚ.

Το πρόβλημα προέκυψε, όπως όλα δείχνουν, από τον λανθασμένο υπολογισμό της αξίας οικοπέδων και του φόρου, σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος, καθώς χρησιμοποιήθηκαν συντελεστές και τιμές ζώνης όμορων περιοχών αντί των τιμών που ορίστηκαν το 2013 για τον υπολογισμό του ΦΑΠ, οι οποίες ήταν πολύ πιο χαμηλές.

Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες για υπολογισμό ολόκληρου του φόρου σε ημιτελή κτίσματα, όπου κανονικά εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4.

Με παρέμβαση του ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος ζήτησε εξηγήσεις για την επιβολή 10πλάσιου φόρου σε σχέση με πέρσι, σε πολλές περιοχές της Εύβοιας, σημειώνοντας ότι οι πολίτες έχουν ήδη ξεσηκωθεί.

Για παράδειγμα, στο Δ.Δ. Δάφνης Ευβοίας, πέρσι η αξία οικοπέδου υπολογιζόταν στις 10.000 ευρώ/ στρέμμα, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 60.000 ευρώ/ στρέμμα.

Στο Αυλωνάρι Ευβοίας, πέρσι η αξία οικοπέδου υπολογιζόταν από το υπουργείο Οικονομικών στις 7.000 ευρώ/ στρέμμα, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 70.000 ευρώ/ στρέμμα.

Στο Γραμπιά Καρύστου, πέρσι η αξία οικοπέδου υπολογιζόταν στις 35.000 ευρώ/ στρέμμα, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 85.000 ευρώ/ στρέμμα.

Για υπερφορολόγηση των οικοπέδων και στο νομό Τρικάλων έκανε λόγο και ο βουλευτής Ηλίας Βλαχογιάννης, ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία όσων προκάλεσαν κοινωνική και οικονομική αναστάτωση.

Εν αναμονή της απόφασης που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις έκπτωσης ή πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ νοικυριών με χαμηλό εισόδημα, τρίτεκνων ή πολύτεκνων αλλά και επιχειρήσεων με μεγάλη πτώση του τζίρου τους, η κυβέρνηση- πέρα από τις αναγκαίες διορθώσεις στη διαδικασία εκκαθάρισης- αναζητά βελτιώσεις στη δομή και λειτουργία του νέου φόρου, όπως ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του φόρου.