21 Αυγούστου 2014

ΚΑΜΑΡΩΝΕΙ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ; DW: «Μεσάζοντες» προσεγγίζουν έλληνες επιχειρηματίες για δάνεια από το Αναπτυξιακό Ταμείο

Στο μικροσκόπιο ελληνικών και γερμανικών ΜΜΕ το ταξίδι στο Βερολίνο του Νίκου Δένδια που μίλησε για το «στοίχημα» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το πώς τους θα δοθούν τα δάνεια από το Αναπτυξιακό Ταμείο.

Για τo ταξίδι του στο Βερολίνο και τη θετική όπως τη χαρακτήρισε αντιμετώπιση που είχε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους υπόλοιπους συνομιλητές του, μίλησε το πρωί της Πέμπτης σε συνέντευξή του στο Mega ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, o οποίος πάντως ανέλυσε παράλληλα τα της επίσκεψής του στη γερμανική πρωτεύουσα και στη Deutsche Welle, αποκαλύπτοντας άλλες λεπτομέρειες των επαφών του με τους γερμανούς αξιωματούχους.

Μιλώντας στο Mega o υπουργός είπε ότι η Γερμανία «πιστεύει στην Ελλάδα» και αναφέρθηκε στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης κατά τις επαφές του στο Βερολίνο:

«Θέλουμε να συνυπογράψουν ένα πλαίσιο που αφορά την ελληνική οικονομία. Ενα συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στη φάση που βγαίνουμε πια από την κρίση» είπε ο Νίκος Δένδιας και ακολούθως εξήγησε:

«Η μεγάλη ελληνική ομάδα σε κίνδυνο»

«Ποια είναι η μεγάλη ομάδα στην ελληνική οικονομία που είναι και σε κίνδυνο; Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εμείς δεν έχουμε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και αυτές που έχουμε είναι πάρα πολύ λίγες. Εκεί η ελληνική πλευρά έχει έναν πάρα πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό... Το ζήτημα είναι να μπορούν οι μικρομεσαίοι να πάρουν τα χρήματα με μικρό επιτόκιο που τις καθιστά ανταγωνιστικές». Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά πως οι ελληνικές τράπεζες περνούν ακόμα από μια φάση «υπαρξιακού φόβου».

Σε αυτό το θέμα, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τη ρευστότητα, στάθηκε και στη συνέντευξή του στην Deutsche Welle.

Οπως αναφέρει η DW στη συνομιλία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Νίκος Δένδιας του ανέλυσε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε μια βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας και συνεπώς στην αύξηση των εσόδων του κράτους. Στην παρούσα φάση αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την αύξηση των φόρων, πράγμα που όμως δημιουργεί προβλήματα. Όπως εξήγησε ο Ν. Δένδιας στη Deutsche Welle, «η υπερβολική φορολογία είναι τελικά αυτή που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα απ΄ όσα επιλύει βραχυπρόθεσμα. Νομίζω ότι γερμανική πλευρά είναι έτοιμη να ακούσει κάτι τέτοιο πλέον και νομίζω ότι είναι σαφές ότι στην ελληνική πλευρά εναπόκειται το μείγμα. Νομίζω ότι είναι κάτι που μου κατέστη σαφές και από τη γερμανική πλευρά».

Στην ατζέντα των συνομιλιών του έλληνα υπουργού Ανάπτυξης στο Βερολίνο ήταν ασφαλώς και το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι η γερμανική κρατική επενδυτική τράπεζα KfW όχι μόνο παρείχε τεχνογνωσία για τη σύσταση του ταμείου αλλά και δάνειο άνω των 100 εκατ. ευρώ για το οποίο εγγυάται το γερμανικό δημόσιο, το ενδιαφέρον στο Βερολίνο για αυτό το εγχείρημα είναι μεγάλο, σημειώνει η DW.

Δάνεια από το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου

O ίδιος ο Ν. Δένδιας μάλιστα σημείωσε ότι η επιτυχία του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου «είναι στοίχημα» για τους Σόιμπλε και Γκάμπριελ. Υπολογίζει μάλιστα ότι τα πρώτα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δοθούν μετά τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο υπάρχουν και «σκιές». Η Deutsche Welle επικαλείται πληροφορίες πως σε επίπεδο υπουργείων υπήρξαν στο Βερολίνο αναφορές ότι στην Ελλάδα «μεσάζοντες» έχουν ήδη προσεγγίσει επιχειρηματίες, προτείνοντάς τους «διαμεσολάβηση επί χρήμασι» ώστε να πάρουν δάνεια από το νέο ταμείο. Ερωτηθείς για αυτά από τη Deutsche Welle ο Νίκος. Δένδιας διευκρίνισε ότι οι συνομιλητές του, οι Σόιμπλε και Γκάμπριελ, δεν του έθεσαν τέτοιο ζήτημα. Επί του θέματος ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε τα εξής:

«Λυπάμαι ιδιαίτερα που το ακούω. Θα πρέπει να σας πω όμως το εξής. Θα παρακαλέσω τους ενδιαφερόμενους, πέραν από την άμεση καταγγελία αυτών των κρουσμάτων, να έχουν υπόψιν τους ότι το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο δεν πρόκειται να δώσει χρήματα κατευθείαν σε κανέναν. Κατά συνέπειαν τέτοιο επίπεδο συναλλαγής δεν υφίσταται. Το Επενδυτικό Ταμείο θα μεταφέρει πόρους στο τραπεζικό σύστημα και το τραπεζικό σύστημα της χώρας με τους δικούς του μηχανισμούς θα δώσει τα δάνεια. Άρα, οποιοσδήποτε προσφέρει τις υπηρεσίες του έναντι ανταλλάγματος, προσφέρει υπηρεσίες τις οποίες δεν μπορεί να παράσχει και παρακαλώ όλους τους ενδιαφερόμενους να καταγγείλουν κάτι τέτοιο στις αρμόδιες αρχές»