14 Αυγούστου 2014

Η Ελλάδα βαδίζει τώρα στον δρόμο του Recovery

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, η ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει και το ετήσιο ΑΕΠ θα ξεπεράσει ακόμη και τον επίσημο στόχο. Πώς σχολιάζουν οι αναλυτές το θετικό γύρισμα της ελληνικής οικονομίας. Ο νευραλγικός τουρισμός, η κατανάλωση και το βαρίδι των ακινήτων.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε 0,2% στο β΄τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, στη μικρότερη συρρίκνωση από το 2008, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα μεγέθη Απριλίου - Ιουνίου, που ακολουθούν πτώση του ΑΕΠ 1,1% στο προηγούμενο τρίμηνο, δείχνουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον επίσημο φετινό στόχο για θετική ανάπτυξη 0,6% σύμφωνα με Αθηναίους οικονομολόγους.

Ο κ. Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής της διεύθυνσης οικονομικής ανάλυσης και έρευνας της Eurobank στην Αθήνα, δήλωσε ότι με βάση τα ανεπίσημα μεγέθη για την ανάπτυξη από τρίμηνο σε τρίμηνο, η ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει, με την οικονομία να καταγράφει ανάπτυξη 0,7% στο β' τρίμηνο.

Η ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία της χώρας, ΕΛΣΤΑΤ, δεν δημοσιεύει δεδομένα με τριμηνιαία σύγκριση, αλλά πολλές τράπεζες και ινστιτούτα ερευνών των Αθηνών παράγουν ανεπίσημα στοιχεία του είδους, που είναι προσαρμοσμένα στις εποχικές διακυμάνσεις.

Ο κ. Μονοκρούσος δηλώνει ότι την παραγωγή την ωθεί το δυναμικό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου και η βελτίωση στην ιδιωτική κατανάλωση.

«Περιμένουμε να δούμε ετήσιο μέγεθος στο γ΄τρίμηνο με θετική ανάπτυξη 0,8% - 1%... και περιμένουμε επίσης ότι ο ετήσιος στόχος θα ξεπεραστεί», δήλωσε.

Οι ρωσικές κυρώσεις σε ευρωπαϊκά εμπορεύματα, που πλήττουν τους Έλληνες εξαγωγείς φρούτων και η μείωση του αριθμού των τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία «δεν θα έχουν τόση επίδραση ώστε να εκτροχιάσουν τη βελτίωση στην τάση της οικονομικής παραγωγής» πρόσθεσε.

Ο κ. Δημήτρης Μαρούλης, διευθυντής οικονομικών αναλύσεων της Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,16%, εκτιμά ότι η ανάπτυξη στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου ήταν 0,2%.

«Αυτό είναι θετικό, αλλά χαμηλότερο από το αναμενόμενο», σχολίασε ο ίδιος. «Υπάρχει σταθεροποίηση, αλλά σε χαμηλό επίπεδο... Τα βαρίδια στο α΄ τρίμηνο ήταν τα αρνητικά στοιχεία για την αγορά ακινήτων, που μπορεί να συνεχιστούν».

Οι τιμές των ακινήτων έχουν βουλιάξει 30%-40% κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης και βαθύτερης ύφεσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ οι νέοι φόροι ακινήτων έχουν προκαλέσει πάγωμα στην αγορά, σύμφωνα με έρευνα της Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,16%.

Ο κ. Ξενοφών Πετρόπουλος, υπεύθυνος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της ένωσης ξενοδόχων και ταξιδιωτικών πρακτορείων ΣΕΤΕ, δήλωσε ότι η Ελλάδα οδεύει στο να εξασφαλίσει αριθμό ρεκόρ τουριστικών αφίξεων 19 εκατ., ενώ τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν στα 13 δισ. ευρώ, ποσό που θα αντιστοιχεί στο 17% του ΑΕΠ.

Οι αφίξεις αυξήθηκαν 16,5% στο επτάμηνο, με άνοδο 31% στις τουριστικές επισκέψεις στην Αθήνα.

«Περιμένουμε μικρή πτώση στον αριθμό των Ρώσων τουριστών και οι διαθέσεις των κρουαζιερόπλοιων θα επηρεαστούν από την πολιτική αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα ισοφαριστούν από τη μεγάλη αύξηση των επισκεπτών από τη Γερμανία και τη Βρετανία», σχολίασε ο κ. Πετρόπουλος.

Της Kerin Hope (Αθήνα)
http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1245416/h-ellada-vadizei-tora-ston-dromo-toy-recovery.html