05 Αυγούστου 2014

ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ! Μετά τα stress tests οι πωλήσεις "κόκκινων" δανείων

[Τέρμα το κρυφτούλι για τα λαμόγια που έχουν και δεν πληρώνουν (για τους πραγματικά φτωχούς θα υπάρξουν εγγυήσεις) αφού σε λίγο αναλαμβάνει άλλος να εισπράξει... όσο για τους ηλίθιους "η Μέρκελ θέλει να μας πάρει τα σπίτια" να πούμε ότι η αγορά τέτοιων δανείων είναι συνηθισμένη στην Ευρώπη και φέτος ο τζίρος της θα είναι 80 δις (χωρίς να πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες)... άρα στα παπάρια της Μέρκελ τα σπίτια μας. Αν ήθελε βρίσκει κι αλλού που έχει ήλιο...]
 
του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Στην τιμή “σκοντάφτουν” μέχρι σήμερα οι πωλήσεις πακέτων “κόκκινων” δανείων από τις ελληνικές τράπεζες. Εξειδικευμένα funds στη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού των οποίων η αξία έχει υποστεί μεγάλη μείωση, τα γνωστά και ως distressed funds, έχουν έρθει σε επαφή με τους εγχώριους πιστωτικούς ομίλους, όμως δεν τα έχουν βρει. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής…

Στην προσπάθειά τους να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, οι ελληνικές τράπεζες θα ήθελαν διακαώς να... ξεφορτωθούν ένα μέρος από τις ύψους 77 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και η πώλησή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκεκριμένα οφέλη.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), από την πλευρά της εκτιμά ότι οι πωλήσεις “ανεπιθύμητων” δανείων θα φτάσουν το επίπεδο-ρεκόρ των 80 δισ. ευρώ μέσα στο 2014, έναντι 64 δισ. ευρώ το περασμένο έτος. Όμως οι ελληνικές τράπεζες δεν αναμένεται να συμπεριληφθούν στους πιο ενεργούς πωλητές.

Πουλώντας στις ενδιαφερόμενες εταιρείες τα “κόκκινα” δάνεια οι τράπεζες τα βγάζουν από τους ισολογισμούς τους, απελευθερώνοντας κεφάλαια και δυναμικό, ενώ ενισχύουν τη ρευστότητά τους. Οι κερδοσκόποι αγοραστές των κόκκινων δανείων, από την άλλη, αποκτούν ένα asset σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή και αναλαμβάνουν εξολοκλήρου τη διαχείρισή του.

«Είναι μία λύση η οποία θα πρέπει να εξεταστεί προσεχτικά, όμως στην παρούσα φάση δεν δείχνει να προχωράει κάποια ουσιαστική συμφωνία», θα πει αρμόδιο τραπεζικό στέλεχος. «Είναι μέχρι να γίνει το πρώτο deal και αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν τα stress tests. Μετά ενδέχεται να ανοίξει η αγορά», προσθέτει.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, απαιτεί και τη σωστή τιμή. Γιατί οι προσφορές που δέχονται από ξένα distressed funds δεν θεωρούνται δελεαστικές. Αυτό ίσως αλλάξει μέσα στους επόμενους μήνες. Τέτοια funds έχουν και παλαιότερα αναζητήσει ευκαιρίες αγοράς «κόκκινων» δανείων στην ελληνική αγορά, όμως και πάλι οι τιμές που ζητούσαν οι εγχώριες τράπεζες ήταν απαγορευτικές για να γίνουν συμφωνίες μεγάλου μεγέθους.

“Είναι δεδομένο ότι μόλις υπάρξει ένα πιο ξεκάθαρο πλαίσιο διαχείρισης – και αυτό αφορά όλα τα είδη δανείων – οι προτάσεις για την αγορά κόκκινων δανείων θα είναι και περισσότερες και πιο συμφέρουσες”, δηλώνει στο Capital.gr, στέλεχος άλλης συστημικής τράπεζας. Ο ίδιος συμπληρώνει, ωστόσο, πως ακόμη και όταν ανοίξει η εν λόγω αγορά οι πωλήσεις δεν θα είναι εκτεταμένες.

Ορόσημο για την απόκτηση “κόκκινων” δανείων από ξένα funds αναμένεται να αποτελέσει η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ο μετασχηματισμός του νόμου “Κατσέλη”, καθώς και οι αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα. Γιατί τα funds δεν αγοράζουν για να χάσουν αλλά για να κερδίσουν. Έτσι δεν είναι διατεθειμένα να αναλάβουν τη διαχείριση δανείων που προστατεύονται από το νόμο και δεν μπορούν να πιέσουν για την αποπληρωμή τους.

Τα ενυπόθηκα δάνεια “πιάνουν” τις καλύτερες τιμές – όχι όμως σε υψηλά επίπεδα λόγω της κατάρρευσης των τιμών των ακινήτων - ενώ πολύ χαμηλές είναι οι προσφορές για τα χωρίς εξασφαλίσεις δάνεια και κυρίως τα καταναλωτικά.

Το θέμα της πώλησης «κόκκινων» δανείων έχει γίνει και αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς έχουν εκφραστεί ανησυχίες για την αντιμετώπιση των δανειοληπτών από τους νέους «ιδιοκτήτες» των δανείων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι η «Βουλή οφείλει να προστατέψει τους πολίτες από τους τοκογλύφους που καιροφυλαχτούν», τονίζοντας παράλληλα ότι «υπάρχει κίνδυνος τα κόκκινα δάνεια να πέσουν στα χέρια κερδοσκόπων στο εξωτερικό, με τους οποίους δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης».

Η Τράπεζα της Ελλάδος από την πλευρά της έχει απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι η εκχώρηση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων σε τρίτους δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή ενημέρωση της ΤτΕ, η οποία έχει αρμοδιότητα μόνο για την εποπτική μεταχείριση των απαιτήσεων αυτών, ώστε να σταθμίζονται καταλλήλως από απόψεως κινδύνου.

Πηγή:www.capital.gr