25 Αυγούστου 2014

Το «ξεπάγωμα» του ελληνικού swap και το ράλι

Με τρεις μήνες διαφορά περίπου θα υλοποιηθεί ένα swap που είχε παγώσει γιατί οι εμπλεκόμενες ελληνικές τράπεζες είχαν αλλάξει γνώμη λόγω της αλλαγής δεδομένων στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων εκείνη την περίοδο.

Ως γνωστόν, το ελληνικό δημόσιο βγήκε στις αγορές τον περασμένο Απρίλιο για πρώτη φορά από το 2010, αντλώντας 3,5 δισ. ευρώ από την πώληση των 5ετών ομολόγων.

Οι ιθύνοντες είχαν στον νου τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη ρευστότητα της έκδοσης, ανοίγοντάς την ξανά αργότερα για να πουλήσουν περισσότερα ομόλογα.

Ο σχεδιασμός προέβλεπε την ανταλλαγή εντόκων γραμματίων που είχαν ελληνικές τράπεζες με τα 5ετή ομόλογα σε κάποιο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές και ήταν εις γνώση των δανειστών.

Όμως, οι ελληνικές τράπεζες υπαναχώρησαν όταν ήλθε η ώρα γιατί έκριναν ότι η ανταλλαγή δεν τις συνέφερε εκείνη την περίοδο.

Γιατί όμως;

Την απάντηση στο ερώτημα τη δίνει η ακόλουθη παρατήρηση, και προέρχεται από παράγοντα της αγοράς.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου είχε υποχωρήσει στο 4,15% τον περασμένο Μάιο και απείχε 180 μονάδες βάσης από το αντίστοιχο πορτογαλικό, ενώ το spread του 10ετούς έναντι του πορτογαλικού βρισκόταν στις 230 μονάδες.

Σήμερα, η απόδοση του 5ετούς ομόλογου απέχει 240 μονάδες βάσης από το αντίστοιχο πορτογαλικό και το spread του 10ετούς είναι στις 240 μονάδες βάσης.

Επιπλέον, η απόδοση του 3ετούς ελληνικού ομολόγου είναι 220 μονάδες βάσης πάνω από την απόδοση του πορτογαλικού λόγω των συγκριτικά υψηλών επιτοκίων των ελληνικών εντόκων γραμματίων.

Με άλλα λόγια, οι τράπεζες κρίνουν πως η ανταλλαγή εντόκων με ομόλογα, κατά πάσα πιθανότητα 5ετή, τις συμφέρει σήμερα σε σύγκριση με τον Μάιο.

Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι σωστά τιμολογημένα σε σχέση με των άλλων χωρών της ευρωπεριφέρειας.

Ελπίζουν λοιπόν να επωφεληθούν από το ράλι που εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει λίγο αργότερα κατά μήκος της καμπύλης αποδόσεων κι αφού προηγηθεί μία ακόμη τουλάχιστον κίνηση.

Προς την κατεύθυνση του ράλι θέλουν να ελπίζουν ότι θα συμβάλουν οι κινήσεις της ΕΚΤ, η βελτίωση των ελληνικών δημοσιονομικών, η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και οι συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.

Από τη σκοπιά του οικονομικού επιτελείου, το swap είναι ευπρόσδεκτο γιατί θα δώσει βάθος στην αγορά, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

Φυσικά, για νομικούς λόγους, η ανταλλαγή θα είναι ανοικτή σε όλους τους κατόχους εντόκων γραμματίων που θέλουν να τα ανταλλάξουν με ομόλογα.

Εκτιμάται ότι το 30% των ελληνικών εντόκων και άνω βρίσκεται σε ξένα χέρια.

Υπενθυμίζεται ότι το στοκ των εντόκων ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ περίπου.

Όμως, όλες οι ενδείξεις θέλουν η ανταλλαγή να είναι σχεδόν καθαρά ελληνική υπόθεση και απομένει να επιβεβαιωθεί μετά την πρόσκληση του υπουργείου Οικονομικών προς τους ενδιαφερόμενους.

Οι όροι της ανταλλαγής θεωρείται πιθανόν να είναι τέτοιοι ώστε να διευκολυνθούν οι τράπεζες στη συναλλαγή.

Όμως, η αξία της ανταλλαγής θα κριθεί επίσης από τη λογιστική διαχείριση των ομολόγων από τις τράπεζες, τονίζουν οι γνωρίζοντες.

Αν δηλαδή τα ομόλογα θα καταχωριστούν στο trading χαρτοφυλάκιο, οπότε θα μπορούν να πουληθούν ανά πάσα στιγμή ή θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη για να ενισχυθούν τα έσοδα από τόκους ή θα καταχωριστούν στο χαρτοφυλάκιο των διαθέσιμων προς πώληση.

Σε κάθε περίπτωση, το swap έχει τα φόντα να εξελιχθεί σ' ένα καλό ντιλ τόσο για τις τράπεζες όσο και για το δημόσιο.

Ιδίως, αν συμβάλει στο προσδοκώμενο ράλι στα ελληνικά χρεόγραφα.

Dr. Money

http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/article/1247862/to-xepagoma-toy-ellhnikoy-swap-kai-to-rali.html