03 Σεπτεμβρίου 2014

Δείτε τους 16 εφευρέτες που έχασαν τη ζωή τους από τις ίδιες τους τις εφευρέσεις

Οι εφευρέσεις τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη και παραγωγικότητα από τον καιρό που ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του πάνω στη γη.
Αναμενόμενο και λογικό είναι λοιπόν, ο εφευρέτης να είναι ο πρώτος που θα δοκιμάσει την λειτουργία της εφεύρεσης του. Το αναπάντεχο όμως και μη αναμενόμενο της υπόθεσης, είναι ότι ορισμένες από αυτές τις εφευρέσεις αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο και επέφεραν ακόμα και τον θάνατο στους ίδιους τους, τους εφευρέτες.

Με τη βοήθεια της Wikipedia, το Bussines Insider, συνέταξε έναν σύντομο κατάλογο λαμπρών μηχανικών, επιστημόνων και κλασικών “παράτολμων” που έπεσαν θύματα των δικών τους ιδεών.

1. Ο συν-ιδρυτής του Stanley Motor Carriage Company, σκοτώθηκε όταν συνετρίβη το αυτοκίνητό του σε ένα σωρό από ξύλα


Ο Francis Edgar Stanley και ο δίδυμος αδελφός του Freeland Oscar Stanley εφηύραν το αυτοκίνητο Stanley Steamer το 1896. Το 1906, έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ για το γρηγορότερο μίλι, σε μόλις 28.2 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητό τους έτρεχε με 127 μίλι/ώρα, ή 205 kph.

Το 1918, τα δύο αδέλφια τους πούλησαν την επιχείρησή τους, Stanley Motor. Αργότερα εκείνο τον χρόνο, ο Francis ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του, έστριψε απότομα, ελπίζοντας να αποφύγει ένα εμπόδιο. Το αυτοκίνητο έπεσε σε ένα σωρό από ξύλα και το αυτοκίνητό του ανατράπηκε.

2. Ο πρώτος δημιουργός αερόστατου πέθανε διασχίζοντας το Αγγλικό κανάλι.


Ο «εξαιρετικά θεατρικός" Jean-Françoise Pilâtre de Rozier δήλωσε εθελοντής για την πρώτη ανθρώπινη πτήση με αερόστατο το 1783 (μαζί με τον Marquis d'Arlandes) επειδή “με κανένα τρόπο δεν θα άφηνε αυτή την τιμή σε έναν τεχνίτη.” Η πτήση του προωθήθηκε στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα.

Αργότερα, δύο άλλοι άνδρες θέλησαν να είναι οι πρώτοι που θα διέσχιζαν το Αγγλικό κανάλι με αερόστατο ζεστού αέρα. Η πτήση τους αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα και παραλίγο να πνιγούν. Ο Pilâtre de Rozier ζήλεψε το καλλιτεχνικό τους στερέωμα (και ότι δεν ήταν πλέον το κέντρο της προσοχής) και δημιούργησε το μπαλόνι Rozière για να “λύσει” τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι άλλοι άνδρες. Δυστυχώς, κάτι μυστηριώδες πήγε στραβά κατά τη δική του προσπάθεια να διασχίσει το Αγγλικό κανάλι και πέθανε κατά τη διάρκεια της πτήσης.

3. Οι επιστήμονες που εργάζονταν σε ένα μυστικό εργαστήριο στο Νέο Μεξικό που ονομαζόταν "Omega Site" έλαβαν θανατηφόρες δόσεις ακτινοβολίας από τον πυρήνα μιας βόμβας πλουτωνίου.


4. Το τυπογραφείο του Bullock, συνέθλιψε το πόδι του. Στη συνέχεια ανέπτυξε γάγγραινα και πέθανε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για τον ακρωτηριασμό του.


5. Ο άνθρωπος που θεωρείται υπεύθυνος για την “εκλαΐκευση” του τζόκινγκ έχασε τη ζωή του, ενώ έκανε την πρωινή του βόλτα.


Ο James "Jim" Fixx ξεκίνησε την μόδα του jogging μετά τη δημοσίευση πολλών βιβλίων fitness, συμπεριλαμβανομένου του "The Complete Book of Running". Πέθανε μετά από μια σοβαρή καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια του τζόκινγκ. Ο Fixx άρχισε το τρέξιμο, γιατί είχε κληρονομική προδιάθεση σε καρδιακή νόσο: ο πατέρας του άρχισε να έχει προβλήματα καρδιάς στην ηλικία των 35 και αργότερα πέθανε από καρδιακή προσβολή στην ηλικία των 43 ετών.

6. Ένας συν-ιδρυτής της Bolshevik ήλπιζε να επιτύχει την αιώνια νεότητα μέσω μεταγγίσεων αίματος - αλλά κατέληξε να πεθαίνει από μία.


7. Ο επικεφαλής ναυπηγός του Τιτανικού ήταν στο πλοίο στο παρθενικό του ταξίδι και είχε αναδειχθεί ως ήρωας.


8. Οι εφευρέτες του Ford Pinto πέθαναν όταν τα αποσπώμενα φτερά του αυτοκινήτου απεκολλήθησαν κατά την διάρκεια της πτήσης.



9. Το "Glider King" έχασε τον έλεγχο και έσπασε τη σπονδυλική στήλη του μετά από μια βουτιά από τα 50 πόδια.


10. Ο καγκελάριος της δυναστεία Τσιν, επινόησε τη μέθοδο εκτέλεσης Five Pains και αργότερα εκτελέστηκε με την ίδια μέθοδο.


11. Ένας Αυστριακός εφευρέτης εξέταζε έναν πύραυλο, όταν εξερράγη κατά λάθος και τον σκότωσε.


12. Ο συγγραφέας του Αραβικού λεξικού του 10ου αιώνα, πήδηξε από τη στέγη του τζαμιού και επιχείρησε να πετάξει με δύο ξύλινα φτερά.


13. Η Μαρί Κιουρί κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ για τη φυσική και τη χημεία, αλλά αργότερα πέθανε από έκθεση σε ακτινοβολία.


14. Ένας ριψοκίνδυνος κασκαντέρ πέθανε αφού πέρασε μέσα στη δεξαμενή νερού του αστεροσκοπείο του Χιούστον σε ένα αυτοσχέδιο απορροφητικό βαρέλι.


15. Ο “Flying Tailor" πήδηξε από τον Πύργο του Άιφελ και προσπάθησε να πετάξει με τα ρούχα - αλεξίπτωτό του.


16. Ο σοβιετικής καταγωγής εφευρέτης ενός βαγονιού μιας σιδηροδρομικής άμαξας έχασε τη ζωή του μετά από τον εκτροχιασμό του μηχανήματος κατά τη δοκιμαστική λειτουργία.