28 Σεπτεμβρίου 2014

Στο επίκεντρο «πετρελαιάδων» τα 20 «οικόπεδα»

Το τελευταίο τρίμηνο συγκροτείται στην Αθήνα μια νέα ομάδα ξένων «μεταναστών». Οι καταστηματάρχες των περιοχών όπου εγκαθίστανται τους αποκαλούν «οι πετρελαιάδες». Πρόκειται για μερικές δεκάδες μεσαία στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών που έχουν έρθει στην Αθήνα με αποστολή να αποτελέσουν τον μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των εργοδοτών τους και των παραγόντων που εμπλέκονται στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Εχουν συναντήσεις με το ΥΠΕΚΑ, τις πρεσβείες τους στην Αθήνα, το υπουργείο Εξωτερικών και στελέχη εγχώριων επιχειρήσεων.

Τακτικά και όλο και συχνότερα πλέον επισκέπτονται την Αθήνα και οι προϊστάμενοί τους. Σε αυτό το επίπεδο εκπροσώπησης, το αντικείμενο υπερβαίνει το πολύπλοκο τεχνικό σκέλος των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων γι’ αυτό και οι επαφές πραγματοποιούνται απ’ ευθείας με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ. Κοντά σε αυτούς εμφανίζονται και επενδυτικά funds, τα οποία διερευνούν τη δυνατότητα χρηματοδότησης των πετρελαϊκών εταιρειών που θα εμπλακούν στα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης των ελληνικών υδρογονανθράκων.

Ενδείξεις και προσδοκίες

Η παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία έχει βάλει στο «κάδρο» την Ελλάδα και «σκανάρει» ό,τι διαθέσιμο στοιχείο υπάρχει σχετικά με την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε αυτή τη φάση στα 20 «οικόπεδα» του Ιονίου και της Ν. Κρήτης, η δημοπράτηση των οποίων θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αλλά και στα τρία χερσαία «οικόπεδα» στη Δυτική Ελλάδα που προκηρύχθηκαν μετά το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η ιταλική ΕΝΕL. Δεν σταματάει όμως εκεί. Είναι σε γνώση της πετρελαϊκής βιομηχανίας ότι το Ιόνιο και η Κρήτη είναι ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων σε μια νέα και ανεξερεύνητη αγορά όπου οι ενδείξεις για πλούσια κοιτάσματα είναι πολύ ισχυρές. Οι προσδοκίες ενισχύονται από τα σημαντικά ευρήματα στην ευρύτερη γειτονιά της Αδριατικής και των Βαλκανίων. Με την ολοκλήρωση του πρώτου αυτού διαγωνισμού το ΥΠΕΚΑ θα αρχίσει να προετοιμάζει τον επόμενο γύρο παραχωρήσεων, με νέα οικόπεδα και τον επανασχεδιασμό αυτών που θα «ξεμείνουν» από τον πρώτο.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει την αισιοδοξία της για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ αλλά και από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μανιάτη μία ημέρα μετά, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το «“παρών” στους διαγωνισμούς θα δώσουν τουλάχιστον τρεις μεγάλοι παίχτες της διεθνούς αγοράς».

Η βεβαιότητα που εκφράζεται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ απορρέει από το συνεχές και αυξανόμενο ενδιαφέρον των εταιρειών που άρχισε να εκφράζεται μετά την παρουσίαση των 20 «οικοπέδων» στο συνέδριο του Λονδίνου, στις αρχές Ιουλίου, και αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί περαιτέρω με τη δημοσίευση της προκήρυξης.

«Εχουμε ισχυρές θετικές ενδείξεις ότι τα ευρήματα των γεωφυσικών ερευνών έχουν κινήσει το ενδιαφέρον διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον και προσοχή τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πολιτείας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το ενδιαφέρον αυτό θα εκδηλωθεί και με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών» τονίζει στην «Κ» ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης και προαναγγέλλει «νέες πρωτοβουλίες για την προώθηση των διαγωνιστικών διαδικασιών» το αμέσως επόμενο διάστημα. Σταθμό σε αυτές θα αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά πετρελαϊκά συνέδρια που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Νοέμβριο στο Λονδίνο.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ