30 Σεπτεμβρίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ-5-10 λεπτά φθηνότερο πωλείται το γάλα στα ράφια

Σε μειώσεις των τιμών του γάλακτος προχώρησαν από τις 22 Σεπτεμβρίου οι γαλακτοβιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τα στοιχεία δείχνουν πως ανάλογα με την εταιρία οι μειώσεις ξεκινούν από το 5% και φτάνουν στο 10%.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας, που μείωσε την τιμή κατά 8 λεπτά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

"Το γάλα δεν έχει ανέβει από την ψήφιση του νομοσχεδίου οπότε ανέλαβε ο Χατζηδάκης", επεσήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Ο κ. Γιακουμάτος δεν θέλησε ωστόσο να σχολιάσει εάν στη μείωση των τιμών έπαιξε ρόλο και η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει την επανεξέταση του νόμου τον Δεκέμβριο, όπως προβλέπει άλλωστε και η σχετική ρύθμιση.

Από την πλευρά τους πάντως οι εκπρόσωποι των σούπερ - μάρκετ ξεκαθαρίζουν ότι υπάρχουν και άλλα περιθώρια μείωσης των τιμών.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει πως ο νόμος που υποχρεώνει τη ζύγιση του ψωμιού φέρνει θετικά αποτελέσματα με την τιμή του να κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 0,70 ευρώ όταν ένα μήνα πριν η τιμή ήταν αυξημένη κατά 10 λεπτά τουλάχιστον.

Νέος στόχος είναι η αγορά των απορρυπαντικών και ήδη εκπονείται ειδική μελέτη, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν επαφές με τους εκπροσώπους των εταιριών. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί κοντά στο 1,1 ευρώ το λίτρο.