28 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΦΟΥ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑΪΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ; Κανένας άνεργος γιατρός δεν καταδέχεται την Κω-γιατί οι γιατροί αποφεύγουν την παραμεθόριο

Οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της Υγείας παρουσιάζουν τα ελληνικά νησιά, όταν η Κως, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, δεν έχει παιδίατρο εδώ και δύο χρόνια, ενώ ακόμα και η Πάτμος, αλλά και η Σύρος έχουν κενές θέσεις τις οποίες κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να καλύψει.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα, η εφημερίδα Καθημερινή, παρόλο που η ανεργία στον ιατρικό κλάδο κυριολεκτικά καλπάζει, υπάρχουν αρκετές θέσεις ακάλυπτες στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη, στην Αθήνα, σε ένα σύνολο 25.000 γιατρών το 25% είναι άνεργοι ή αυτοαπασχολούμενοι.

Ωστόσο, παρά τις διαρκείς προκηρύξεις, κανείς τους δεν αποφασίζει να καλύψει τις θέσεις επικουρικών γιατρών για τα νησιά, με αποτέλεσμα ένα σύνολο 50 αγροτικών ιατρείων σε παραμεθόριες νησιωτικές περιοχές να μην έχουν καλυφθεί από γιατρούς.

Οι θέσεις αυτές, με πρόσφατη υπουργική απόφαση, οι επικουρικοί που πηγαίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μπορούν να έχουν τριετή σύμβαση, ενώ η προϋπηρεσία σε αυτές τις θέσεις θα υπολογίζεται εις διπλούν για την κατάληψη θέσης στο ΕΣΥ, ενώ οι δήμοι των περιοχών θα προσφέρουν στους γιατρούς διαμονή και σίτιση.

Παρολαυτά, ακόμα και οι άνεργοι γιατροί φαίνεται να δείχνουν μία γενική αδιαφορία για τις συγκεκριμένες θέσεις, η οποία οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους. Συγκεκριμένα ο μισθός κυμαίνεται από 1.000 έως 1.300 ευρώ, ποσό ελάχιστο για τους γιατρούς που πρέπει να πληρώσουν έξοδα μετακίνησης και διαμονής ειδικά αν έχουν οικογένεια.

Είναι σαν να επιδοτεί ο γιατρός την ίδια του τη θέση και έτσι οι άνεργοι γιατροί προτιμούν να μείνουν με τους γονείς τους ή ακόμη και να μεταναστεύσουν. Μάλιστα εκτιμάται ότι στα χρόνια της κρίσης έχουν φύγει από την Ελλάδα 6.500 γιατροί.