02 Σεπτεμβρίου 2014

Πέντε ρητές εντολές από τον Σαμαρά στους υπουργούς για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Με… ταξιδιωτικές οδηγίες του πρωθυπουργού στο Παρίσι η υπουργική αποστολή

Πέντε σαφείς εντολές για τα όρια και τις «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης με την τρόικα έχει δώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους υπουργούς που βρίσκονται στο Παρίσι. Αυτή τη φορά, λόγω και της επιλογής του «εκτός έδρας»… αγώνα, ο ίδιος έχει βάλει στην προσωπική του ατζέντα τον στόχο να μην επιστρέψει ποτέ ξανά στην Αθήνα η τριάδα των εκπροσώπων των δανειστών, με τη μορφή που όλοι οι Ελληνες γνωρίζουν. Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι για τον Αντ. Σαμαρά αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων θα σημάνει και την έναρξη μιας διαδρομής για το τέλος του Μνημονίου και την ελάφρυνση των πολιτών, δόθηκαν στους υπουργούς και οι πέντε βασικές εντολές.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι τρεις μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης, έτσι όπως τις έχει σχεδιάσει το πρωθυπουργικό επιτελείο, οι οποίες σχετίζονται με τον «οδικό χάρτη» που βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Αυτός θα επιχειρηθεί το προσεχές τρίμηνο να ευθυγραμμιστεί με το σχέδιο που επίσης έχει στο συρτάρι του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, και δεν είναι άλλο από την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και τη συμφωνία ενός σχεδίου ανοικοδόμησης και ανάπτυξης για την Ελλάδα, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Κοντολογίς, οι εντολές του κ. Σαμαρά προς τους υπουργούς που είναι στο Παρίσι σχετίζονται με τον σχεδιασμό του πρωθυπουργικού επιτελείου για: α) Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με ελαφρύνσεις, β) Αποχώρηση του ΔΝΤ οριστικά από την Ελλάδα και γ) Συμφωνία με την ευρωζώνη για τη βήμα-βήμα έξοδο από την κρίση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με ειδική μέριμνα μάλιστα για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας στη χώρα.

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ
Σε αυτό το πλάνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «Παραπολιτικών», έχει συμφωνήσει και ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος και είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το συγκεκριμένο ρεαλιστικό και με κοινωνικές ευαισθησίες πρόγραμμα.
Για τον λόγο αυτό ο κ. Σαμαράς αποδίδει τεράστια σημασία στη διαπραγμάτευση του Παρισιού, τα αποτελέσματα της οποίας θα αναφερθούν στην ομιλία του στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο.
Πρώτη εντολή του πρωθυπουργού είναι η συλλογικότητα στη διαπραγμάτευση. «Να λειτουργήσετε ως μία φωνή», είπε ο κ. Σαμαράς. «Δεν πρέπει να δώσετε την εικόνα ότι υπάρχει κάπου απόκλιση ή, έστω, διαφορετικό πρίσμα ανάγνωσης». Με αυτόν τον τρόπο, ο πρωθυπουργός θέλει να τερματίσει το φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες η τρόικα διαπίστωνε ότι άλλο πλαίσιο είχε η συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών και άλλο όταν έφτανε η ώρα της εξειδίκευσης με τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος έβαζε άλλη ατζέντα, με αποτέλεσμα να βρίσκουν επιχειρήματα που δυσχέραιναν τον ελληνικό στόχο.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Με το παραπάνω σχετίζεται και η δεύτερη εντολή του πρωθυπουργού, η οποία έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από την Τετάρτη, οπότε και ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου. «Να εξειδικεύσετε από αύριο όλες τις δράσεις και τους στόχους», ήταν το σήμα που δόθηκε για εντατική και λεπτομερή δουλειά στους τομείς ευθύνης του καθενός. Η εξειδίκευση στις συμφωνίες ήταν ένα άλλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, καθώς πολλές φορές η συμφωνία σε στόχο με συγκεκριμένο αριθμητικό αποτέλεσμα έφερνε δυσκολίες στην εφαρμογή, αλλά και στην τεχνική υποστήριξη στο δημοσιονομικό πλαίσιο. Συνέπεια αυτού ήταν εκείνο που περίτρανα φάνηκε στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, ενός φόρου που -αν και το 75% των ιδιοκτητών είχε μείωση σε σχέση με το χαράτσι που πλήρωνε- τελικά έγινε βρόχος για την κυβέρνηση.

Το τρίτο μήνυμα του πρωθυπουργού αφορά στην επισήμανση για τα πολύ καλά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας. Ηδη, όπως είναι γνωστό, ο κ. Σαμαράς στη σύσκεψη της Τετάρτης αναφέρθηκε στο ράλι των ελληνικών ομολόγων. «Η ελληνική οικονομία έχει σήμερα τα καλύτερα αποτελέσματα από όλες τις άλλες χώρες και για πρώτη φορά θα πάμε σε χρονιά ανάπτυξης», επεσήμανε και ζήτησε από τους υπουργούς να χρησιμοποιούν τα στοιχεία που υπάρχουν στον τομέα τους για να αποκρούσουν τυχόν παράλογα ή υπερβολικά αιτήματα εκ μέρους των δανειστών.
Στο τέταρτο σημείο που στάθηκε ο Αντ. Σαμαράς ήταν οι δράσεις που απομένουν. «Εχει ήδη υλοποιηθεί πάνω από το 80% των μεταρρυθμίσεων», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις περίπου 600 δράσεις που απορρέουν από τον βασικό κορμό του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο ίδιος επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν υλοποιηθεί οι πιο βασικές και σημαντικές από αυτές τις δράσεις και όλα τα υπόλοιπα θα εξεταστούν το 2015, αφού χρονικά και τεχνικά είναι αδύνατον να υλοποιηθούν όλα μέσα σε τέσσερις μήνες.
Η πέμπτη και ενδεχομένως η πιο σημαντική εντολή Σαμαρά συνδέεται και με την αγωνία της κυβέρνησης να αρχίσει επιτέλους να δείχνει και στον κόσμο ότι η χώρα αλλάζει σελίδα. «Να φέρετε καλά αποτελέσματα», τους είπε, συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, και με την προσδοκία να υπάρξει, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, θετικό αποτέλεσμα, κυρίως σε αυτά που θα είναι άμεσα ανακοινώσιμα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο ΦΠΑ, οι περισσότερες δόσεις για οφειλές σε Ταμεία, αλλά και το τέλος των απολύσεων στο Δημόσιο.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ


«Γύρνα με συμφωνία για τα “κόκκινα” δάνεια»
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, θα παρουσιάσει το πολυσυζητημένο σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια σε επιχειρήσεις και την πρώτη κατοικία -θέμα που άπτεται σαφώς μιας πιο «φιλικής» πολιτικής σε ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού. Το σχέδιο, που πρέπει να περάσει από την τρόικα, είναι σε πλήρη γνώση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε στον υπουργό του ότι θα πρέπει να επιστρέψει με συμφωνία που θα έχει και άμεση εφαρμογή. Ηδη οι δανειστές έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις, με μεγάλο «αγκάθι» την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, την οποία προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση με κάθε τρόπο, αφού τυχόν άρση του μέτρου θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη μεγαλύτερη από αυτήν που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ. Στις εντολές είναι να κλείσει την εκκρεμότητα με το Πτωχευτικό Δίκαιο, δηλαδή τις προϋποθέσεις για δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία, καθώς και την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων (σ.σ.: η τρόικα επιμένει σε αυτό το ζήτημα) και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ


«Μακριά από Ταμεία και μειώσεις συντάξεων»
Δύσκολο έργο θα έχει ο υπουργός Εργασίας. Ο κ. Γιάννης Βρούτσης θα πρέπει να επιστρέψει έχοντας συμφωνήσει αυτό που του έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός. Δηλαδή, να μην αλλάξει το καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις έτσι όπως έχει νομοθετηθεί σήμερα. Ακόμα, θα πρέπει να αποδείξει ότι οι αλλαγές που πέρασε στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο για τη βιωσιμότητα των Ταμείων αρκούν και η εντολή του πρωθυπουργού είναι να συγκεντρώσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που να πείθουν ότι τα επόμενα αναπτυξιακά χρόνια για την Ελλάδα, παράλληλα με την ανάσχεση της ανεργίας, δεν θα χρειαστούν αλλαγές. Οι τροϊκανοί θα ζητήσουν περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, όπως έχει διαφανεί, αλλά ο κ. Βρούτσης θα ξεκόψει κάθε τέτοια συζήτηση. Πάντως, τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τα αποθεματικά τους, αφού εκκρεμούν απλήρωτες εισφορές πολλών δισ. ευρώ, κάτι που προκαλεί ασφυξία. «Αγκάθια» αποτελούν ακόμη η απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και το δικαίωμα της ανταπεργίας (lock out), που ζητά επιμόνως η τρόικα.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


Ασπίδα προστασίας στο οικονομικό επιτελείο
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εκτίμησε ότι η παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, στις διαπραγματεύσεις θα είναι κομβικής σημασίας. Ετσι, αποφασίστηκε να συμμετάσχει ο κ. Αθανασίου στις συναντήσεις με την τρόικα στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του οικονομικού επιτελείου, που θα επιχειρήσει να περάσει τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια. Ηδη, οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο κ. Αθανασίου θα διαπραγματευτεί για να μη διαταραχθεί περαιτέρω ο κοινωνικός ιστός με όσα τυχόν θα συμφωνηθούν. Αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει εντολή να διασφαλίσει ότι οι όποιες ρυθμίσεις συμφωνηθούν θα περιλαμβάνουν ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας, με τη νομική κάλυψη εκ μέρους του υπουργείου του. Ακόμη, θα πρέπει να διαπραγματευτεί και θέματα όπως τον Κώδικα Δικηγόρων και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, καθώς ένα τεράστιο μέρος των πινακίων καθημερινά είναι και οι υποθέσεις μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ


Με στόχο να τρέξει το ενιαίο μισθολόγιο
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη ξεκαθαρίσει στους εκπροσώπους των δανειστών από την προηγούμενη συνάντηση στην Αθήνα ότι «άλλες απολύσεις δεν έχει». Μάλιστα, με τα στοιχεία που παρουσίασε στην τρόικα φαίνεται πως την έπεισε ότι από το 2015 και μετά δεν χρειάζεται να μιλά κανείς για απολύσεις –αντίθετα, θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή το εξορθολογισμένο σύστημα προσλήψεων και διαρκούς αξιολόγησης του προσωπικού, για να καταστεί επιτέλους το ελληνικό Δημόσιο λειτουργικό, εξυπηρετικό και, κυρίως, αποδοτικό. Ωστόσο, πρέπει να κλείσει το μέτωπο των 6.500 απολύσεων που απομένουν έως τα τέλη του έτους, το οποίο ως γνωστόν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Ο κ. Μητσοτάκης έχει βρει τις δεξαμενές από όπου θα προέλθει το προς απόλυση προσωπικό για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος και εκτιμά ότι θα έχει θετική κατάληξη στη διαπραγμάτευση. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι και το ενιαίο μισθολόγιο, που «τρέχει» το υπουργείο του μαζί με το Οικονομικών.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ


Ως «ταμίας» έχει εικόνα για φόρους που δεν απέδωσαν
Ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει ειδικό ρόλο στην αποστολή. Επειδή είναι ο «ταμίας» του κράτους, έχει πλήρη εικόνα για τα έσοδα αναφορικά με το ποιο μέτρο απέδωσε εισπρακτικά και ποιο όχι. Και τα νούμερα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν –ακόμα και από τους σκληρούς της τρόικας. Εντολή προς τον κ. Σταϊκούρα είναι να πείσει ότι το μέτρο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, για παράδειγμα, αποτέλεσε την πιο τρανή εισπρακτική αποτυχία στις προβλέψεις της τρόικας. Ακόμα, θα παρουσιάσει τα στοιχεία για τον Προϋπολογισμό του 2015 και την πορεία των εσόδων. Στόχος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών είναι να αποτελέσει το «δεύτερο βιολί» πλάι στον κ. Χαρδούβελη για την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων της διετίας 2015-17. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνολική συζήτηση που θα έχει ο Γκίκας Χαρδούβελης, θα επιδιώξει να πάρει και το τελικό «ΟΚ» για συγκεκριμένες διορθωτικές κινήσεις που θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Ηδη έχει επεξεργαστεί και τα αποτελέσματα από τις ελαφρύνσεις και τις μειώσεις στον ΦΠΑ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ


Πάει να πάρει μειωμένη τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης
Ο Γιώργος Μαυραγάνης θα είναι για έναν ειδικό λόγο από το φθινόπωρο ο πρωταγωνιστής του χειμώνα! Οι Ελληνες αναμένουν αν οι εντολές του πρωθυπουργού για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα πιάσουν τόπο. Στοιχεία υπάρχουν πολλά και πειστικά και προβλέπεται ότι οι τροϊκανοί θα δώσουν τη συναίνεσή τους. Το σημαντικό όμως είναι ότι, παράλληλα με αυτό, ο υφυπουργός Οικονομικών πρέπει να κλείσει το νέο φορολογικό, ενώ η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη και με τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Εκεί, ζητά περαιτέρω ενίσχυση, για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να εξασφαλιστούν έσοδα στα κρατικά ταμεία. Θέμα για το οποίο η τρόικα θεωρεί ότι η χώρα έχει μείνει πολύ πίσω και αυτό έχει μεγάλο αντίκτυπο στα προσδοκώμενα έσοδα, ενώ ρίχνει μάλιστα την ευθύνη για κάθε νέο μέτρο στην κυβέρνηση, επειδή δεν μπορεί να επιβάλλει κανόνες στο παιχνίδι και να πιάνει τους μόνιμα φοροδιαφεύγοντες.

Του Γιάννη Χρηστάκου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ