02 Σεπτεμβρίου 2014

Ο «χρησμός» Κουβέλη «παγώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Φώτης Κουβέλης δέχθηκε έντονες πιέσεις να ξεκαθαρίσει την στάση του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο, όπου ακόμη και «προεδρικά» στελέχη και βουλευτές, κάλεσαν τον πρόεδρο του κόμματος να κόψει τη σεναριολογία και να ξεκαθαρίσει πως δεν θα δώσει «φιλί ζωής» στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
« Καλό θα ήταν αυτό το ζήτημα να έκλεινε με τον Φώτη Κουβέλη να δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, γιατί όσο εμπλέκεται το όνομα του προέδρου και της ΔΗΜΑΡ στα σενάρια για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θεωρώ ότι κάνει κακό στη ΔΗΜΑΡ» επισήμανε και χθες, με συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ», η βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη, που εξέφρασε την εκτίμησή της (ή, καλύτερα, τον… φόβο της) πως «ο Φώτης Κουβέλης δεν έχει αποκλείσει το γεγονός ότι δεν θα είναι υποψήφιος».

Προς διάσπαση

Σημειωτέον πως, παρά το γεγονός ότι η προεδρολογία στιγμάτισε την συνεδρίαση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου της ΔΗΜΑΡ, και προχθές φάνηκε ότι το κόμμα οδεύει προς την διάσπασή του –δηλαδή την αποχώρηση της «Μεταρρυθμιστικής Τάσης». Τα σχετικά προανήγγειλε, εκ μέρους της μειοψηφίας και η Ντόρα Τσικαρδάνη, η οποία αργότερα, με άρθρο της, δεν έκρυψε πως ήταν «προφανώς», η τελευταία της ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Ενόψει των νέων τραυματικών εσωκομματικών εξελίξεων, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι υπέρ της αναβολής του Συνεδρίου (η διεξαγωγή του οποίου αποφασίστηκε για τις 2-5 Οκτωβρίου) εκφράστηκαν και στελέχη που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, όπως ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης.

«Πάγωσε» η Κουμουνδούρου

Ωστόσο, η αμφισημία των προθέσεων του Φώτη Κουβέλη δεν προκαλεί αναταράξεις μόνο στην «προεδρική» πλειοψηφία της ΔΗΜΑΡ, αλλά και στις σχέσεις της Αγίου Κωνσταντίνου με την Κουμουνδούρου. Τα δύο κόμματα έχουν ήδη ξεκινήσει διάλογο για την εύρεση κοινού πολιτικού τόπου και, έως πρότινος, όλα έδειχναν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ θα έβρισκαν πεδίο συνεννόησης ακόμη και πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ωστόσο, πηγές της Κουμουνδούρου, που εκφράζουν τον Αλέξη Τσίπρα, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι ο Φώτης Κουβέλης «αρνείται να κόψει εντελώς τον ομφάλιο λώρο με την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε χθες, μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, που κάλεσε τον Φώτη Κουβέλη να ξεκαθαρίσει την στάση του. «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όσων τα ονόματα έχουν ακουστεί, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα, οφείλουν να είναι ξεκάθαροι στη σημερινή συγκυρία», επισήμανε, για να διευκρινίσει πως αναφέρεται «και στον Φώτη Κουβέλη». «Ιεραρχεί ο καθένας ως προτεραιότητα την ανατροπή της παρούσας μνημονιακής πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης;», διερωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης, για να προσθέσει με νόημα: «Σε αυτό δεν χωρούν δεύτερες προσεγγίσεις ή απαντήσεις, ούτε βέβαια το να υπεκφεύγουμε και να λέμε ότι θα το αξιολογήσουμε σ΄ έναν άλλο χρόνο».