04 Σεπτεμβρίου 2014

Γάλλος αρχιτέκτονας: Η Αμφίπολη είναι τόσο σπουδαία, όσο και η Βεργίνα-Αυξάνεται η αστυνομική φρούρηση στην Αμφίπολη -Στόχος να προστατευθούν τα ευρήματα

Όσο οι ανασκαφικές εργασίες στην Αμφίπολη προχωρούν, τόσο μεγαλώνει και το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου για το ποιος ή ποιοι μπορεί να είναι οι «ένοικοι» του τάφου.

Ανεξαρτήτως, από το «μυστικό» που κρύβει ο τάφος στο λόφο Καστά, ο Γάλλος αρχιτέκτονας Τόνι Κοζέλι, μιλώντας στον Alpha αναφέρθηκε στην μεγαλοπρέπεια του ταφικού μνημείου, συγκρίνοντάς το με αυτό της Βεργίνας.

Τα σχόλιά του για την Αμφίπολη ήταν τα εξής: «Είναι τόσο σπουδαία, όσο και η Βεργίνα που ανακάλυψε ο Μανόλης Ανδρόνικος. Είναι ένα πολύτιμο έργο, επομένως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Να μην βιαζόμαστε, τα πάντα πρέπει να γίνουν χειρουργικά».

Να τονίσουμε ότι ο συγκεκριμένος αρχιτέκτονας μετέχει στις ανασκαφές της Θάσου ενώ αποκάλυψε ότι πέρυσι είχε βρεθεί στην Αμφίπολη, καθώς τον είχε προσκαλέσει η Κατερίνα Περιστέρη.

Ο ίδιος μίλησε  για εκείνη την επίσκεψη, ενώ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για το μνημείο λέγοντας: «Είναι καταπληκτικός. Πρόκειται για έναν πλούσιο τάφο. Βλέπετε την άρτια αρχιτεκτονική του, τις Σφίγγες που στέκουν σαν φύλακες στην είσοδο, το εκπληκτικό δάπεδο. Ναι, είναι ένας πλούσιος τάφος για κάποιον που είχε αξίωμα».

Κλείνοντας πρόσθεσε: «Ό,τι και να βρούμε εκεί μέσα θα είναι σπουδαίο. Θα είναι ένας θησαυρός για εμάς. Η Κατερίνα (Περιστέρη) είναι καταπληκτική και ξέρει τι πρέπει να γίνει».

Αυξάνεται η αστυνομική φρούρηση στην Αμφίπολη -Στόχος να προστατευθούν τα ευρήματα

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον που έχει προκύψει για την πορεία των ανασκαφών στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται καθημερινά στην περιοχή αρκετοί επισκέπτες που περιμένουν να μάθουν το μεγάλο μυστικό που κρύβει η περιοχή.

Για το λόγο αυτό τα μέτρα ασφαλείας στη Μεσολακκιά Σερρών είναι αρκετά αυστηρά, ενώ, πλέον, η αστυνομική φρούρηση αναμένεται να αυξηθεί.

Αυτό συζήτησαν στη σημερινή τους συνάντηση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση της αστυνομικής φρούρησης, καθώς το ενδιαφέρον για την εν λόγω ανασκαφή έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και η κοινή γνώμη ζητούν συνεχή ενημέρωση και περιμένουν με αγωνία να μάθουν ποιος, ποια ή ποιοι έχουν ταφεί στον τύμβο.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Κικίλιας απάντησε ότι το αίτημά του θα ικανοποιηθεί.