04 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Πούτιν έχει υποστεί μεγάλη ήττα…

Μπορεί να φαίνεται αυτή την στιγμή κερδισμένος ο Πούτιν, καθώς έχει καταλάβει Κριμαία, Ντονμπάς και Λουχάνσκ. Όμως, αν αναλύσουμε ψυχραίμως, έχει υποστεί πολύ μεγάλη ήττα! Έχασε την Ουκρανία!

Όποιος έχει επαφές με Ουκρανούς, γνωρίζει ότι πριν 2-3 χρόνια, με εξαίρεση την περιοχή του Λβιφ, οι Ουκρανοί δυσκολευόντουσαν να εξηγήσουν σε τι διαφέρουν από τους Ρώσους (διαφέραν, αλλά λίγο).

Όταν έγινε η επανάσταση του Μαϊντάν, οι μυστικές του υπηρεσίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για δάκτυλο της Δύσης. Βασικώς και η Δύση νόμιζε ότι είχε ξεσηκώσει τον Ουκρανικό λαό υπέρ της ΕΕ. Ήταν μεγάλο λάθος.

Ο λαός είχε ξεσηκωθεί με αφορμή την ΕΕ, αλλά ΟΧΙ για αυτήν. Είχε ξεσηκωθεί εναντίον του φαύλου καθεστώτος του Μαφιόζου Γιανουκόβιτς που είχε πια γίνει ένα κλεπτοκρατικό καθεστώς, χωρίς κανένα σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και λεηλατούσε τους Ουκρανούς που υπέφεραν.

Αν ο Πούτιν εκείνη την στιγμή το είχε αντιληφθεί (και είχε σωστές αναλύσεις από τις υπηρεσίες του) και είχε κάνει έστω μία δήλωση κατά του Γιανουκόβιτς, θα είχε γίνει εθνικός ήρωας στην Ουκρανία. Δεν θα είχαμε φθάσει ως εδώ και η Ουκρανία θα παρέμενε στην σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Ατυχώς, για την Ρωσία, αλλά και για όλους μας, οι μυστικές υπηρεσίες και ο Πούτιν διάλεξαν να δώσουν μεγαλύτερη σημασία από όσο πραγματικώς είχαν κάποιες (απαράδεκτες διπλωματικώς) επισκέψεις Ευρωπαίων και Αμερικανών στην πλατεία του Μαϊντάν, αλλά και στην δύναμη των ναζί στην Ουκρανία. Οι ναζί προσπάθησαν να επωφεληθούν από την αναταραχή, αλλά απέτυχαν καθώς στις εκλογές πήραν ούτε το 1/5 του ποσοστού που επιτυγχάνουν στην χώρα μας.

Έτσι, η Ρωσία είναι η μεγάλη χαμένη σήμερα διότι:

1. Έχασε ολόκληρη την Ουκρανία, πλην των περιοχών που κατέκτησε. Η διάσταση του Ουκρανικού λαού από την Ρωσία έχει βαφτεί με αίμα και μόνον μετά πολλές γενιές μπορεί να αλλάξει η κατάσταση.

2. Χάνει την θρησκευτική της επιρροή στην Ουκρανία. Το Πατριαρχείο του Κιέβου, που μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν μόνον για τους φανατικούς Ουκρανούς, σιγά σιγά παίρνει όλες τις ενορίες από το Πατριαρχείο της Μόσχας.

3. Το βασικότερο: Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ξύπνησαν και πλέον γνωρίζουν τον κίνδυνο από τον ιμπεριαλισμό της Ρωσίας. Κινήσεις που παλιότερα έμοιαζαν λογικές, όπως η μη εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων στην Πολωνία, σήμερα θα ήταν προδοτικές.

Από τον τοίχο τους Aris Papachristou στο φ/β…
Πηγή:www.capital.gr