24 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Μάξιμος ρωτά τον Βενιζέλο για τους βανδαλισμούς ορθόδοξων εκκλησιών στην Καππαδοκία

Ζητά αποκατάσταση ζημιών που έγιναν κατά τα γυρίσματα τούρκικων σήριαλ.

Αν έχει πληροφόρηση το Υπουργείο Εξωτερικών για τις ζημιές σε χριστιανικές εκκλησίες, ρωμαίικα μνημεία, αρχοντικά και έργα τέχνης στην Τουρκία που καταστράφηκαν ή βεβηλώθηκαν κατά τη διάρκεια γυρισμάτων τουρκικών σήριαλ, και αν πρόκειται να θέσει...το ζήτημα στις τουρκικές αρχές ώστε αφενός να ληφθούν μέτρα για να μην υπάρξουν άλλα φαινόμενα βανδαλισμών και αφετέρου να αποκατασταθούν οι ζημιές, ζητά να ενημερωθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αφορμή για την ερώτηση στάθηκαν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι εκτεταμένες ζημιές υπέστησαν εκκλησίες και μνημεία, κυρίως στην περιοχή της Καππαδοκίας, από εσκεμμένες ενέργειες τηλεοπτικών συνεργείων που γυρίζουν τουρκικά σήριαλ και ταινίες.

Ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από αυτές τις περιοχές και είχε την ευκαιρία και πρόσφατα να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις καταστροφές συνοδεύοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο ετήσιο προσκύνημά του στην Καππαδοκία, τονίζει ότι δυστυχώς οι βεβηλώσεις και οι βανδαλισμοί δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα. Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπάρχουν και επίσημες καταγγελίες από τουρκικά ιδρύματα, τα οποία ανησυχούν από την έκταση των καταστροφών στα ρωμαίικα μνημεία.

Η φωτογραφία είναι από την Πατριαρχική λειτουργία στη λεηλατημένη εκκλησία της Τζαλέλας.

Θ.Δ.